Del 1 Liknelsen om ogräset! Stämmer Pre-Trib läran?

I Matt 13:24-30 berättar Jesus en liknelse om såningsmannen, åkern, den goda säden och ovännen som sådde ogräs bland vetet. Läs noga!!!  

”En annan liknelse framställde han för dem: ”Himmelriket är likt en man som sådde god säd i sin åker. Men då folket sov, kom hans ovän och sådde ogräs mitt ibland vetet och gick sedan iväg. När nu säden sköt upp och gick i ax, visade sig också ogräset. Då gick tjänarna till sin herre och sade: Herre, visst sådde du god säd i din åker? Varifrån har då ogräset kommit? Han svarade: En ovän har gjort det. Tjänarna frågade honom: Vill du att vi skall gå och samla ihop det? Nej, svarade han, om ni rensar bort ogräset, kan ni på samma gång rycka upp vetet. Låt båda växa tillsammans fram till skörden. Och när skördetiden är inne, skall jag säga till skördemännen: Samla först ihop ogräset och bind det i knippen som skall brännas upp, men vetet skall ni samla in i min loge.” Matt 13:24-30

”Sedan lämnade Jesus folkskaran och gick hem. Hans lärjungar kom då fram till honom och sade: Förklara för oss liknelsen om ogräset i åkern.” Han svarade: ”Den som sår den goda säden är Människosonen. Åkern är världen. Den goda säden är rikets barn, ogräset är den ondes barn. Ovännen som sådde det är djävulen. Skördetiden är tidsålderns slut, och skördemännen är änglar. Som när ogräset samlas ihop och bränns upp i eld, skall det vara vid tidsålderns slut. Människosonen skall sända ut sina änglar, och de skall samla ihop och föra bort ur hans rike alla som blir andra till fall och lever i laglöshet, och de skall kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder. Då skall de rättfärdiga lysa som solen, i sin Faders rike. Hör, du som har öron att höra med!” Matt 13:36-43

Vi summerar liknelsen:    

 •     Den som sår den goda säden är Människosonen. 
 •     Åkern är världen. 
 •     Den goda säden är rikets barn, 
 •     Ogräset är den ondes barn. 
 •     Ovännen som sådde det är djävulen. 
 •     Skördetiden är tidsålderns slut, och 
 •     Skördemännen är änglar. 

Jesus förklarar händelsen en gång till:  

 •     Som när ogräset samlas ihop och bränns upp i eld, skall det vara vid tidsålderns slut.
 •     Människosonen skall sända ut sina änglar, 
 •     och de skall samla ihop och föra bort ur hans rike 
 •     alla som blir andra till fall och lever i laglöshet, 
 •     och de skall kasta dem i den brinnande ugnen. 
 •     Där skall man gråta och skära tänder. 
 •     Då skall de rättfärdiga lysa som solen, i sin Faders rike. 
 •     Hör, du som har öron att höra med. 

Människosonen svarade änglarna: låt dem båda växa tillsammans fram till skördetiden. Vad säger denna liknelse oss? Kommer Jesus med sina änglar i sin Faders härlighet och hämtar oss först, innan han samlar ihop de onda? Kanske han kommer i all hemlighet bara för vår skull?  Nej. Både goda och onda lever sida vid sida under vedermödan, och fram till tidsålderns slut.     Lördag 27 februari 2016  

En reaktion på ”Del 1 Liknelsen om ogräset! Stämmer Pre-Trib läran?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s