Borde vi inte rätta oss efter gällande ”lagstiftning”?

Svensk lag tolkas av jurister och juristerna har oftast en och samma förståelse av lagboken. Men om en jurist, som inte förstår lagboken, använder en paragraf som inte har stöd av andra paragrafer, eller som motsäger en annan lag, då är det andra juristers ansvar att se till att med hjälp av lagboken hänvisa till vilka paragrafer han måste rätta sig efter. Och i juristernas värld skulle det då anses oansvarigt, omdömeslöst, ja, brottsligt om man inte rättade sig efter gällande lagstiftning. Men om juristen inte vill rätta sig efter lagen, utan försöker hitta kryphål i bara för att vinna i rätten och fria sin klient, är den juristen inte bara omdömeslös, utan korrupt. Har juristen däremot stöd av en glömd, äldre lag som trumfar de andra lagarna, då står juristen på säker mark och har rätten på sin sida när han anropar den i en rättssak. Utfallet av domen blir då prejudicerande och ledande för liknande fall. Om någon, trots detta, ändå fortsätter sin egen väg utan att ta hänsyn till de prejudicerande fallet kommer den juristen med största sannolikhet förlora i rätten.

Det är likadant med oss kristna! Vi har oftast en och samma förståelse av Bibelns grundläggande undervisning. Men om en pastor eller bibellärare, som inte förstår hela Guds rådslut, använder ett bibelord som inte har stöd av andra bibelord, eller som motsäger andra grundläggande doktriner, för att bevisa sin undervisning eller teori (fria sin klient), då är det de andra kristnas ansvar att med hjälp av Bibeln hänvisa till vilka verser eller vilken kontext denne borde rätta sig efter. Och precis på samma sätt som i juristernas värld, så skulle den pastor eller bibellärare anses vara omdömeslös, oansvarig, kanske till och med brottslig inför Gud och människor, om han inte rättade sig efter Guds uppenbarade rådslut. Men om en bibellärare eller pastor får ljus över ett skriftställe som förklarar det vi andra inte förstått och som ger klarhet i det vi strider om, då har den pastorn eller bibelläraren rätten på sin sida och han står på säker mark. Och det blir då rättledande för liknande fall. Men om då den kristne ändå fortsätter sin egen väg, utan att ta hänsyn till det uppenbarade Ordet, kommer den personen ställas ansvarig inför Kristi domstol. 

Luk. 12:47-48 Och den tjänaren som visste sin herres vilja och inte beredde sig och inte heller gjorde efter hans vilja, han ska straffas med många slag. Men den som inte visste den och ändå gjorde det som förtjänar slag, han ska straffas med få slag. Var och en som har fått mycket, av honom ska det krävas mycket. Och den som har blivit betrodd med mycket, av honom ska det utkrävas så mycket mer. 

Joh. 15:22 Om jag inte hade kommit och talat till dem, skulle de inte ha synd, men nu har de ingen ursäkt för sin synd. 

För, målet för både juristen och den kristne måste vara, att i sanning bevisa och föra fram sin klients sak inför Domaren. Och om domaren är rättvis, utan falskhet, och utan korruption eller hänsyn till personen, kommer domaren inte lyssna till en lagtrotsig jurist, eller en kristen med ”onda avsikter i sitt hjärta.”

För summan av Guds ord är sanning, och text förklarar text, och Jesu ord är grundläggande för all annan undervisning. Domaren kan lagboken och vet hur han ska döma i varje sak; Gud är större och vet allt (1 Joh. 3:20). 

Herren dömer oss mildare om vi inte känner till Hans vilja och gör fel, men om vi lär känna hans vilja, och ändå inte gör efter den, så kommer vi straffas med många slag. Men nu är vi utan ursäkt, för Herren har uppenbarat sin vilja för oss. Detta är vad Paulus menar i 1 Kor. 3:15 ”Men om hans verk brinner upp, så ska han lida förlust. Men han själv ska blir frälst, men såsom genom eld.” 

Borde vi inte ha gudsfruktan i våra hjärtan och lägga fram vår sak i all renhet och med saklighet, och göra en rättvis bedömning av det som framkommer i en tvist? Och borde inte var och en av oss, i sann gudsfruktan, rätta oss efter gällande ”lag”? 

Nu står vi i en sådan ”rättslig tvist” gällande t.ex. falsk lära, falska profeter, eller den falska läran om Pre-Trib, där vi visar text i sin kontext och förklarar skrift med skrift, som bevis för vår sak!

En reaktion på ”Borde vi inte rätta oss efter gällande ”lagstiftning”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s