Om väktarna blir sekteristiska

2 Tim 2:19

För ungefär ett år sedan upplevde jag ett stopp i Anden när det gäller konfrontation av falsk lära. Det skedde stegvist från det att jag såg falskheten hos en framstående väktare fram tills jag lyssnade på en amerikansk kvinnlig ”väktare” som i sin okunnighet gick till attack mot en av de predikanter jag lyssnat på mest och som faktiskt är väldigt sund i sin bibelundervisning. Attacken grundade sig på att kvinnan inte hade kunskap inom det ämne som predikanten tog upp, vilket ledde till att hon gjorde osakliga attacker och felaktiga tolkningar av det som sades. Hon talade alltså utifrån sin brist på förståelse av Guds ord. Och så får vi inte vara. Naturligtvis kommer jag alltid påvisa falsk lära men inte på beskostnad av kärleken.

Faran för väktarna är att de måste hålla upp momentum. Det måste hända nåt på vår youtube-kanal eller på vår blogg eller podd. Om något inte uppmärksammas genom Guds Ande springer vi iväg och letar upp fel. Men då vandrar även vi i köttet och inte efter Anden.

Två vägar har uppenbarats

Jag upplevde då att jag fick ett ord till mig där den Helige Ande visade på att Ordet har under flera år gått ut med kraft. Och Ordet har delat upp kristenheten i troende och otroende, och med det menas de som vill följa Jesus och de som följer sitt eget sinne. Två vägar har uppenbarats: De som går mot Babylon och de som går mot det himmelska Jerusalem. Nu går det inte längre säga att det och det samfundet är rätt, och det där samfundet är fel. För eftersom Ordet har utfört det Ordet var utsänt för att göra så har det utkristalliserats vem som följer den gode Herden och vem som inte gör det.

Vem är din bror, syster och mor?

Matt 12:48-50 Han svarade: ”Vem är min mor och vilka är mina bröder?” Och han räckte ut handen mot sina lärjungar och sade: ”Här är min mor och mina bröder. Var och en som gör min himmelske Faders vilja är min bror och min syster och min mor.

Jesus utgick från en mycket enkel visdom när Han avgjorde vem som tillhörde Fadern. Den som gör Faderns vilja är Jesu bror, syster och mor. Ska vi döma annorlunda? Och får vi det?

Sveriges kristenhet

Jag har i mina undersökningar av läget i svensk kristenhet lyssnat på allt från baptister, equmenare, trospredikanter, pingstpredikanter osv. osv. Och min måttstock har varit följande: Vem predikar Guds ord? Vem av alla dessa visar på uppenbarelse och förståelse av Ordet? Och vem predikar utifrån världens tänk och prat. Och jag har kommit fram till att Guds Ande har gjort ett mäktigt verk utan att vi insett det.

Det finns pingstförsamlingar som har gått vilse och det finns pingstförsamlingar som har ödmjukat sig och sökt Herren för ledning. Det finns Equmeniaförsamlingar som har fallit djupt i den här världens fälla gällande grundläggande bibliska läror, men sen finns det Equmeniaförsamlingar som har gått åt andra hållet och trängt allt längre in i Sanningen. Det finns faktiskt trosförsamlingar som har ändrat inriktning och har börjat ta itu med det felaktiga inom rörelsen. Och allt det här behöver vi visa stor respekt för.

1 Tim 1:5 Vad all förmaning syftar till är kärlek av ett rent hjärta, av ett gott samvete och av en uppriktig tro.

Min slutsats är att det inte längre går att bedöma någon församling utifrån vilken rörelse de tillhör. Man behöver lyssna till pastorns predikningar och undervisning från varje enskilt församling.

Vi väktare måste även vi vara ödmjuka så inte vi blir sekteristiska och fördömande. Det finns nämligen en fara att vi inte förstår när vi ska bromsa upp i den Helige Andes kraft och stå still för att bedöma läget. Då blir vi som en elak brorsa som alltid hackar på syskonen och jämt tar upp gamla oförrätter. Det är inte vad vi är kallade till. Vi kan inte bara köra på som om ingenting har förändrats. Visar inte det på en otro? Gud är verksam bland alla som åkallar Hans namn och håller sig borta från orättfärdigheten. (2 Tim. 2:19)

Nu behövs undervisning, upprättelse och förlåtelse. Nu är det tid för försoning mellan syskon som älskar Jesus. För vad sa Paulus var syftet med förmaningen? Var det inte för att den som blev förmanad skulle inse sin synd och ändra på sig?

Jag tror vi har kommit fram till den tid där vi inte längre kan avgöra utifrån samfundsbenämningar. Vi får istället fråga varandra: Har du tron?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s