Hur kan vi veta att vi vandrar i Guds Agape kärlek?

Hur kan vi veta att vi vandrar i kärlek? Hur vet vi att vi vandrar i Anden? Paulus skriver något viktigt till oss, som vi tyvärr har gjort till något helt annat idag. I 1 Kor 13 tar han upp kärleken som en praktiskt vandring med Gud, men vi har gjort det till en något poetiskt, och därmed har det förlorat sin kraft. Inte så att Guds ord är utan kraft, men vår ”slöja” har hindrat oss från att applicera Ordet på våra liv. Låt säga jag tar mig själv som exempel och gör en koll på om jag vandrar i kärleken, då skriver in mitt eget namn i texten och stämmer av om det jag gör är gjort i Gud.

De första tre verserna beskriver redan ”mig”, och de efterkommande verserna byter jag ut ordet kärlek med mitt namn. Du kan göra en likadan checklista med ditt namn.

1 Kor 13:1 Om jag (Jon-Are) talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal.

1 Kor 13:2 Och om jag (Jon-Are) ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

1 Kor 13:3 Och om jag (Jon-Are) delade ut allt vad jag ägde och om jag offrade min kropp till att brännas, men inte hade kärlek, så skulle jag ingenting vinna.

Vi vet att Gud är kärlek (1 Joh. 4:8 + 16), och att vi har fått del i gudomlig natur (2 Petr. 1:4), därför kan vi nu älska (1 Joh. 4:10 + 19), men inte med en den bräckliga eros-kärleken, eller den starkare Filadelfia-kärleken (broderskärleken), utan med den Allsmäktiges agape-kärlek som kommer från Gud själv.

Gör en koll på dig själv, sätt in ditt namn här, och se om ditt hjärta säger amen eller om det fördömer dig.

Här kommer vi till den tuffa delen.

1 Kor 13:4 Jon-Are är tålig och mild, Jon-Are avundas inte, Jon-Are skryter inte, Jon-Are är inte uppblåst,

1 Kor 13:5 Jon-Are uppför sig inte illa, Jon-Are söker inte sitt, Jon-Are brusar inte upp, Jon-Are tillräknar inte det onda.

1 Kor 13:6 Jon-Are gläder sig inte över orättfärdigheten men har sin glädje i sanningen.

1 Kor 13:7 Jon-Are fördrar allting, Jon-Are tror allting, Jon-Are hoppas allting, Jon-Are uthärdar allting.

1 Kor 13:8 Kärleken (i Jon-Are\’s hjärta) upphör aldrig (1 Joh. 2:17b den som gör Guds vilja förblir i evighet). Men profetiorna skall upphöra och tungomålstalen skall tystna och kunskapen skall förgå.

Om ditt samvete inte dömer dig nu, då vandrar du i Guds Agape kärlek. 

2 reaktioner på ”Hur kan vi veta att vi vandrar i Guds Agape kärlek?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s