Kärt barn har många namn.

Ett namn är ”farisee” och ett annat är ”bokstavstrogen”. Man slänger ur sig det liksom ett skällsord mot den som vill leva som en kristen och som tror på allt vad Gud har sagt.

Om man verkligen tror att Gud finns då borde man också tro på det han sagt, att det är rätt, att han säger vad han menar och menar vad han säger.

Men vi lever i den generationen som kommit längst bort från Gud och som kan minst av Bibeln. Vi är den generation som förtröstar på vårt eget förstånd och på så vis sätter våra sinnen högre än Gud. Vi blir då den generation som vet mer och kan mer än alla generationer före oss. Ett förklätt högmod!

Vi vågar inte längre tro Gud för det han sagt, och vill därför hitta andra lösningar, helst utan att överge vår ”kristna bekännelse”, Jesus Kristus är kommen i köttet, för, det måste väl räcka, eller hur? Jag ska snart komma in på Jesu egna beskrivning av en farisee, men först vill jag påpeka att ”bekännelse” inte bara är läpparnas bekännelse, utan det ord Johannes använder i 1 Joh. 4:2-3 har den djupare betydelse av att ”erkänna”. Många bekänner att Jesus är Herren, men vill inte erkänna det med sina liv.

Du har säkert läst Paulus ord i Tit. 1:16 ”De påstår att de känner Gud, men med sina gärningar förnekar de honom. De är avskyvärda och olydiga och odugliga till varje god gärning.”

Dessa som Paulus talar om här hade nog en fin läpparnas bekännelse av att Jesus är Herren, men de förnekade honom med sina gärningar, för det är inte bara läpparnas bekännelse som avgör om du tillhör Herren, utan om du verkligen tror på det han sagt, då rättar till ditt liv efter hans ord. Och Jesus säger själv ”Varför kallar ni mig Herre, Herre, men gör inte vad jag säger?” Dessa har alltså inte erkänt att Jesus ÄR Herren, för om de låtit honom vara Herre skulle Herren vara Herre och inte dem själva.

Men nu till Jesu beskrivning av en farisee.

Markus ger oss först en beskrivning av vad och hur fariseernas tro gav sig till uttryck:

”Då samlades kring honom fariseerna och några skriftlärda, som hade kommit från Jerusalem. Och när de fick se att somliga av hans lärjungar åt bröd med orena, det vill säga otvättade händer, klandrade de det. För fariseerna och alla judar äter inte utan att de noga har tvättat händerna, för att hålla de äldstes traditioner. Och när de kommer från torget, äter de inte utan att de först har tvättat sig. Och mycket annat sådant finns som de har lärt sig att hålla, som att skölja bägare och kannor och kopparkärl och bänkar.”

Fariseerna ställer en anklagande fråga till Jesus och här börjar Jesus förklara hur en farisee är och vad den gör.

”Då frågade fariseerna och de skriftlärda honom: Varför följer inte dina lärjungar de äldstes traditioner, utan äter bröd med otvättade händer? Han svarade och sa till dem: Rätt har Jesaja profeterat om er, ni hycklare, som det står skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Och förgäves tjänar de mig, då de lär ut läror som är människobud. För ni överger Guds bud och håller mänskliga traditioner, såsom att skölja kannor och bägare, och mycket annat sådant gör ni. Och han sa till dem: Skickligt upphäver ni Guds bud för att hålla era traditioner.” Mark. 7:1-9

Sedan ger han ett exempel på hur de upphäver Guds bud för sina egna traditioner.

”För Mose har sagt: Hedra din far och din mor, och : Den som förbannar sin far eller mor, han ska döden dö. Men ni säger: Om någon säger till sin far eller mor: Det du skulle fått av mig till hjälp ger jag som en korban, det vill säga en offergåva, då tillåter ni inte att han gör något mer för sin far eller för sin mor.” Mark. 7:10-12

Och avslutar sitt samtal med följande ord: ”Så upphäver ni Guds ord genom er tradition, som ni har fört vidare. Och mycket annat sådant gör ni.” Mark. 7:13

En farisee är en som INTE håller Guds ord, en som INTE är bokstavstrogen, som bygger sina EGNA läror och upphäver Guds bud, en HYCKLARE (skådespelare), enligt Jesu egna ord.

När du väljer använda ett sådant ord, när slänger ur dig att vi är fariséer för att vi tror på varenda ord i Bibeln, tänk då på Jesu beskrivning och se om den inte passar bättre in på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s