En fråga från en syster angående Joh. 3:5!

Hej igen 🙃 en fråga : joh 3:5, vad betyder den versen vad gäller vattnet? Är det dopet det talas om? För isåfall känns ju dopet som något avgörande för att komma in i himmelriket.. ha en fortsatt fin å välsignad dag!! Med vänlig hälsning,

Mitt svar:

Joh 3:5: \”Jesus svarade: Sannerligen, sannerligen säger jag dig: Om inte en människa blir född av vatten och Ande, kan hon inte komma in i Guds rike.\”

Vatten står för Ordet, och Ordet är Jesus, och Guds ord. Anden och Ordet måste till för att en människa ska bli född på nytt. Det ord som föder oss på nytt är Kristi evangelium, alltså Ordet om att Jesus tagit vårt straff, bar våra synder genom sitt lidande på korset, och att omvändelse från våra synder till Gud och syndernas förlåtelse predikas i Hans namn. Det är Anden och Ordet tillsammans som frälser. Därför talas det inte egentligen om vanligt vatten.

Själva dopet i vatten är en lydnadshandling vi gör inför vittnen. Vi talar om för världen att nu följer jag Jesus, och jag är död med Kristus och död för världen. Genom dopets lydnadshandling läggs vi alltså till Kristi församling och gör en offentlig bekännelse av Honom som vår Herre och Mästare.

Joh. 7:37-39 Men på den sista dagen i högtiden, som också var den största, stod Jesus och ropade, och sa: Om någon törstar, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans innersta ska strömmar av levande vatten flyta fram, såsom Skriften säger. Men detta sa han om Anden, som de som tror på honom skulle få. För den Helige Ande var ännu inte given, eftersom Jesus inte ännu hade blivit förhärligad.

Jesus talar om Anden och Ordet, levande ord, Guds levande ord som strömmar genom den som tror på Honom. Ordet blir levande och det är verksamt genom den Helige Ande.

Vatten och Ande i NT.
Jesus talar om vår renhet genom Hans ord. Vårt inre renas och helgas genom Anden och Ordet. Därför läser vi, eller tar till oss det ord vi hör.

Joh 15:3: \”Ni är redan nu rena på grund av det ord som jag har talat till er.\”

Petrus nämner Sanningens lydnad, vilket är lydnad mot Jesus – som är Sanningen (Joh. 14:6 Jag är vägen, sanningen och livet.) Vi blir alltså födda pånytt genom Guds levande ord – Jesus är Ordet. Vi föds på nytt genom evangeliet, talet om korset, när vi kommer till tro på Guds evangelium om Sin Son.

1 Petr. 1:22-23 \”När ni har renat era själar i sanningens lydnad genom Anden, till uppriktig broderlig kärlek, ska ni älska varandra innerligt av ett rent hjärta, födda på nytt, inte av någon förgänglig säd, utan av en oförgänglig, genom Guds levande ord som består i evighet.\”

Paulus talar också om vatten, och där han säger att mannen ska göra som Jesus gjorde med församlingen, rena henne i vattnets bad (Ordets undervisning och förkunnelse).

Ef. 5:25-26 \”Ni män, älska era hustrur såsom också Kristus har älskat församlingen, och utgivit sig själv för henne för att han skulle helga henne, genom att han renar henne i vattnets bad, genom ordet,\”

Jag hoppas det här är till hjälp för dig i din förståelse av skillnaden mellan metaforen vatten och dopet i vanligt vatten. Guds frid syster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s