Sadducéerna och Fariséerna finns fortfarande!

Vet du om att sadducéernas och fariséernas sekter fortfarande finns kvar i form av Karaiterna och de Rabbinska judarna? 

Dessa har specialiserat sig på att motbevisa Jesus, Hans gudom och även Hans mänskliga släkttavla. 

I en välskriven artikel av Bryan T. HuieWho were the pharisees and the Sadducees, säger han:

 The formal end of both the Pharisees and the Sadducees came after the Romans quelled the Jewish revolt of 66-70 CE. After the destruction of Jerusalem in 70 CE, Pharisaism gradually died out. But the basic Pharisaic tenets lived on in an altered form, that of rabbinic Judaism. However, with the Temple destroyed and the support of the Romans withdrawn, the Sadducees ceased to exist as a party. It wasn\’t until the 8th century CE that Sadducean principles were revived by the Karaite movement.

Ett sådant möte fick jag erfara under ett inlägg där jag tog upp friheten i Kristus, i ett försök att undergräva Nya Testamentets vittnesbörd om Jesu ursprung, och att Han var av Davids ätt. Det hänvisas ofta av dessa att Matteus och Lukas har olika släktregister och särskilt att Matteus bara har 13 led från babyloniske exilen och inte 14 som Matteus skriver. Med andra ord menar de att Matteus ljuger för att falskeligen visa att judarnas Messias redan kommit. Visserligen stämmer det att det bara står 13 led från David till Messias födelse. Men det har sin naturliga förklaring enligt lagen. Och det är vad jag adresserar i det här inlägget. 

En FB-Vän skrev för att visa hur fel vi kristna har när vi säger att Jesus är Judarnas Messias. Påståendet jag fick på ett inlägg lät så här: 

Enligt kristna bibeln har han inte ens blodsband med David. 😦 För att översättningar och missförstånd fått ge plats i NT. och det finns mera, mycket mera…

Hoho Jon-Are Pedersen. Räkna… 😉 Enligt Matteus att räkna blir det 13 led. Josef, Marias man…;13 led

Det blev en lång diskussion kring Matteus och Lukas släkttavla. Men efter noggranna studier visar det sig ännu en gång att Bibeln har rätt. Matteus och Lukas ger Jesu släkttavla, den siste ända tillbaka till Adam, den förste tillbaka till Abraham.

Här kommer mitt svar!
Din kommentar har gett mig huvudbry, det ska jag erkänna, men jag har nu forskat i Bibeln och historien och här har du mitt svar.

Det finns två förklaringar till varför det ges bara 13 namn från den babyloniske exilen fram till Kristus.

Men först vill jag säga: Det krav du ställer på kristna, att vi måste ändra i texten från ”Josef, Marias man” till ”Josef, Marias far” är helt absurt. Vad du inte förstår är att Matteus och Lukas innehåller TVÅ OLIKA släktregister: ett för Josef, och ett för Maria.

Matteus ger Josefs släkt och Lukas ger Marias. Därför är namnen olika. Maria var Elis dotter, och spårar vi tillbaka ända till David ser vi att Maria kommer från Davids son Natan. Spårar vi Josefs släkt bakåt till David ser vi att han kommer från Davids son Salomo.

Jag vill också säga att du med din kommentar förnekar den Herre som har friköpt dig när du säger: ”…samt inte har blodsband med David – har rätt!!”.

I Lukas släktregister säger Lukas tydligt ”…och han ansågs vara Josefs Son” (Luk. 3:23) och det är helt i linje med att Marias barns Fader var Gud (Luk. 1:35). Josef var inte Jesu biologiska far.

Det saknas INGET led i mellan exilen och Kristus. Jekonja är själv den förste i raden från exilen när det står ”Och efter den babyloniska fångenskapen födde Jekonja Sealtiel…” Att Jekonjas far inte nämns i listan tar inte bort att han FANNS med och detta visste judarna om. Det var 14 led från Abraham till David, 14 led från Salomo till JOJAKIM, Josias son, och 14 led från Jekonja, Jojakims son till Kristus. Räkna, så får du se.

Den första orsaken:

Kung Josia nämns som den som ”föddeJekonja, men Jekonjas far var Jojakim, (Hebr: Jehoiachim) en mycket dålig kung, som var en av orsakerna att folket blev bortförd till Babylon. Jeremia ger honom ett profetiskt ord i Jer. 22:13-19 och Jer. 36:28-32 vilket också hände. Jojakim var kung i Juda när Nebukadnessar intog Jerusalem och förde bort folket till Babylon.

Jer. 22:13-19 Därför säger HERREN så om Jojakim, Josias son, Juda kung: Ingen skall skall hålla dödsklagan efter honom och ropa: \”O, min broder! O, min syster!\” Ingen skall hålla dödsklagan efter honom och ropa: \”O, herre! O, hur ståtlig han var!\” Som man begraver en åsna skall han begravas. Han skall släpas bort och kastas ut, långt utanför Jerusalems portar.

Jer. 36:28-32 Därför säger HERREN så om Jojakim, Juda kung: Ingen arvinge till honom skall sitta på Davids tron, och hans döda kropp skall kastas bort och utsättas för dagens hetta och nattens kyla. Jag skall straffa honom, hans efterkommande och hans tjänare för deras missgärning, och jag skall låta komma över dem och över Jerusalems invånare och över Juda män all den olycka som jag har uttalat över dem, eftersom de inte velat höra.\”

Jojakim blev inte begravd som andra kungar. Han fick en skammens grav. Det kan var en orsak att Matteus inte nämner Jojakim.

Författaren Åke Lundqvist skriver i sin bok ”Vildåsnans törst: En Bok om den hebreiska Bibeln” följande: 

”Sannolikt dödas kung Jojakim under dessa strider, i vart fall dör han samma år och efterträds av sonen Jojakin. Nu gör Babylonien detsamma som Egypten tio år tidigare: avsätter och deporterar den legitime tronföljaren Jojakin och gör hans farbror, Josias tredje son Mattanja, till kung under namnet Sidkia – således en ny vasall.”

Den andra förklaringen förklaras av One For Israel i videon under. Jag har översatt deras förklaring, som kommer 7:38 in i videon.


Vilket för oss till ännu en motsägelse som Rabbi Asor påstår:

”Om vi räknar generationerna, kommer vi hitta att Matteus har räknat fel! Var då? Från den babyloniske exilen till Jesus, enligt Matteus beskrivning, så är det bara 13 generationer.”

Det är inte Matteus som har fel i sin räkning, än en gång; Rabbi Asor försöker ta på sig en grekisk forskares kläder. Matteus, som var judisk, skrev till judar med en judisk stil.

Den första versen Matteus skriver i sin bok är: ”Detta är boken om Jesu Kristi, Davids sons, Abrahams sons, släkttavla.” Matteus delar in släkttavlan i grupper om 14 generationer var. Från Abraham, genom David, och hela vägen fram till Jesus. Detta för att understryka att Jesus Kristus är Davids son, Abrahams son. Namnet ”David” är lika med 14 i Gematria.

Och i sin uppräkning av generationerna tar Matteus med namnet ”David” två gånger: I slutet av den första gruppen och i början på den andra gruppen, allt för att framhäva för den judiska läsaren att Jesus är Davids Son; i ord och i siffror

En reaktion på ”Sadducéerna och Fariséerna finns fortfarande!

  1. Tack Jon-Are för denna info. Kände inte alls till detta. Som med alla andra villfarelser så torde väl även detta visa upp sig i lite olika former. Allt för att förneka vem Jesus är och därmed förvanska betydelsen av offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på Golgata.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s