Var förståndiga

Kol. 4:5 Uppträd förståndigt mot dem som står utanför och ta vara på varje tillfälle.

Som kristna representerar vi Kung Jesus. Vi är ambassadörer för Hans rike, och som ambassadörer har vi stort ansvar att leva som Han levde.

Att gå hårt ut mot en icke-troende eller en som inte förstår, är inte att uppträda förståndigt. Jag har tyvärr märkt att många kristna kan bli riktigt otrevliga om de möter t.ex. muslimer. Att uppträda förståndigt är att känna Herren, d.v.s. du har lärt från Skrifterna hur Han behandlade andra människor. Vi ska inte göra skillnad på rik eller fattig, ung eller gammal, svensk eller invandrare.

Det verkar också som de flesta kristna bara ser en sida av Jesus, nämligen hur Han konfronterade falska lärare och de hycklande fariseerna, och agerar utifrån det. Men när vi läser och lär känna Herren genom t.ex. Matteus ser vi att Han visade stort tålamod med även de religiösa ledarna. Han brusade inte upp helt plötsligt och började skälla ut dem efter noter. Nej, i kapitel efter kapitel läser vi hur de provocerade honom, bad honom om ett tecken, och försökte lägga snaror för att ha något att anklaga honom för. Han undervisade, tillrättavisade och förmanade dem i allt tålamod för att om möjligt de skulle omvända sig och tro på honom. Det är inte förrän sent i Matteus evangeliet vi läser hur han går hårt tillrätta med de falska troende.

Det finns en tid för sånt, men det bör inte vara det första vi gör när vi möter motstånd eller än värre, det första vi säger i ett samtal.

Denna osäkerhet visar hur svag den kristna församlingen i Sverige är. Det visar också att församlingen i Sverige inte har förstått att vad hjärtat är fullt av det talar munnen, det avslöjar vad du och jag verkligen är. Stark eller svag!

Den som är rädd att samtala med t.ex. en muslim om Jesus, lever inte i kärlek. Johannes säger:

Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. Rädslan hör ju samman med straff, och den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken. 1 Joh. 4:18

Sök bli fullkomnade i kärleken, utan att bli mesig. För den som inte älskar sin broder kan inte älska Gud.

Paulus fortsätter i Kolosserbrevet:

Kol. 4:6 Låt ert tal alltid vara präglat av nåd, kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.

Var nådiga mot de utomstående, var barmhärtiga och visa. Låt inga onda ord komma ur munnen, låt munnen vara ett heligt redskap för Herren, det är vad salt är till för. Salt är helighet! Fall inte heller i fällan som den onde kan lägga framför dina fötter i ditt samtal med en icke-troende eller den som är svag i tron. Var mild och ödmjuk i alla samtal, då blir Jesus upphöjd genom dig och ditt liv, och du bär frukt till Gud Faderns ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s