Del 7 Bekännelsen

← Förra | Nästa →

Inledning | Innehållsförteckning | HERREN eller Herren | Daniel, Två Änglar och en Mystisk Person | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 | Del 7 | Del 8 | Del 9 | Del 10 | Del 11 | Del 12 | Del 13 |

YHWH

Tomas bekännelse

Joh. 20:28-29 Och Tomas svarade och sa till honom: Min Herre och min Gud! Jesus sa till honom: Eftersom du har sett mig, Tomas, tror du. Salig är de som inte ser och ändå tror. SRB16.

När Tomas bekänner Jesus som sin Herre och Gud, säger några att det bara var ett sätt att visa hur förvånad eller bestört man blev, men Jesus skulle ha sagt till om Tomas gjort något mot lagen, eftersom han antingen missbrukade Guds namn eller kallade en annan än gud för Gud. Men istället för att tillrättavisa Tomas och säga: Varför kallar du mig Gud, det är Gud som är Gud, Säger han; Eftersom du har sett mig tror du?

Alla lärjungarna bekänner Jesus som YHWH och Elohim

Matt. 28:17 Och när de fick se honom, tillbad de honom, men några tvivlade. SRB16.

Luk. 24:52 Och de tillbad honom och vände tillbaka till Jerusalem med stor glädje. SRB16.

En jude som tillber en människa som Gud? Otänkbart. Om så vore tillfälle hade lärjungarna hamnat i djup villfarelse och blivit lagbrytare och förtjänat döden genom stening. Men Jesus sade att han inte hade kommit för att upphäva lagen, utan för att fullborda lagen. Han skulle aldrig ha tillåtit dem att tillbe honom om han bara var en människa. Hade lärjungarna hamnat i villfarelse då vore ju allt hans verk om intet. Den enda möjliga orsak till att de tillbad honom är att de fått uppenbarelse om vem Jesus verkligen var, och utifrån den, tillbad honom.

Vi har alltså sett vad Paulus och Petrus skriver om honom, och vad lärjungarna gjorde strax innan Jesus gick till Fadern.

Petrus bekännelse

1 Petr. 3:14 Utan håll Herren Gud helig i era hjärtan, och var alltid redo att med mildhet och fruktan svara var och en som ber er försvara det hopp som ni har. SRB16.

Petrus citerar profeten Jesaja, och han citerar det i samband med Jesus Kristus om Herren.

Jes. 8:12-13 Kalla inte för sammansvärjning allt som detta folk kallar för sammansvärjning, frukta inte vad det fruktar och bäva inte för det. Håll HERREN Sebaot helig. Låt honom vara er fruktan och den ni bävar för.

Av dessa två bekännelser vet vi att, varje gång Paulus och Petrus säger Herren, menar de YHWH. Att vår Herre också är Gud ser vi i:

2 Petr. 3:10-12 Men Herrens dag ska komma som en tjuv om natten, och då ska himlarna med ett våldsamt dån förgås, och elementen ska smälta av brännande hetta, och jorden och de verk som finns därpå ska brännas upp. Eftersom nu allt detta ska upplösas, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva, medan ni väntar och ivrigt längtar efter Guds dags ankomst, då himlarna ska förgås av eld och elementen smälta av hetta. SRB16.

Paulus bekännelse

Rom. 10:9-13 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. För med hjärtats tro blir man rättfärdig, och med munnens bekännelse blir man frälst. För Skriften säger: Var och en som tror på honom ska inte komma på skam. Det är ingen skillnad mellan jude och grek, för samme Herre är över alla och rik mot alla dem som åkallar honom. För var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst. SRB16.

Vem är de kristnas Herre? Och vem är judarnas Herre? Jesus är de kristnas Herre, och YHWH är judarnas Herre. Men Paulus säger här att alla har en och samme Herre, och den Herren är Jesus Kristus – YHWH Sebaot.

HERRENS Moders Bekännelse

Första gången Elisabeth och Maria möts, efter att fått veta att Jesus skulle födas, säger Elisabeth:

Luk. 1:43 Och hur kommer det sig, att min Herres mor kommer till mig? SRB16.

Det finns flera intressanta saker som vi kan läsa om här. Elisabeth fick genom övernaturlig kunskap veta att Maria var med barn, och hon säger också att Maria hörde och trodde, vad Herren hade sagt, barnet i Elisabeths mage spratt till av fröjd. Men vad jag vill lyfta fram är att Elisabeth kallar Maria för Herrensmoder. Om hon kallar Maria för Herrens moder kan det bara betyda en sak, att barnet i Marias mage är Herren. Detta inte att förväxla med Romersk Katolska Kyrkans lära om Theotokos – Guds moder, en villolära som upphöjer Maria över Jesus Kristus.

En sak jag hela tiden vill påpeka, och som Paulus säger är jätteviktigt, nämligen att Jesus är Herren. Så vi ser att Herren har blivit som ett litet barn. Men de som förnekar treenigheten behöver att se en liten detalj här. Sakarias profeterade och sade:

Luk 1:67-70 Och hans far Sakarias blev uppfylld av den Helige Ande och profeterade och sa: Prisad vare Herren, Israels Gud, för han har besökt och befriat sitt folk, och har rest upp åt oss ett frälsningens horn i sin tjänare Davids släkt, såsom han har talat genom sina heliga profeters mun sedan världens begynnelse. SRB16.

Det är Herren själv som har berett förlossning, enligt sina egna löften till sitt folk. Det kan vi se tydligt, men vi ser också helt tydligt att det är Herren själv som kommer som Förlossaren.

Sakarja fortsätter sin profetia (till sitt och Elisabeths barn):

Luk. 1:76 Och du barn ska kallas den Högstes profet, för du ska gå framför Herrens ansikte för att bereda hans vägar. SRB16.

Hela kontexten visar att Herren är det som kommer.

Luk. 2:11 För i dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad, och han är Kristus, Herren. SRB16.

Herdarna som fick budskapet genom en ängel, sade såhär:

Luk. 2:15 Och det hände när änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen, att herdarna sa till varandra: Låt oss nu gå till Betlehem och se det som har hänt, vilket Herren har låtit oss få veta. SRB16.

Att förneka treenigheten löser inga problem, däremot blir problemen bara större. Hur kan de förklara dessa bibelverser, när de inte tror att Gud är Fader, Son och helig Ande?

← Förra | Nästa →

Inledning | Innehållsförteckning | HERREN eller Herren | Daniel, Två Änglar och en Mystisk Person | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 | Del 7 | Del 8 | Del 9 | Del 10 | Del 11 | Del 12 | Del 13 |

4 reaktioner på ”Del 7 Bekännelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s