Warren B. Smith – Ödehusets Teologi Universalism, TBN, Oprah och New Age

Av Warren B. Smith
Översatt av Ingemo Jonsäll
Skriven av Warren B. Smith från Lighthouse Trails (www.lighthousetrails.com); Översatt och postat med tillstånd. Hämtat med tillstånd från Ingemo Jonsälls blogg.
Jag har skrivit ett antal korta artiklar om Ödehuset och dess författare William P. Young. Min avsikt har varit att kasta lite ljus på universalismens surdeg som är kärnan i bokens ofta felaktiga teologi. Det här häftet presenterar sju av dessa artiklar.

Ni började bra. Vem hindrade er så att ni inte längre lyder sanningen? Den övertalningen kom inte från honom som kallade er. Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:7-9

När folk säger Ödehuset är bara en roman
En kvinna som stod i raden utanför biografen för att se filmen Ödehuset var angelägen om att prata med mig om Wm. Paul Youngs mest sålda bok. Hon sa att hon ”älskade” Ödehuset och kunde inte förstå varför den hade så många kritiker på Internet. Hon var särskilt förbryllad över antalet ”negativa” kommentarer från pastorer. Uppenbarligen förvirrad av all kontrovers, utbrast hon plötsligt – ”Men Ödehuest är bara en roman!” Vad kvinnan och så många andra av Ödehusets läsare inte tar hänsyn till är att boken är mycket mer än ”bara en roman.” Det är en noggrant utformad presentation av Paul Youngs alternativa ”kristna” universalistiska teologi baserad på ”riktiga” samtal han påstår sig ha haft med Gud. I Youngs förord till ”The Shack Revisited = Årebesöket på Ödehuset” en bok skriven av hans vän C. Baxter Kruger, korrigerar Young varje missförstånd om att Ödehuset bara är en roman. Han skriver:

Vänligen missförstå mig inte; Ödehuset är teologi. Men det är teologi inslaget i berättelsen. 1

Om du vill bättre förstå de perspektiv och den teologi som inramar Ödehuset är denna [Kruger’s] bok för dig. Baxter har tagit på sig den otroliga uppgiften att utforska naturen och karaktären hos den Gud som mötte mig i mitt eget Ödehus. 2
Enligt Young kom Gud till honom i den ”stora sorgsenheten” i sitt eget ”ödehus” och kommunicerade direkt med honom. Mycket av Ödehusets teologi är baserat på vad Young lärde sig i sina samtal med Gud. Paul Youngs konversationer med Gud
En kristen nyhetskälla tryckte nyligen utdrag från flera inlägg som Paul Young gjort på sin personliga blogg redan i augusti 2007. I dessa utdrag förklarade Young att Ödehuset är en berättelse men det är en berättelse baserad på riktiga samtal som han hade med Gud hans vänner och hans familj. Han skriver:

Kom ihåg att jag funderar på att skriva det här för mina barn så jag letar efter ett bra fordon att kommunicera igenom. Jag tycker att en bra berättelse skulle vara kanon – men jag hade ingen. Så jag började med det jag hade … samtal. Så av och till skrev jag i cirka tre månader ner konversationer; samtal som jag hade mestadels med Gud men som ofta inkluderade vänner eller familj. (betoning tillagd)

Är berättelsen ”riktig”? Historien är fiktion. Jag hittade på det. Efter att ha sagt det tillägger jag att att den känslomässiga smärtan med all sin intensitet och processen som river inne i Macks hjärta och själ är mycket verklig. Jag har mitt ”ödehus” den plats jag var tvungen att gå igenom för att hitta läkning. Jag har min stora sorg – det är verkligt. Och konversationerna är väldigt verkliga och sanna.
Så är historien sann? Smärtan, förlusten, sorgen, processen, samtalen, frågorna, ilska, längtan, hemligheterna, lögnerna, förlåtelsen – allt är verkligt, allt är sant. (betoning tillagd)
Youngs ”kristna” universalism
I ett inlägg 16 februari 2008 på en blogg som heter Kristen Universalism: ”The Beautiful Heresy = Det vackra kätteriet” bekräftar en av Paul Youngs erkända ”vänner” Youngs blogginlägg 2007 om hans konversationer med Gud. Vänner beskriver att huvudkaraktären Macks samtal med Gud i Ödehuset är ”riktiga konversationer” som Young faktiskt hade med Gud. Hon avslöjar hur dessa konversationer ”revolutionerade” både Young hans familj och vänner som hon själv. Hon säger att den ”radikalt farliga” läran som Young har i sin roman har blivit hennes nya ”systematiska teologi” och Ödehuset är hennes nya ”systematiska teologihandbok.” Följande är hennes exakta ord och skiljetecken som de ursprungligen publicerades på Kristen Universalism blogg:

Jag känner författaren väl – en personlig vän. (Hela vår huskyrka slukade Ödehuset förra sommaren och Paul kom till vårt hem för att diskutera den – UNDERBAR tid!) De samtal som ”Mack” har med Gud är verkliga samtal som Paul Young hade med Gud – och de revolutionerade honom hans familj och vänner (Paul hade ett mycket traumatiskt förflutet uppvuxen av föräldrar som var missionärer de lämnade honom i vård av den stenålders Dani stammen, medan de gjorde ”Guds arbete.” Han misshandlades i processen av dem – och det fanns andra tragedier i hans liv senare. När han var trasig började Gud tala med honom). Han skrev berättelsen (snarare än en ”predikan”) för att ge de verkliga konversationerna sammanhang – och därför att Jesus också använde enkla berättelser för att engagera våra hjärtan, till och med att förbigå våra objektiva hjärnor, för att få hans budskap att slå rot i våra hjärtan och växa. …

Jag hade redan börjat tro på all den ”radikalt farliga” läran i denna bok – så det bekräftade mestadels det jag redan trodde. Men det framhöll definitivt verkligheten att jag ännu inte VET (VET!) Hur mycket Gud älskar mig. Jag vill ha det förhållande till Gud som jag ser i Paul Youngs liv. – Detta var den första boken som jag läste rakt igenom fyra gånger. Först att absorbera den. För det andra att understryka. Tredje att lyfta fram. För det fjärde, för att sätta ”rubriker” på toppen av varje sida, så att jag kunde hitta vissa passager igen. Det har blivit min nya ”systematiska teologi” -handbok. (betoning tillagd)
Således blir Paul Young genom sin egen bekräftelse och av hans vän den första att förneka att Ödehuset är ”bara en roman.”
Young Universalisten
Tillbaka till min konversation med kvinnan framför biografen. När hon sa att Ödehuset var ”bara en roman” beskrev jag hur hans roman faktiskt var en fiktiv anordning som användes som ett ”fordon” för att presentera några av hans egna felaktiga teologiska läror – läror som hade mer gemensamt med New Age-lärdomar än biblisk kristendom. När hon erkände att hon kände till New Age rörelsen sa jag till henne att några av Ödehusets läror faktiskt var New Age läror. Men innan jag kunde förklara vad dessa specifika läror var och hur jag en gång varit inblandad i New Age själv öppnades dörrarna till biografen kön började röra sig och vår konversation var plötsligt slut. Hon verkade lättad när hon vände sig mot biografen och bort från mig. Bedjande om att hon skulle förstå att Paul Young har mer gemensamt med New Age universalism än biblisk kristendom. Jag hade ingen aning om att Young var på väg att offentliggöra i en ny bok vad så många av oss redan visste. I ”Lies We Believe About God = Lögner vi tror på om Gud” som släpptes den 7 mars 2017 säger Young att han tror på ”universell frälsning” och att ”varje enskild människa är i Kristus” och ”Kristus är i dem.” Alltså gör Young själv det mycket tydligt med sina egna ord att Ödehuset inte är ”bara en roman” utan snarare en ”listigt uttänkt fabel” (2 Pet 1:16) för att presentera några av sina egna kätterska universalistiska New Age åsikter. Det var inga utstuderade myter vi följde när vi förkunnade vår Herre Jesu Kristi makt och hans ankomst för er, utan vi var ögonvittnen till hans majestät.
Vem lyssnar Paul Young verkligen på och pratar med?
Paul Young vill få oss att tro att han har haft ”riktiga” samtal med Gud och att Gud inspirerade honom att skriva Ödehuset. Ändå förklarar han nu att han är en universalist som tror på den falska trinitariska New Age läran om att Gud, Kristus och den Helige Ande redan är ”i” alla. Med andra ord skulle Young, som en erkännande universalist få oss att tro att hela mänskligheten redan är frälst (universell frälsning). Frågan som naturligtvis uppstår och det är nu innan kyrkan är – precis vem lyssnar Paul Young på och pratar med? Bibelns gud eller förförande andar (1 Tim 4:1)?

Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror,

Wm. Paul Youngs Universal New Age Lögn – Kristus ”i” alla

Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror, 2 Tim 4:3-4

Young stöder offentligt universal frälsning
I sin bok ”Lies We Believe About God = Lögner vi tror om Gud” beskriver sig Paul Young öppet som en universalist. I kapitel 13 skulle Young få oss att tro att det är en ”lögn” att säga till någon, ”Du måste bli frälst.” Young ställer sig själv de retoriska frågorna, ”Föreslår du att alla är räddade? Att du tror på universell frälsning? ” Han svarar,” Det är exakt det jag säger! ”10 Young fortsätter sedan att lära ut att” varje enskild människa är i Kristus ”och att” Kristus är i dem.” 11 Med denna obibliska lära blir man påmind om hur Young lade samma kätterska ”Gud i allt” ord i munnen på sin ”Jesus” karaktär i Ödehuset. Han skrev:

Young would have us believe his trinitarian lie that God, Jesus, and the Holy Spirit inherently indwell everyone.13 This is exactly what the false “Christ” of the New Age teaches. In fact, it is the foundational teaching of the New Age/New Spirituality/New World Religion that has progressively moved into the world and into the church.

Gud, som är grunden för alla varelse bor i, runt och genom alla saker. 12 Den trinitariska lögnen
Young vill få oss att tro på hans trinitariska lögn att Gud, Jesus och den Helige Ande bor i oss alla. 13 Detta är exakt vad den falska ”Kristus” från New Age lär ut. I själva verket är den grundläggande undervisningen i New Age Ny andlighet/Nya världens religion som successivt har rört sig in i världen och in i kyrkan.
New Age i Kyrkan/ församlingen
Som jag påpekade i min broschyr om Ödehuset och dess New Age surdeg 14 är undervisningen att Gud är ”i” alla grundläggande universalistiska New Age läror som har blivit alltmer populära under de senaste trettio åren genom New Age författare och lärare och starkt främjad av människor som Oprah Winfrey. Tyvärr finns det också i böcker och läror från kända kyrkofigurer som Robert Schuller, Rick Warren, Eugene Peterson, Leonard Sweet och Sarah Young. 15 Och i en artikel om katolska nyhetsservice från 1 november 2016 med titeln ”Påven erbjuder nya välsignelser för heliga inom New Age” Påven Francis föreslog i en katolsk mässa i Malmö, Sverige en ny ”salighet ” Välsignade är de som ser Gud i varje person och strävar efter att få andra att upptäcka honom.” 16
Vad kommer kyrkan att göra?
Paul Young ville ha en konversation om Guds natur, och den konversationen ligger nu centrerad mitt framför kyrkan. Kommer pastorer och ledare och vardagliga troende att strida för tron och kämpa den goda kampen eller kommer de låta falska lärare som Paul Young säga sitt uttalande utan att bestrida det och få ha sitt okontroversiella sätt?
Shack, TBN och New Age Lögnen
”Trinity Broadcasting Network = TBN = treenighetens sändningsnätverk” har tillhandahållit Ödehusets författaren Wm. Paul Young med världens största ”kristna” scen – hans helt egen TV-serie på TBN. Youngs återställda Ödehuset episoderna har framställts mästerligt på plats i vackra Montana. Hans presentationer understryks och förbättras vanligtvis med lugnande musik som tydligt är utformad för att framkalla ett starkt känslomässigt svar och positivt samtycke från tittarna till vad helst som Young kan tänkas predika eller undervisa.
I vad som också kan beskrivas som ”Ödehusets Show” ger Young sitt eget veckomärke av Ödehus marknadsföring, Ödehus teologi och Ödehus terapi till TBNs tittare när han hoppas konvertera dem från sin egen ”Stora Sorg” till sin egen ”relation” ”ta på sig vad som brukade vara biblisk kristendom. Den verkliga sorgen är att Youngs Ödehus teologi och Ödehus terapi har mer att göra med hans kärlek till universalism och New Ages trinitarism än med skriftens sanning. Varför New Age? För när Young undervisar om ”relation” hänvisar han med sin egen Ödehus definition till treenigheten inom – en Gud och Kristus och Helig Ande som sägs vara ”i” alla och allt. 17
En aning undanglidande när det gällt att avslöja sin egen personliga universalism tidigare har Young nyligen gjort sig mycket tydlig i frågan. I sin bok från mars 2017 ”Lies We Believe About God = Lögner vi tror om på om Gud” ställer han två retoriska frågor om sig själv – ”Föreslår du att alla är räddade? Att du tror på universell frälsning? ”Hans omedelbara och nästan trotsiga svar i boken är -” Det är exakt vad jag säger!” 18 TBN har ändå varit alltför nöjd med att inte bara marknadsföra hans nya bok i varje avsnitt utan samtidigt använt den som en fondinsamlare för sig själva. Uppenbarligen är det så att när TBN blir en utställning för Paul Young och hans kreativa, relationella, universalistiska New Age synsätt på Treenigheten ger TBN en ny mening till ”Treenigheten” i Trinity Broadcasting. Och det ser ut som att Young och TBN är ute efter den veckolånga resan som de flesta kristna ledare ser på med synlig likgiltighet.
TBN rycker pluggen ur ”Ödehuset” författarens nya bok – Sortera …
Nu ser du Ödehusets författare Wm. Paul Youngs nya bok ”Lies We Believe About God = Lögner vi tror på om Gud” befordrad på TBN, nu gör du inte det. I sju raka avsnitt av Trinity Broadcasting Networks veckoserie ” Ödehusets återställning” presenterades Paul Youngs nya bok på ett framträdande sätt och till och med erbjöds som en fondinsamling för TBN. Varje veckas avsnitt publicerades sedan på Internet, kampanjer och allt. Men från och med avsnitt 8 förändrades allt. Youngs nya bok presenterades och promoverades inte längre. Det försvann också från avsnitt 2-7 som tidigare hade publicerats på Internet. Redaktörerna på TBN hade faktiskt gått in i de tidigare publicerade originalprogrammen och redigerat alla sina tidigare erbjudanden för ”Lies We Believe About God = Lögner vi tror på om Gud”.
På platserna där Lögnerna hade erbjudits har ett kampanjerbjudande för Ödehuset införts på dess plats – vem skulle någonsin veta? Endast det första avsnittet av Restoring The ödehuset har behållit de ursprungliga kampanjerna för Lögnerna kanske som en mindre koncession för författaren eller som ett sätt att förhindra att deras redigeringsprocess blir en fullständig vitkalkning.
Varför denna handling att få den att försvinna? Från alla sätt att se på det ser det ut som en nödredigering med syftet skadekontroll. Man skulle behöva fråga publicitetsavdelningen på TBN men man kan bara spekulera i att nätverket inte blivit gynnat genom att stödja och främja Youngs extremt kontroversiella nya bok. I Lögnen hade Young bland annat meddelat att han var en förespråkare för ”universell frälsning” 19 att uttalandet ”Du måste bli frälst” är en ”lögn” 20 och att Kristus är ”i” ”varje enskild människa.” 21 TBN fick förmodligen ett berg med frågor på alla fronter om varför de marknadsförde denna bok – en bok som på så många sätt är helt i motsats till biblisk kristendom. I ljuset av Youngs nya bok skrev ett större ministerium om TBN; att ha Youngs program på TBN var ”oförlåtligt” och ”rent blasfemiskt.”
Samma vecka man såg den grafiska konstnären som hjälpt till att utforma Ödehusets omslag ta avstå från boken och avstå från sitt engagemang i projektet gjorde 22 TBN sitt drag. Youngs bok Lögnen har åtminstone för stunden – bleknat bort i bakgrunden och försvunnit från TBN. Och även om vissa kanske berömmer TBN för att eliminera deras marknadsföring av Youngs nya bok är frågan som fortfarande behöver ställas – ”Varför marknadsförde TBN över huvud taget ”Lies We Believe About God = Lögnen vi tror på om Gud” till att börja med? Ännu hellre varför främjade de någonsin Paul Young och Ödehuset till att börja med?
Ödehusets Universella Pappa
Det finns inget nytt med att säga, ”Jag är Gud.” – Men i den judeiska, kristna och muslimska världen förstås inte vanligtvis Gud populärt som en universell närvaro, grunden för allt att vara. 23 – New Age-ledaren David Spangler ( betoning tillagd)
Gud som är grunden för alla varelse, bor i, runt och genom alla saker [en universell närvaro] 24 – Ödehusets ”Jesus” definierar ”Pappa” som en universell New Age Gud (betoning tillagd)
Delad universell närvaro
Fråga vissa ursprungsbefolkningar på södra Stilla Havsöarna vem Pappa är och de kommer svara att hon är en kvinnlig gudinna 25 – precis som Ödehusets kvinnliga pappa. Fråga vissa haitier, befolkning i New Orlean och Wiccans som håller på med Voodoo och de kommer att berätta att Pappa är en formskiftande ”trickster” som kan framstå som en manlig eller kvinnlig guddom – precis som Ödehusets Pappa. 26 Och om du frågar dem kommer de alla säga att deras pappa är universella pappor som bor ”i, runt och genom alla saker” – precis som Ödehusets Pappa.
Pappa som Jordemor
Ödehusets entusiaster bör notera att ”Pappa” också är namnet på en polynesisk jordgudinna som är en del av en panteon av gudar och gudinnor som finns på Södra Havets öar. På webbplatsen ””Journeying to Goddess = Resa till Gudinna” under rubriken ”Goddess Papa = Pappa Gudinna” läser vi att Papap är ”Earth Mother = Jordemor som födde alla saker” och att ”Polynesier kallar upp Pappa för att hjälpa till i alla jordiska frågor.” 27
I sin bok ”Unshackled = Lossad” beskriver pastor Larry DeBruyn hur Paul Youngs ”Pappa” har en slående likhet med ”namnet, naturen och den vårdande potentialen” i denna polynesiska jordgudinna Pappa.28 DeBruyn citerar från en källa på Hawaiiska gudar och gudinnor om de hänvisningar de gör till ”tröst”, ”vård”, ”vägledning” och ”ovillkorlig kärlek”, som ges till människor ”i tider av kris och sorg” av denna hawaiiska pappa och hur hennes ”ingripande ger lugnande uppmuntran och helande.” 29 Young verkar samma parallell i sitt manus till Ödehusets berättelse att det helt och hållet handlar om komforten, omsorgen, vägledningen och villkorslösa kärleken som Pappa ger sin huvudperson Mack, under sin kris och sorge tid – hur Pappas ingripande ger en lugnande tröst och det ultimata helandet av Macks ”stora sorg.” 30
En annan webbplats utvecklar hur den kvinnliga polynesiska pappan som ”dyrkas av indianer i Hawaii” betraktas som ”en ursprungligt skapande kraft som har kraften att ge liv och att hela.” 31 En hedninsk webbplats informerar oss om att Pappa Gudinnan är speciellt gängse bland Maorierna i Nya Zeeland 32 medan en annan webbplats hänvisar till Södra Havets Pappa som en del av mytologin i gruppen på ögruppen södra Cook. 33 Samtidigt som Young uppenbarligen lagt mycket tanke på namnet på sina karaktärer i Ödehuset och det faktum att han tillbringade sin tidiga barndom boende på den södra Stilla Havet ön Papua Nya Guinea 34 så hävdar han att han inte hade någon kunskap om denna Stilla Havets gudinna Pappa innan han skrev Ödehuset. 35
Pappa som en Trickster = skojare/ bluffmakare
Vissa utövare från Haiti, New Orleans och Wiccan Voodoo ägnar sig åt en spirituell ”Pappa” som kan framstå som både ”manlig och kvinnlig” och kallas ”trickster”. 36 Genom att helt enkelt googla ”Pappa” och ”trickster” dyker en mängd olika webbplatser upp för att beskriva denna Pappa Legba ande som står vid porten till andevärlden. En av dessa platser – ”Exemplore” – säger att Pappa Legba ”är en av de mest betjänande afrikanska gudarna” och ”är alltid den första och sista anden som åberopas i en ceremoni” eftersom ”han öppnar och stänger dörren till andevärlden .” 37 Webbplatsen förklarar att i Voodoo är” Pappa ” mellanhanden ”som” står vid en andlig vägkorsning och ger eller nekar tillåtelse att tala med Guineas andar.” 38
På samma webbplats Exemplore i ett speciellt avsnitt för häxor beskrivs Pappa som en ”mästare i formskiftning” som ”kan hjälpa dig att transformera på det astrala området, behärska drömkrafter och avancerad magi.” 39 Men vad gäller Pappa står det om hans form-skiftande att ”han brukar ändra kön och former för att glädja sig själv. Så var inte förvånad om en kvinna dyker upp för att hjälpa dig.” 40 Och precis som Paul Youngs kvinnliga Pappa och Söderhavs öarnas kvinnliga Pappa kan kallas på för hjälp, komfort och helande, kan man även kalla på denna Voodoo trickster Pappa.
En av de utplacerade kommentarerna på denna häxa del av webbplatsen säger – ”Vem som helst kan kalla Pappa!” 41 Men ibland kommer denna Voodoo Pappa när han inte kallas. I en annan kommentar skrev en förvirrad kvinna – ”Jag visste inte alls om pappa förrän han presenterade sitt jag för mig som min andeguide. Är detta normalt?” 42 Ett postat svar försäkrade henne att” Pappa gör sin egen sak på sitt eget sätt så om han presenterade sig för dig kan du vara säker på att det är han.” 43
En annan webbplats uttryckte den förvirring som kan vara resultatet av en kvinnlig ”Gud” som heter Pappa – ”Det är så förvirrande eftersom Pappa är en mamma.” 44 Men Skriften säkerställer att den sanna Guden är ”inte författare till förvirring” (1 Kor 14:33). Han är inte en pappa som är en mamma som framställs i Ödehuset – han är ”vår Fader som är i himlen” (Matt 6:9).
för Gud är inte oordningens Gud utan fridens.
Så ska ni be: Vår Far i himlen, låt ditt namn bli helgat.
Be till vilken pappa?
Så vilken Pappa åberopar människor när de inspireras att be till Pappa efter att ha läst Ödehuset? Presenterar Paul Young Shack-läsare med Bibelns sanna gud eller med en generisk pappa ”Gud” som överlappar alla andra mammor och pappor och gudar och gudinnor runt om i världen? Ödehusets ”Jesus” svarar på den frågan högt och tydligt för alla som läser Ödehuset och har ett hjärta för sanningen. Med ord som målmedvetet sätts i munnen av Young – en självbeskriven universalist 45 förkunnar Ödehusets ”Jesus” att hans pappa ”Gud” är ”grunden för alla varelse” eftersom han ”bor i, runt och genom alla saker.” 46 Med andra ord säger Ödehusets Jesus att Ödehusets Pappa innebor i alla och allt.
Detta är samma universella gud som New Age ledaren David Spangler beskriver i början av sitt citat i denna artikel. Men detta är panentism, och det är en lögn. Detta är den grundläggande undervisningen i New Age/ Ny andlighet/Ny världsordning som snabbt har dykt upp både i världen och i kyrkan. Allt detta säger är – Ödehusets Pappa är en universell Pappa och Ödehusets ”God” är en förfalskad ”Gud” som på listigt sätt har smugit sig in i en inte ont anande kyrka.
Tricksterbok
Som man ser med Voodoo Pappa, är några av dessa mamma- och pappa gudar och gudinnor också ”tricksters.” andligt helande i namnet på en mer universell alternativ spiritualitet. Det som kan vara särskilt vilseledande är att mycket av deras upproriska andliga aktiviteter är täckt av halvsanningar, smarta kommentarer, lekfull humor – och till och med ett kristet språk. Och det som verkar alltför uppenbart är att Ödehuset och då särskilt Ödehusets Pappa faller i denna trickster kategori. Romanen tar tag i människors hjärtan och sinnen även när den bibliska kristendomen demonteras framför dem när de läser boken. Och bara en tricksterbok kan övertyga människor om att de läser om Jesus Kristus när Kristi namn aldrig nämns – inte en gång – i hela berättelsen.
En generisk universell Jesus och en generisk universell pappa och inte ett enda omnämnande av Kristus eller djävulen för den delen – ändå har Ödehuset redan blivit en av de mest populära kristna böcker som någonsin har skrivits!
Tricksterböcker för kyrkan använder sig av kristet språk för att dra upp täcket över dina ögon och stöka till det för ditt sinne – ”stök till” är helt och hållet en del av att vara en trickster. Mot slutet av Ödehusets berättelse när den kvinnliga Pappa formskiftar sig till att vara en manlig pappa frågar Mack om Pappa ”fortfarande tjafsar” med honom. Pappas omedelbara svar är – ”Alltid.” 47 Vid denna tidpunkt måste Ödehusets uppriktiga läsare ställa sig en rimlig fråga – ”Krånglar/stökar till” den sanna Guden i Bibeln alltid med oss eller är det vad du kan förvänta dig av en universell könsförändrande trickster Pappa ”Gud” som mer liknar den här tricksterguden än Bibelns sanna Gud?
Om vårt evangelium är dolt, så är det dolt för dem som går förlorade. Den här världens gud har förblindat de otroendes sinnen så att de inte ser ljuset som strålar från evangeliet om Kristi härlighet, han som är Guds avbild. 2 Kor 4:3-4
Universell Ödehus Terapi: Wm. Paul Young, Kahlil Gibran och ”den stora Sorgen”
Wm. Paul Young skriver att Ödehusets är ”teologi insvept i berättelse.” 48 Och hans Ödehus teologi presenterar en universalistisk Ödehus terapi för ”den Stora Sorgen” som plågar hans huvudkaraktär ”Mack.” Young kommenterar i många intervjuer att liksom Mack har de flesta människor sitt eget inre ”ödehus” där de lagrar sina hemligheter och sin egen personliga ”stora sorg”. Denna ”stora sorgsenhet” blir Youngs personliga metafor för den inre smärtan och ångesten som ligger inuti hans och andra människors själar. Den libanesiska-amerikanska författaren, konstnären, filosofen och universalisten Khalil Gibran (1883-1931) använder samma fras – ”stor sorg” i sin bok ”The Madman = Galningen: ”His Parables and Poems = Hans liknelser och Poem” från 1926. Han skrev:

Då kom en stor sorg över min själs ansikte och in i hennes röst. 49

Det verkar dock som om härledningen av Youngs fras ”Den stora Sorgen” medvetet eller omedvetet togs från delar av två rader från ännu en bok av Gibran som Young faktiskt citerade från i Ödehuset. Kapitel 4 i Ödehuset har titeln “Den Stora Sorgen” Under denna titel citerar Young en enda rad om “sorgen” från Gibran’s verk ”Sand and Foam = Sand och skum” – “Sadness is but a wall between two gardens = Sorgen är som en mur mellan två trädgårdar.” 50 I nästa rad – som Young inte citerade – återfinns ordet ”stort”: ”När antingen din glädje eller din sorg blir stor blir din värld liten.” 51 Ordet ”stor” i den andra raden kopplat till ”sorg” i raden direkt ovan skapar det Youngs term – ”Den stora sorgen.” Oavsett om han inser det eller inte verkar Young ha härlett frasen ”Stor sorg” från de universalistiska skrifterna av Kahlil Gibran. I sin uppsats ”Your Thought and Mine = Din tanke och min” skriver Gibran:

Din tanke förespråkar judendom, brahmanism, buddhism, kristendom och islam. I mina tankar finns det bara en universell religion, vars olika vägar bara är fingrarna på den kärleksfulla handen till det högsta väsendet. 52 

I Ödehusets erkännandeavsnitt tackar Young Kahlil Gibran för hans ”kreativa stimulans.” Inte bara i Ödehuset citerar han Gibran utan också för att öppna det allra första kapitlet i sin andra roman ”Crossroads = korsvägar”. Kahlil Gibran är bäst känd för sin ständiga bästsäljare Profeten – en bok som ”länge har varit en av New Age rörelsens biblar.” 53 Faktum är att som tidigare New Age´are var Gibrans bok en högt värderad del av vårt New Age bibliotek. Dessutom var ”New Age Pionjären” titeln på en bokrecension från New York Times från 1998 om Gibran och hans New Age inflytande. 54 Robin Waterfield en auktoritet på Gibran och en konsultredaktör för religiösa och New Age förlag, skrev en slutgiltig biografi på Gibran som var föremål för ovannämnda New York Times bokrecension. Waterfields bok ”Prophet = Profeten: The Life and Times = Livet och tiden” av Kahlil Gibran beskrev Gibrans tros- biografi som att den var mycket inflytelserik i det första bildandet av New Age Rörelsen:

Jag föreslår att Gibran har varit en av de dolda påverkarna på New Age … Jag kan inte säga att New Age rörelsen inte skulle ha uppstått utan honom men det är säkert att säga att han har haft ett enormt inflytande på den. 55

Jag tror att det är diskutabelt att Gibran var en av New Age grundare. 56

Tio år efter Ödehusets utsläpp förklarade Paul Young att han trodde på universell frälsning. 57 Young låter ungefär som alla andra New Age universalister och lär nu ut panenteism och de kätterska New Age lärorna om Kristus ”i” alla 58 och Gud ”i ”Alla saker. 59 I och med att Ödehuset nyligen gjordes till en film och med att Ödehusets bokförsäljning nu är upp i över 22 miljoner exemplar, med otaliga radio- och tv-intervjuer och kyrkliga samtal i bagaget och med sitt eget återställande av Ödehus veckan TBNs bästa sändningstid för tv serien har Paul Young gjort nästan allt utom visas på Oprah. Men sedan gjorde han det också. Den 9 juli 2017 var Young den medverkande gästen på Oprah Winfreys TV program ”Super Soul Sunday Super Själ Söndag”. 60 Dagen efter programmet meddelade Young plötsligt – “Jag vill bli mer som Oprah.” 61 Och med det uttalandet borde de som älskar Ödehuset bli chockerade över att en välkänd kristen skulle vilja vara ”mer som Oprah” – en av de mest inflytelserika New Age ledarna i världen idag. 62 Men vad de flesta inte inser är att det gäller New Age universalism, Wm. Paul Young är redan som Oprah – och Kahlil Gibran – och detta kan vara en av de största ”stora sorgerna” av dem alla.
En Katt kallad Judas
Namnet Judas har beskrivits som det mest hatade namnet i hela världen. Förutom av Ödehusets författare Wm. Paul Young och kanske några andra exceptionella knappast någon namnger någon eller något Judas. Det är ett av de förbjudna namnen som Jezebel eller Lucifer som människor aldrig skulle drömma om att ge sitt barn sin hund – eller sin katt namnet efter. Själva namnet betecknar en känsla av svek och förräderi . När allt kommer omkring var Judas den som öppet förrådde Jesus och banade väg för Hans korsfästelse. Så vad tänkte Paul Young? Varför har Ödehusets mest förtjusande karaktär – Missy – en katt som heter Judas? 63 Och det verkar särskilt konstigt att ha en katt med det namnet i en familj där mammans tro beskrivs som ”djup” 64 och Missy ställer uppriktiga frågor om Jesu död. 65
Kätteri och svek
Young hävdar att Ödehuset är mycket mer än en fiktiv roman. Han beskriver Ödehuset som ”teologi insvept i berättelse.” Han skriver:

Vänligen missförstå mig inte; Ödehuset är teologi. Men det är teologi som är inslaget i historien ordet blir kött och lever i blodet och benen i den gemensamma mänskliga erfarenheten. 66

Detta sägs trots att Youngs karaktärer i Ödehuset och universalistiska Ödehuset ”teologi” ofta hånar Gud och Guds ord med sin kryptiska humor och sitt smarta samspel. För att vara burdus passar namnet Judas rätt bra in i mycket av det Young lär ut. Precis som Judas, förråder Young Jesus Kristus och den bibliska kristendomen med sin kätterska Ödehuset teologi – en Ödehus-teologi där det bland annat inte finns en djävul och ingen Kristus. Ingen av dem återfinns någonstans i hela Ödehusets berättelse. Djävulen nämns aldrig eftersom Young vill få oss att tro att ondska och mörker ”inte har någon verklig existens.” 67 Och Ödehusets ”Jesus” identifieras aldrig som Kristus. Faktum är att Kristi namn inte finns någonstans i hela Ödehusets berättelse. 68
En välkänd pastor gav en lidande predikan om tretton kätterier som han hittat i Ödehuset. 69 Ett kätteri som han inte nämnde är kanske den mest olyckliga av alla – panenteismens förslag om att Gud är ”i” alla saker. Otroligt, Young lägger denna grundläggande New Age/Ny andlighet/ Ny världsreligion lära rätt i munnen på Ödehusets ”Jesus”. Youngs ”Jesus” säger – ”Gud, som är grunden för allt att vara, bor i, runt och genom alla saker.” 70 Men detta är en falsk lärdom. Gud är inte ”i” alla saker. 71 Att Young sätter dessa kätterska ord i munnen på Ödehusets ”Jesus” är ett absolut förräderi mot den sanna Jesus Kristus.
Ett underbart och hemskt svek
Bör vi vara förvånade när Paul Young spelar så snabbt och löst med biblisk kristendom över att han spelar snabbt och löst med ett namn som Judas – ett namn som perfekt beskriver hans roll i dagens sanna kyrka. Det Young beskriver som ”teologi insvept i berättelse” är verkligen bibliskt svek inslaget i en listigt tänkt fabel (2 Pet 1:16). Ödehuset är allt som den sanna Jesus Kristus varnade oss för att se upp för när han sa ” bli inte lurad” (Lukas 21:8). Och den varningen verkar innehålla författare som Wm. Paul Young som inte har några betänkligheter på att lägga kätterska New Age doktriner i Jesu mun och namnge en liten flickas katt Judas. Det var inga utstuderade myter vi följde när vi förkunnade vår Herre Jesu Kristi makt och hans ankomst för er, utan vi var ögonvittnen till hans majestät.

Han svarade: ”Se till att ni inte blir vilseledda. Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och: Tiden är nära. Följ dem inte!

Ödehuset kan verka ”underbar” för sina otaliga läsare men i verkligheten är det ett förräderi mot den bibliska kristendomen och vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. För att använda profeten Jeremias ord – Ödehuset kan verka ”underbart”, men det är faktiskt ”hemskt”, och ändå ”älskar folket att ha det så.”

Förfärliga och fruktansvärda saker sker i landet. Profeterna profeterar lögn, och prästerna styr efter deras råd. Så vill mitt folk ha det. Men vad ska ni göra när slutet på det kommer? Jer 5:30-31


Slutnoteringar och källförteckning
 
1. C. Baxter Kruger, The Shack Revisited: There Is More Going on Here than You Ever Dared to Dream ( New York, NY: FaithWorks, Hatchette Book Group, 2012), p. xi.
2. Ibid., p. viiii.
3. Sunny Shell, “The Shack, a Biblical and Interactive Review” (http://blogs.christianpost.com/abandoned-to-christ/the-shack-a-biblical-and-interactive-review-28674/, posted 2/16/17), quoting Paul Young from his August 15, 2007 blog titled “The Shack— update — Background #2” (http://web.archive.org/web/20070911092057/http://www.windrumors.com/29/the-shack-update-background-2/).
4. Sunny Shell, “The Shack, a Biblical and Interactive Review” (http://blogs.christianpost.com/abandoned-to-christ/the-shack-a-biblical-and-interactive-review-28674/, posted 2/16/17), quoting Paul Young from his August 15, 2007 blog titled “Is the story of The Shack true … is Mack a “real” person? (http://web.archive.org/web/20070911092319/http://www.windrumors.com/30/is-the-story-of-the-shack-trueis-mack-a-real-person).
5. Christian Universalism— The Beautiful Heresy: The Shack (http://web.archive.org/web/20080307051159/http://christian-universalism.blogs.com/thebeautifulheresy/2008/02/the-shack.html, posted February 16, 2008 by Dena Brehm). Thanks to Kent McElroy for bringing this blog to my attention.
6. Wm. Paul Young, Lies We Believe About God (New York, NY: Atria Books, an Imprint of Simon & Schuster, 2017), p. 118.
7. Ibid., p. 119.
8. Ibid., chapter 13 title in Lies We Believe About God is “You need to get saved.”
9. Ibid., p. 118.
10. Ibid.
11. Ibid., p. 119.
12. William P. Young, The Shack: Where Tragedy Confronts Eternity (Los Angeles, CA: Windblown Media, 2007), p. 112.
13. In C. Baxter Kruger’s book, The Shack Revisited: There Is More Going On Here Than You Ever Dared to Dream, in the foreword, Shack author William Paul Young writes: “I want to say, ‘Thank you, and please read The Shack Revisited.’” He adds, “If you want to understand better the perspectives and theology that frame The Shack, this book is for you. Baxter has taken on the incredible task of exploring the nature and character of the God who met me in my own shack” (p. ix). On page 49 of The Shack Revisited, Kruger writes: “For inside of us all, because of Jesus, is nothing short of the very trinitarian life of God.” C. Baxter Kruger, The Shack Revisited: There Is More Going On Here Than You Ever Dared to Dream, op. cit. p. 49.
14. To read this booklet, click here: http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=12290.
15. I have documented a short history of how this deceptive New Age teaching has entered the world and the church in my booklet Be Still and Know That You Are Not God. The booklet includes quotes by each of these figures. To read a copy of this booklet online, visit http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=17572.
16. Cathy Wooden, “Pope Offers New Beatitudes for Saints of a New Age” (Catholic News Service, November 1, 2016).
17. William P. Young, The Shack, op. cit., p. 112.
18. Wm. Paul Young, Lies We Believe About God, op. cit., p. 118.
19. Ibid.
20. Ibid., p. 115.
21. Ibid., p. 119.
22. Dave Aldrich, graphic artist for The Shack book cover, said this on his Facebook page on April 4th 2017. See “Artist ‘Deeply Regrets’ Designing ‘Shack’ Cover, Says A Loving God Must ‘Judge’” at https://hellochristian.com/7153-artist-deeply-regrets-designing-shack-cover-says-a-loving-god-must-judge.
23. David Spangler and William Irwin Thompson, Reimagination of the World: A Critique of the New Age, Science, and Popular Culture (Sante Fe, NM: Bear & Company Publishing, 1991), p. 148.
24. William P. Young, The Shack, op. cit., p. 112.
26. Denise M Alvarado, “Papa Legba and Other Spirits of the Crossroads” (Who is Papa Legba?, Images of Legba, https://exemplore.com/magic/papalegba).
28. Larry DeBruyn, Unshackled: Breaking Away From Seductive Spirituality (Indianapolis, IN: Franklin Road Baptist Church, 2009), pp. 27-28. Author’s reference pertains to the now archived Wahine’o Wanana Institute’s “Hawaiian Goddesses” website: https://web-beta.archive.org/web/20110410205614/http://www.powersthatbe.com/goddess/papa.html.
29. Ibid.
30. William P. Young, The Shack, op. cit., pp. 43-66, p. 92, pp. 96-98, pp. 101-102.
33. Wikipedia: Papa (mythology), https://en.m.wikipedia.org/wiki/Papa_(mythology).
34. Wm. Paul Young—About (http://wmpaulyoung.com/wm-paul-young-about).
35. Eric Barger, “Why The Shack Must be Rejected” (Lamb & Lion Ministries, Lamplighter, May 2017, http://christinprophecyblog.org/2017/04/why-the-shack-must-be-rejected), pp. 13-14.
36. “Papa Legba and Other Spirits of the Crossroads” (Exemplore blog, Images of Legba, Who is Papa Legba?, https://exemplore.com/magic/papalegba).
37. Ibid.
38. Ibid.
39. “Papa Legba for Witches,” How Legba Can Help You (https://exemplore.com/wicca-witchcraft/papa-legba-for-witches).
40. Ibid.
41. Ibid., Posted Comments (Nitecat response to babygirl1414).
42. Ibid., Posted Comments (jacynnavarro).
43. Ibid., Posted Comments (Nitecat response to jacynnavarro).
45. Wm. Paul Young, Lies We Believe About God, op. cit., pp. 118-119 (Young states that he believes in universal salvation.)
46. William P. Young, The Shack, op. cit., p. 218.
47. merriam-webster.com and encyclopedia.com (ousia).
48. C. Baxter Kruger, The Shack Revisited, op. cit., p. xi.
49. Khalil Gibran, The Madman: His Parables and Poems (Mineola, NY: Dover Publications, Inc., 2002, originally published in 1918 by Alfred A. Knopf, New York), p. 55.
50. Kahlil Gibran, Sand and Foam (Lexington, KY: CreateSpace Independent Publishing Platform, 2017, originally published in 1926), p. 37. Note: William Paul Young left out the word “but” in quoting this line from Gibran’s work.
51. Ibid.
52. Kahlil Gibran, Short Works by Khalil Gibran (Your Thought and Mine). (newthoughtlibrary.com/gibranKhalil/shortWorks/shortWorks).
53. John Dodge, “Kahlil Gibran and the Fall of the Prophet” (Three Monkeys Online Magazine, www.threemonkeysonline.com/kahlil-gibran-and-the-fall-of-the-prophet).
54. Liesl Schillinger, “Pioneer of the New Age” (The New York Times, December 13, 1998, http://www.nytimes.com/books/98/12/13/reviews/981213.13schillt.html).
55. Robin Waterfield, Prophet: The Life and Times of Kahlil Gibran (New York, NY: St. Martin’s Press, 1998), p. 290.
56. Ibid., p. 289.
57. Wm. Paul Young, Lies We Believe About God, op. cit., p. 118.
58. Ibid., p. 119.
59. William P. Young, The Shack, op. cit., p. 112.
60. Oprah Winfrey, Super Soul Sunday, YouTube July 9, 2017.
61. Wm. Paul Young personal blog, “I Want to Be More Like Oprah.” (http://wmpaulyoung.com/i-want-to-be-more-like-oprah-watch-interview/).
62. It should be noted that although Oprah Winfrey is an exceedingly powerful and influential New Age leader, she still persists in identifying herself as a Christian. But her Christianity is a New Age Christianity that is not biblically based and is no Christianity at all.
63. William P. Young, The Shack, op. cit., p. 231.
64. Ibid., p. 11.
65. Ibid., p. 31.
66. C. Baxter Kruger, The Shack Revisited, op. cit., p. xi.
67.William P. Young, The Shack, op. cit., p. 136.
68. Warren B. Smith, “The Christless Shack” (article posted at warrenbsmith.com).
69. Michael Youssef, The Shack Uncovered: 13 Heresies Explained (Leading the Way Ministries, 2017, PDF: https://store.ltw.org/p-315-the-shack-uncovered-13-heresies-explained-pdf.aspx).
70. William P. Young, The Shack, op. cit., p.112.
71. Warren B. Smith, Be Still and Know That You are Not God: God is Not “in” Everyone and Everything (Eureka, MT: Lighthouse Trails Publishing, 2015). This booklet traces the history of the false teaching that God is “in” everything. It also offers a scriptural refutation of this heretical doctrine. Visit www.lighthousetrails.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s