T.B. Joshua – Falsk Profet!

T.B. Joshua (Född 12 juni 1963 Död 5 juni 2021)

Jag får en fråga på Facebook angående T.B. Joshua och hittar det här som jag skrev 2019. T.B. Joshua dog den 5 juni 2021 [CNN]. Jag väljer ändå lägga ut detta då det finns fler som fungerar på samma sätt som honom.


T.B Joshua

21 April 2019

En vän ber mig komma in i en diskussion där hon blir anklagad för att vara vilseledd då hon säger att T.B. Joshua är en falsk profet. Så jag ber och frågar Gud vad jag ska göra. Några bibelord kommer till mitt hjärta: Matt 24:24, 5 Mos. 13:1-4. Sen gör jag några sökningar på Google och det kommer upp videos som avslöjar honom som falsk på ganska säker grund.

The Prophet?

Avslöjad av en före detta medarbetare!

Afrikans pastor avslöjar T.B. Joshua som falsk profet!

…..

Vi ska inte tillbe andra gudar, och Johannes säger i 1 Joh. 3:9 att var och en som är född av Gud inte gör synd, för Guds säd förblir i honom. Och han kan inte synda, eftersom han är född av Gud. SRB16. Pengar är en avgud, och när pengar blir centrum för predikan eller målet med predikan, står inte Jesus Kristus och hans kors i centrum.

Jag har lyssnat på några av hans predikningar och det är i stort sett ett mummel och svammel. Han predikar inte Guds ord utan tar vissa verser för att visa sin tes. Han talar om tro men som ett medel för mirakler. Han ger en osammanhängande predikning med upprepningar av samma ord flera gånger utan att föra sina åhörare till någon förståelse. Han har inte insikt i vad han så självsäkert talar om, utan försöker ge ett sken av vishet och förstånd.

T.B. Joshua predikar ett klassiskt Prosperity-evangelium, i stil med Benny Hinnn och Kenneth Copeland.

Many Controversies of T.B. Joshua

Han säljer ”holy water” för 5, 000 Naira vilket motsvarar ungefär 112 svenska kronor per flaska. Vattnet kallas Jesus vatten, eller The Blod of Jesus. Joshua har bett för vattnet och många säger det har en mirakelkraft. I Ghana ledde hans mirakelvatten till kaos i kyrkan där många blev nertrampad som resultat. En av hans byggnader kollapsade och 93 personer dog, och 131 skadade. Byggnaden hade inget bygglov och Nigerias regering startade en undersökning. Joshuas förklaring skiljer sig beroende på vem han pratade med. Men en av hans förklaringar var att ett jet-flyg hovrade över hans byggnad och orsakade kollapsen. En annan förklaring han gett var att Boko Haram hade planterat en bomb i byggnaden. Regeringen avfärdar detta som nonsens.

Joshua har fyra mirakelgörare runt sig som kallas Wisemen, och de tilltalas som Wiseman Racine Bousso från Senegal, Wiseman Daniel Emelandu från Nigeria, Wiseman Christopher Orji från Nigeria och Wiseman Harry från Grekland. Dessa fyra har samma makt, kraft och auktoritet som T.B. Joshua.

Den Afrikanska Pingströrelsen har varnat för honom

Den afrikanska pingströrelsen har varnat för T.B. Joshua i starka ordalag och beskriver honom som antikrist. Han har varit föremål för mycket kritik och många granskningar. Citat från realnewsmagazine.net.

Bortsett från hans mirakelkrafter är Joshua också känd för att förutsäga händelser i livet för individer som deltar i kyrkans gudstjänster samt händelser som händer i världen. Några av händelserna som Joshua tros ha lyckats förutsäga inkluderar Michael Jacksons död, bombningsattackerna i Boston i USA, det malaysiska flygbolags försvinnande och resultatet av olika fotbollsmatcher, inklusive döden av den tidigare malawiska presidenten Bingu wa Mutharika. Han troddes också ha förutsett de två senaste matcherna i Afrika Cup of Nations, som vunnits av Zambia respektive Nigeria.

T.B. Joshuas ”profetiska” ord är vaga, ospecificerade och kan tolkas lite hus som var. Profetian som han uttalade, där han påstår det gällde Malawis president är en efterkonstruktion. Profetian lät så här: En afrikansk ledare kommer snart att dö! För att senare kunna använda det som ”bevis” på sin profetiska tjänst.

Han förutsäger händelser i livet för människor som besöker hans församling, han förutsäger kändisars död, bombattacker, flygplan som störtar, resultat av fotbollsmatcher?

Vad är det för profet som profeterar om världsliga ting som resultat av fotbollsmatcher och inte Guds sanning och höghet? Vad är det för profet som använder sina vaga profetior för att vända människors respekt till sig själv? Ska inte Gud ha äran för vad en profet profeterar? T.B. Joshua profiterar på människor, och använder en falsk ödmjuk fasad för att bedra godtrogna människor. Citat från http://www.blogos.org/theologyapologetics/detecting-false-prophet.php

Exempel på TB Joshuas falska profetior inkluderar detta om 200-plus skolflickor kidnappade av Boko Haram i april 2014: ”Om inte jag inte kallat av Gud. Jag riskerar min karriär och kallelse. Att dessa 200 plus skolbarn kidnappades, de måste frisläppas omedelbart, oskadda. ” Över ett år senare förblir de fångenskap, med några möjligen konverterade till islam och utföra terroristmord. Därför fördöms TB Joshua med sina egna ord (Lukas 19:22) som en falsk profet. Han förutsåg också falskt att Ebolakrisen 2014 var över, eftersom det faktiskt blev mycket värre. och att den saknade Malaysia Airline jet skulle hittas 2014 – det saknas fortfarande.

T.B. Joshua påstår att malawis president skrivit ett brev till honom där han säger att han visste profetian gällde honom. Joshua visar upp bild på brevhuvudet och brevfoten med presidentens underskrift, men innehållet håller han hemligt.

Mutharika contacted TB Joshua over prophecy

Detecting Fasle Prophet

Many Controversies of T.B. Joshua

Kritiker på Nätet

……

Vad säger Bibeln?

5 Mos. 13:1-4 Om en profet eller en som har drömsyner träder fram hos dig och han ger dig något tecken eller under, och sedan detta tecken eller under som han talat med dig om inträffar och han då säger: ”Låt oss följa andra gudar, gudar som du inte känner, och låt oss tjäna dem”, då skall du inte lyssna på den profetens ord eller på den som har drömsyner, ty HERREN, er Gud, prövar er för att finna om ni älskar HERREN, er Gud, av hela ert hjärta och hela er själ. HERREN, er Gud, skall ni följa, honom skall ni frukta, hans bud skall ni hålla, hans röst skall ni lyssna till, honom skall ni tjäna och honom skall ni hålla er till. SFB98.

Matt. 24:24 För sådana som falskt utger sig för att vara Kristus och falska profeter ska uppstå, och de ska göra stora tecken och under, för att om möjligt bedra även de utvalda. SRB16.

5 Mos. 18:20-22  Men den profet som är så förmäten att han talar i mitt namn vad jag inte har befallt honom tala, eller som talar i andra gudars namn, den profeten skall dö. Och om du tänker i ditt hjärta: Hur skall vi känna igen det ord som HERREN inte har talat? så vet: När profeten talar i HERRENS namn och det han säger inte sker och inte går i uppfyllelse, då är detta något som HERREN inte har talat. I sin förmätenhet har profeten talat. Du skall inte vara rädd för honom.” SFB98.

Han profeterade att Hillary Clinton var USA:s nästa president. Och som vi vet vann Trump. Han har senare bortförklarat sin falska profetia med att folket bad att Guds vilja skulle ske, och därför ändrade Gud valresultatet.

För tio dagar sedan såg jag Amerikas nya president vinna med en knapp vinst. Den nye presidenten kommer att ställas inför flera utmaningar i många frågor, inklusive: antagande av lagförslag, försök att eventuellt anta ett misstroendevotum mot den nya presidenten. Den nya presidentens båt kommer att vara raket. Förresten, för att inte hålla dig i spänning, så såg jag faktiskt en kvinna.”

(Ten days ago, I saw the new president of America with a narrow win. The new president will be facing several challenges over many issues, including: passing bills, attempts to possibly pass a vote of no confidence on the new president. The boat of the new president will be rocket. By the way, in order not to keep you in suspense, what I frankly saw is a woman.”)

Hans inlägg på Facebook har tagits bort och han försöker dölja spåren av sina misslyckanden. De kallar honom the Prophet, men där pengar är inblandad är inte Jesus i centrum, utan mammon. Därför: Om en profet ger dig ett under och ett tecken, och använder det för att förleda dig till avgudadyrkan, då är det en falsk profet och Kol. 3:5 säger att girigheten är avgudadyrkan. Och har du penningbegär, är det något fel på din tro och du kommer bli förledd.

Två gånger i samma video citerar han Joh 14:27 felaktigt: These I have given you, not as the world gives them – Dessa jag har gett er, inte som världen ger dem, när han pratar om tro och meditation.

Joh. 14:27 Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.

Han är inte så noga med citaten och använder gärna omskrivningar som bevis i sin undervisning. En profet måste vara grundat i sanningens ord, annars får han inte profetera för Herren.

I en video profeterar han om specifika händelser, en blått flygplan som ska störta i landet Asien. Senare visar det sig att det är en sammansatt video, en från 2011 och en från 2012, med diffusa profetior som i den senare versioner klippt samman så att händelserna passar en flygolycka som precis hänt. https://youtu.be/2uqpUasnnNg

Först görs under och tecken, sedan kommer en predikan om ekonomiskt välstånd, ett prosperity gospel. Vi vet av andra studier att prosperity evangeliet är ett falskt evangelium där lögn och bedrägeri är centrum och inte Sanningen – Jesus Kristus.

På vilket sätt är prosperity evangeliet falskt? Vi kan börja med Jesu ord i Matteus:

Matt. 6:24 Ingen kan tjäna två herrar. För antingen ska han hata den ene och älska den andre, eller så ska han hålla sig till den ene och förakta den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. SRB16.

Det är möjligt att man i början älska Gud men att mammon kommer in och tar bort kärleken till sanningen, och personen börjar förakta Gud genom rikedomens bedrägliga lockelser. Det är också möjligt för en människa att börja helt fel och Jesu ord är en stark varning till varje kristen och Paulus undervisar oss på den grunden i första Timoteusbrevet:

1 Tim. 6:10 För penningbegäret är en rot till allt ont, vilket somliga har stävat efter och därigenom först bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. SRB16.

Men det börjar inte där, för Paulus varnar redan i vers 3:

1 Tim. 6:3-5 Om någon undervisar annorlunda och inte håller sig till vår Herre Jesu Kristi sunda ord och till den lära som hör till gudsfruktan, så är han uppblåst av stolthet och förstår ingenting, utan har en sjuklig lust för tvistefrågor och ordstrider. Sådant leder till avund, bråk, smädelse, onda misstankar, värdelösa stridigheter mellan människor som är fördärvade i sitt sinne, och som har förlorat sanningen och menar att gudsfruktan är en vinning. Dra dig bort från sådana. SRB16.

I vers 6 börjar Paulus undervisa om sann gudsfruktan enligt Jesu sunda lära, som han beskrev i vers 3.

1 Tim. 6:6-8 Men gudsfruktan med förnöjsamhet är en stor vinning. För vi har inte fört något med oss in i världen och det är säkert att vi inte heller kan ta med oss något härifrån. Utan har vi föda och kläder, så låt oss vara nöjda med det. SRB16.

Problemet med personer som söker allt det andra före Gud, är att de är missnöjda med Guds omsorg där Han är den som ska sörja för oss. De är inte nöjda med att ”enbart” ha föda och kläder. De anser Guds omsorg är otillräcklig och leds in i många farliga begär, de utsätts för många skadliga begär och frestelser.

1 Tim. 6:9-10 Men de som vill bli rika faller i frestelser och snaror och i många oförnuftiga och skadliga begär, som drar människorna ner i fördärv och undergång. För penningbegäret är en rot till allt ont, vilket somliga har strävat efter och därigenom först bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. SRB16.

Men Paulus vill inte att Timoteus ska falla i den snaran, utan förmanar honom att hålla sig till den sunda läran, som han nu kommer att beskriva.

1 Tim. 6:11-12 Men du, gudsman, håll dig borta från sådant och sök ivrigt efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. Kämpa trons goda kamp, sök att vinna det eviga livet, som du också har blivit kallad till och den goda bekännelsen har du bekänt inför många vittnen. SRB16.

Så, tillbaka till T.B. Joshua och hans prosperity evangelium. Jesus talar om de falska profeterna i Matteus:

Matt. 7:15 Men akta er för de falska profeterna, som kommer till er i fårakläder, men i sitt inre är rovgiriga vargar. SRB16.

Vad är det Jesus talar om här? I sitt inre är de rovgiriga vargar? De har ett sken av gudsfruktan, men förnekar dess kraft, säger Paulus i 2 Tim. 3:5. Och i Rom. 1:16 säger han att evangeliet är Guds kraft till frälsning och i 1 Kor. 1:17 att evangeliet handlar om Kristi kors:

1 Kor. 1.17 För Kristus har inte sänt mig för att döpa, utan för att predika evangelium, inte med visdom i ord, för att Kristi kors inte skulle vara förgäves. SRB16.

De predikar inte evangeliet om Jesus Kristus och honom som korsfäst. Korset är en dårskap för dem, och Paulus fortsätter:

1 Kor. 1:18 För talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som är frälsta är det Guds kraft. SRB16.

Vargar och tjuvar kliver över muren, säger Jesus i Joh. 10:1

Joh. 10:1 Sannerligen, sannerligen säger jag er: Den som inte går in genom dörren till fårahuset, utan klättrar in på något annat ställe, han är en tjuv och en rövare. SRB16.

I Joh. 14:6 säger Jesus: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Och om vi går tillbaka till Joh. 10 så säger Jesus i vers 7: Sannerligen, sannerligen säger jag er: Jag är dörren till fåren.

Den rovgiriga vargen har med andra ord inte gått igenom korset, och dött bort från sig själv utan är fortfarande oberörd av Guds kraft, har ett sken av gudsfruktan men förnekar korset. De bär inte sann frukt: kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tro, saktmodighet eller självbehärskning. De bär frukt av hor, otukt, orenhet, lösaktighet, avguderi, trolldom, hat, gräl, avund, vredesutbrott, stridslystnad, splittringar, villoläror, missunnsamhet, mord, fylleri, frosseri och allt annat av köttets gärningar (Gal. 5:19-21).

1 2 Thessalonikerbrevet 2:9-10 säger Paulus att den laglöse, (och de falska profeterna) ska komma med stor kraft, med lögnens alla tecken och under, och i videorna över avslöjas just sådana tecken och under, där en står fram och berättar hur han fick ta emot pengar för att låtsas vara lam för att sen bli mirakulöst ”helad”.

Rör inte Herrens smorde?

Det ordet används när satan försöker svepa undan fötterna på dig, för att tysta dig och ge dig dåligt samvete för att du avslöjar lögner. Vi hittar det ordet i Första Krönikerboken 16:22 och Psaltaren 105:15 där David prisar Herren efter att ha fört in arken till Davids stad. Efter att ha blivit förföljd av Saul under många år, där han bevisat sin trofasthet mot kungen och mot Gud, sjunger han den sången. Men det hindrar inte David från att säga sanningen om Saul och hans ondska. Samuel beskriver Sauls galenskap och avslöjar honom som en dålig kung, som gick till en spåkvinna för att få hjälp. Samuel beskriver allt det onda Saul gjorde under sin livstid. David rörde inte Saul, utan skonade hans liv vid flera tillfällen. Men det hindrade varken Samuel eller David från att avslöja lögnaren Saul. Vi har Skriften som är skriven för oss som har tidens slut inpå oss, för att vi ska förstå att hålla oss till Herren Jesus Kristus.

Ef. 5:8-15 För ni var förut mörker, men nu är ni ljus i Herren. Vandra såsom ljusets barn. För Andens frukt består i all godhet och rättfärdighet och sanning. Pröva vad som är behagligt för Herren. Och ha ingen delaktighet i mörkrets ofruktbara gärningar, utan tillrättavisa dem i stället. För vad de gör i hemlighet är till och med skamligt att tala om. Men allt detta blir uppenbarat när det avslöjas av ljuset, för allt som blivit uppenbarat är ljus. Därför säger han: Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda, så ska Kristus ge dig ljus. Se därför noga till hur ni vandrar, inte som ovisa utan som visa, ta väl vara på tiden, för dagarna är onda. SRB16.

Ha ingen delaktighet i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem istället. Var inte naiva och tro att allt som glimmar är Gud. Sådana människor som har felaktiga motiv, gör än värre saker i hemlighet. Det är därför en församlingsledare ska stå över all kritik, han ska inte kunna anklagas och behöver därför leva ett heligt liv.

1 Tim. 3:2 En församlingsledare ska vara oklanderlig, en enda hustrus man, nykter, förståndig, ordentlig, gästfri, en god lärare, inte drinkare, inte våldsam, inte sniken på orätt vinning, utan mild, inte stridslysten, fri från penningbegär. SRB16.

Jämför T.B. Joshua med denna beskrivning och fråga dig själv: Är han oklanderlig? Är han en enda hustrus man? Är han sniken på orätt vinning och fri från penningbegär? Han är god för över 15 miljoner dollar, och hamnar på plats nummer 19 över Nigerias rikaste pastorer. Det finns många bra predikanter där, som faktiskt predikar evangeliet och som inte lever för pengar. Tänk nu efter: Nigeria, ett av världens fattigaste länder och så dyker en sån prålig och överdådig man upp. Hur har han kommit fram till denna status? Paulus undervisar oss om just detta där det finns ”apostlar” som predikar för pengar, och som sa de var som honom, alltså en apostel, men han sa han skulle göra det svårt för dem genom att predika GRATIS. Det skulle de aldrig klara av. Vakna upp till verkligheten. De falska apostlarna gör de kristna till en handelsvara och ett sätt att sko sig på. ett sätt att bli rika och få ett gott liv. En icke-varg bryr sig om människors eviga väl och ve, och har inte pengar som mål för nåt. Gud tar hand om dem. Läs Hebr. 13:5. Han kunde utrota Afrikas fattigdom och svält med sina pengar. Du är indoktrinerad i trosundervisningen och förstår inte att det är fel det han gör. I dina ögon är det helt rätt att ha lyxplan, lyxvillor, lyxklockor, ha 15 miljoner dollar på banken och kalla sig kristen.

Hade mannen varit av Gud skulle han aldrig velat spara ihop det för sin egen del. Han skulle hjälp alla i sitt eget land så till den grad att inga pengar fanns kvar. Förstår du? Paulus bemötte dessa falska apostlar när han gick emot deras högmod och förakt för sanningen och Jesu Kristi sunda lära. Han hade ett hemligt vapen som de falska apostlarna inte kunde efterapa: Att predika evangelium gratis. Lägg märke till vers 7 där han säger han predikade Guds evangelium UTAN ersättning, och vers 12 som är hans slutsats: Jag ska fortsätta som jag gör för att beröva dem tillfälle som önskar få en anledning att berömma sig över att de är som vi….

2 Kor. 11:5-12 För jag menar att jag inte på något sätt är underlägsen dessa höga apostlar. Men även om jag är otränad i att tala, saknar jag inte kunskap, utan den har vi klargjort för er på alla sätt. Eller har jag syndat, då jag ödmjukade mig själv, för att ni skulle bli upphöjda, därigenom att jag predikade Guds evangelium för er utan ersättning? Andra församlingar har jag plundrat och tagit lön av dem för att kunna tjäna er. Och då jag var hos er och saknade något, låg jag ingen till last. För vad jag saknade fick jag av bröderna när de kom från Makedonien. Och på alla sätt aktade jag mig för att ligga er till last, och jag vill fortsätta att hålla mig till det. Lika säkert som Kristi sanning finns i mig, så ska den berömmelsen inte tas ifrån mig i Akajas bygder. Varför? För att jag inte älskar er? Gud vet att jag gör det. Men jag ska fortsätta göra det jag gör för att beröva dem tillfälle som önskar få en anledning att berömma sig över att de är som vi. SRB16.

Är grunden fel blir allting fel! I matt kapitel 5-7 läser vi vad vi brukar kalla Bergspredikan. Jesus avslutar sin bergspredikan med följande ord: Därför, var och en som hör dessa mina ord och gör efter dem, honom vill jag likna vid en VIS man som byggde sitt hus på klippan. Vilka ord menar han? Jo, alla de ord han talat från kapitel 5 till kapitel 7. Detta är grunden för hela vår kristna tro, den grunden var lagd av Jesus Kristus själv och ingen annan grund kan någon lägga. Läser du matt 5-7 och gör efter dem, då liknas du vid en vis man som bygger sitt liv på grunden. Men tyvärr är det så många som gör som mannen i vers 26 och framåt, och bygger sina liv på lös sand. Därav mitt uttryck: Om grunden är fel blir allting fel. Vi fått lära oss att inte döma andra men det är en felaktig lära baserad på Matt 7:1-2. Ta t.ex. om jag ser en kristen begå en synd och jag vet vad Gud har sagt om den synden, och jag påtalar den synden, då är det inte jag som dömer utan Guds ord. Och Guds ord är domaren enligt Hebr. 4:12.

Hebr. 4:12 För Guds ord är levande och kraftigt och skarpare n något tveeggat svärd, och tränger igenom tills det skiljer själ och ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. SRB16.

Det livet finns enbart i Kristus, och den som inte lever ett helgat liv ska inte få se Gud. Jesus själv och Hebreerbrevet talar om detta.

Matt. 5:8 Saliga är de renhjärtade, för de ska se Gud. SRB16.

Hebr. 12:14 Sträva efter frid med alla och helgelse, utan vilken ingen får se Herren. SRB16.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s