Hur tar man itu med Häxkonst och förbannelser mot oss Kristna?

Vandra i Anden så ska ni inte göra vad köttet begär (Gal. 5:16). Lägg märke till att Paulus säger inte att det onda andar som ger kraft bakom förbannelser, eller är orsaken till trolldom, villoläror och allt annat ont, (Gal. 5:19-21) utan vårt kött. Det är vårt kött, som inte är underordnat Gud och inte heller kan underordna sig honom, som de onda andarna utnyttjar. Satan har ingen makt över den som vandrar i Anden, för det är så vi vinner striden, genom att inte vandra i köttet och göra vad köttet har begär till.
När det gäller att binda och lösa demoner och andemakter, är det en lära som kommer från trosrörelsen och inte har sin grund i Skrifterna. Om vi går igenom NT ser vi ingenstans att vare sig Jesus eller apostlarna band demoner. De kastades ut! 
Vi tar reda på vad Jesus säger om att binda och lösa, och låter honom få avgöra om det är rätt.

Matt. 16:19 Och jag ska ge dig himmelrikets nycklar. Och allt vad du binder på jorden ska vara bundet i himlarna, och allt vad du löser på jorden ska vara löst i himlarna.

Matt. 18:18 Sannerligen säger jag er: Allt det ni binder på jorden ska vara bundet i himlen, och allt det ni löser på jorden ska vara löst i himlen.

Joh. 20:23 Om ni förlåter någon hans synder, så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder, så är han bunden.

De två första bibelverserna har missbrukats till att handla om att binda och lösa demoner och änglar, där det handlar om att förlåtelse. Vi behöver alltid läsa kontexten för att förstå en text, annars blir det en förutfattad text.
Vad Jesus undervisar om i Matteus 18 är om församlingstukt. Han börjar i vers 15:

Matt. 18:15-18 Vidare, om din broder syndar mot dig, så gå och tillrättavisa honom enskilt mellan dig och honom. Om han lyssnar på dig, så har du vunnit din broder. Men om han inte lyssnar till dig, så ta med dig en eller två till, för att var sak ska avgöras efter två eller tre vittnens ord. Och om han inte lyssnar till dem, så säg det till församlingen. Och om han inte lyssnar till församlingen, ska han vara för dig som en hedning och tullindrivare. Sannerligen säger jag er: Allt det ni binder på jorden ska vara bundet i himlen, och allt det ni löser på jorden ska vara löst i himlen.

Djävulen kan inte få mer utrymme än vad vi ger honom.

Ef. 4:27 Ge inte heller djävulen något utrymme.

Både innan och efter den versen talar Paulus om att vandra i Anden, att inte ljuga, att inte vredgas, att inte stjäla, att inte tillåta oanständigt tal, därför att det bedrövar Guds Helige Ande och ger djävulen utrymme.

Ef. 4:22-32 Så lägg nu bort det som hör till ert förra levnadssätt, den gamla människan som är fördärvad genom de bedrägliga begären, och förnyas i ert sinnes ande och ikläd er den nya människan, som är skapad efter Gud i sanningens rättfärdighet och helighet. Lägg därför bort lögnen och tala sanning, var och en med sin nästa, vi är ju varandras lemmar. Vredgas, men synda inte. Låt inte solen gå ner över er vrede. Ge inte heller djävulen något utrymme. Den som stjäl ska inte längre stjäla, utan i stället arbeta och göra det som är gott med sina händer, så att han kan ha något att dela med sig åt den som behöver. Låt inget oanständigt tal komma ur er mun, utan bara det som är gott till uppbyggelse, där det behövs, så att det ger nåd åt dem som hör på. Och bedröva inte Guds Helige Ande, som ni har fått som ett sigill till förlossningens dag. Låt all bitterhet och häftighet och vrede och skrikande och hädelse tillsammans med all ondska vara långt borta från er. Och var i stället vänliga och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, så som också Gud i Kristus har förlåtit er.

Ja, hur tar man itu med sådant som du beskriver i fråga 3? Jo, vandra i Anden och inte efter köttet, så ger du inte djävulen något utrymme. Då är halva striden redan vunnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s