Tre frågor från en FB-Vän.

Hejsan !

Vad betyder det som står i 2 Tim 2:15.. om att bestå provet inför Gud…? För mig klingar det direkt ” gärningar” i huvudet och att ” detta kommer du aldrig göra, bestå provet”

Och detta med att vi ska dömas efter våra gärningar, för visst står det så i bibeln.. att vi ska stå till svars för det det vi gjort och sagt..

Och detta att bli frälst så som genom eld.. 

Förlåt att jag har så många frågor.. men än en gång, svara när du känner att du har tid över 😊
Ha en fin helg och Gud välsigne dig och din familj !!
Mitt svar:
Paulus skriver till Timoteus, som var pastor för församlingen i Efesus, alltså till en ledare och lärare.

2 Tim. 2:14-17 Påminn om detta och förmana dem inför Herren att inte strida om ord till ingen nytta, till fördärv för dem som hör på. Gör allt du kan för att kunna träda fram inför Gud som en som består provet, som en arbetare som inte behöver skämmas, utan rätt delar sanningens ord. Men håll dig ifrån oandligt och tomt prat, för det leder bara till mer ogudaktighet, och deras ord ska sprida sig som en cancertumör. Till dem hör Hymeneus och Filetus…

Timoteus varnas för att falla i en fälla där han frångår evangeliet i sin undervisning. 
Exempelvis har vi idag dem som predikar platt-jord. De har inte rätt delat sanningens ord, vilket är Paulus huvudpoäng med det han skriver till Timoteus. Dessa har förtfallit till fabler och myter, och missar det cenrtrala i evangeliet – Korset! Och på så vis hamnar de längre och längre bort från Sanningen. Vi bör inte göra läror av dunkla uttalanden i Guds Ord. Det tydliga ska förklara det dunkla.
Dömas efter våra gärningar
Den som inte erkänner att han/hon är i behov av Kristi gärningar kommer heller inte bekänna sina synder, och dessa kommer dömas efter sina gärningar. Den som har omvänt sig till Kristus kommer inte under någon dom. Här talar vi om evig dom, och inte det Herren gör i våra dagliga liv, om vi t.ex. gör nåt fel och syndar. Då dömer Han oss genom sitt Ord, som är levande och kraftigt, och skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom tills det skiljer själ och  ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. (Hebr. 4:12). Men när Hans ord dömer oss, är det till vår fostran (Hebr. 12:5-7). Om vi inte fick någon fostran, vore vi oäkta barn, säger Hebreervet 12:7. Vi blir alltså \”dömda\” här och nu, genom vår vandring med Herren.

1 Kor. 11:32 Men när vi blir dömda, fostras vi av Herren, för att vi inte ska bli fördömda tillsammans med världen.

Fräslsta genom eld:
Eld står för prövningar. 

1 Petr. 1:7 för att er tro som prövats, vilken är långt mera värd än förgängligt guld som prövats genom eld, ska visa sig bli till lov, pris och ära, vid Jesu Kristi uppenbarelse.\”

1 Petr. 4:12 Älskade, förundra er inte över den eld som ni får gå igenom för att ni ska bli prövade, som om det hände er något ovanligt.

Jesus är den som döper i Helig Ande och Eld! (Matt. 3:11). Han är den som prövar sitt folk. 
Gud välsigne dig och din familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s