Nero och 666 – Preterism

I en FB-grupp lades det ut en video som på ytan verkar så bra. De förklarar saker på ett enkelt sätt. Men många vet inte vad de får höra och tar det till sig som en sanning. Det handlar om Kalvinistisk propaganda baserad på Preterism och Amillennialism, tre omfattande obibliska läror.

En icke-kalvinist slukade budskapet i beundran och delade videon Bill Gates and The Mark of the Beast? från Apologia Radio och skrev så här:

Såg denna video igår, blev chockad över vad 666 är i hebreisk kryptogram

Jag själv har bara hört alla konspiratoriska, moderna tolkningar av odjurets märke tills igår

Mitt svar till personen ifråga var: Jag hoppas du inser vilka allvarliga fel du presenterar med den här videon? Du vet väl att den video du la upp förklaras av kalvinister som har en preteristisk syn på Jesu profetior, som är amillennialister och förespråkar ersättningsteologi.

Preterism menar t.ex. att Matteus 24 redan har hänt och amillennialismen menar att det inte kommer något tusenårsrike, utan att vi lever i ett symboliskt tusenårsrike här och nu där Satan är bunden så han inte kan förföra folken. Kalvinismen förespråkar också dominianismen som är föregångaren till Kingdom Now-teologin. För att få den preteristiska synen att fungera måste man ta till ersättningsteologi. Håller du med dem i detta?

Kalvinismen är en sekt på lik linje som Jehovas Vittnen och Adventisterna och mormonerna. Det byggs på augustinsk gnosticism, och inte på apostolisk, biblisk undervisning. Det är en 1600-tals filosofi och innehåller enorma mängder falsk lära, som tyvärr utbreder sig genom just såna videor som det här.

Jag vet att det finns många kalvinister i den här gruppen, och det är en stor sorg att se att ni slukar allt som sägs utan ett gram av urskiljning. Det är också så lätt att falla i fällan att söka ära från människor, så att man lägger sig platt. Jag har fått den bilden av dig att du tidigare var ganska skarp mot Kalvinismen. Vad har ändrats?

Numerologi och Gematria är uråldrig spådomskonst. Det används för att förutse hemlig, esoterisk kunskap och nyttjas av alla ockultister. De använder alltså numerologi för att ”bevisa” att Nero var vilddjuret i Uppenbarelseboken, men har ni ens tänkt igenom vad de säger i videon? Judiska Kabbalister och Hermetisk Kabbalister som t.ex. Aleister Crowley, anser att 666 är ett högheligt tal. De använder Gematria för att hitta hemlig information i Bibeln och andra skrifter, och många minns säkert boken The Bible Code av Michael Drosnin och filmen The Omega Code. Men det är inte den visdom vi ska söka oss till för att förstå Guds ord. Vad har mörker att göra med ljus? Eller gott med ont?

Preterismen Faller Platt

Om vi nu istället ser till historiska fakta faller den preteristiska synen platt.

Nero regerade år 54-68 e.Kr. Så han var död när Uppenbarelseboken skrevs. Den kejsare som regerade när Johannes fick uppenbarelsen från Herren, var Domitianus, från år 81-96 e.Kr. Irenaeus skriver att Johannes fick Uppenbarelseboken mot SLUTET av kejsare Domitianus regeringsperiod. Citat: Vi kommer dock inte att löpa risken att uttala oss positivt om namnet på Antikrist; för om det var nödvändigt att hans namn tydligt skulle avslöjas i denna nuvarande tid, skulle det ha meddelats av honom [Johannes, min kommentar] som såg den apokalyptiska visionen. För den sågs för inte så mycket länge sedan, men nästan vid vår tid, mot slutet av Domitianus regeringstid. (Against All Heresies, Bok V, Kap. 30, punkt 3).

Foxe’s Book Of Martyrs skriver att Domitianus förvisade aposteln Johannes till ön Patmos och kejsare Nerva, som efterföljde Domitianus, tog honom tillbaka. Källa: Foxe’s Book of Martyrs, Kap. 1, punkt XVI.

Det var inte bara Nero som var brutal och krävde tillbedjan. Kejsardyrkan var vanligt i romarriket. Alla kejsare sedan Augustus deifierades och tillbads. Grym förföljelse av kristna skedde också under tio olika perioder av den första tiden:

Källa: Foxe’s Book of Martyrs, kap. II, De tio primitiva förföljelserna.

Hagiografen Simeon Metaphrastes skrev i sina skildringar om Antipas, det trogne vittnet, som vi läser om i Uppenbarelseboken 2:13, att han led martyrdöden inlåst i en ihålig mässingstaty av en oxe som hade värmts upp tills den var rödglödande, och han skriver att det hände det när Domitianus var kejsare mellan år 81-96 e.Kr., inte Nero år 54-68 e.Kr.

Vi har därför tre historiska vittnen (Irenaeus, Metaphrastes och Foxe) på att den preteristiska teorin att Nero var vilddjuret, är fel, eftersom Uppenbarelseboken skrevs mot slutet av kejsare Domitianus regering.

Den preteristiska synen säger också att Rom är Den Stora Skökans stad eftersom den ligger på sju kullar. Ja, Rom ligger på sju höjder eller berg, men det gör Jerusalem också. Vilken stad ska vi välja som den stora skökans stad? Preterismen använder indicier för att förvilla sina åhörare, men vi kan inte bygga vår tro på sånt.

Det språk de använder när de beskriver Guds uppenbarade ord visar oss att de inte tror Uppenbarelseboken är en inspirerad bok, given av Herren. De pratar om att Johannes ”lånade” förebilder från GT’s profeter, att vi i dag skulle kalla det ett plagiat. Hur påverkar den synen oss kristna och tron på att Gud har inspirerat ALLT i Bibeln? De talar slarvigt om Herrens inspirerade ord och visar liten eller ingen respekt för det skrivna Ordet som vi har fått från fäderna. Om det här sprids kommer Guds församling tappa respekten och tron på Bibelns sanningar.

Vänner, vi behöver ha djupare kunskaper i Guds ord och vi får inte så lätt låta oss luras på avvägar. Det har kommit så många fantastiska teorier men de faller därför att grunden är fel. När man jämför de olika teorierna med Bibeln och historien förstår vi att dessa är felaktiga.

Ni kan läsa och pröva vad jag har kommit fram till i mina studier under länken nedan. Det är del 6:2 och ta er gärna tid att läsa hela serien där jag tar upp hur Fädernas stadgar blev Talmud, och övergick till kabbalism. Där visar jag också hur alla ockulta religioner är besläktade.

https://theholyremnant.blogspot.com/2020/03/del-62-kabbalah-och-666-en-bild-ett.html

Listaöver kejsare [Wikipedia]

5 reaktioner på ”Nero och 666 – Preterism

  1. Här får du lite intressant läsning om vilddjuret och skökan!Björnhttp://kristenfrihet.se/artiklar/vilddjuret.htmhttp://kristenfrihet.se/artiklar/vilddjuret2.htmKanske får du ut något av dessa texter?

    Gilla

  2. HaFo kommentarer: Hafo kommentar 1: Tack Jon-Are för en info som så väl visar på hur kalvinismen inte bara kring Kristna kärnfrågor är så vilset ute, utan även i bagaget har Preterism och Amillennialism och Ersättningsteologi, Angående Amillennialism och Ersättningsteologi kan jag bidra med två länkar:https://hafosfunderingar.wordpress.com/2021/02/04/amillennialism/https://hafosfunderingar.wordpress.com/2017/05/04/ersattningsteologin/Det allvarligaste för mig beträffande Calvinismen är deras lära att Jesus inte dött för alla människor utan enbart för dem som Gud i förväg har utvalt till att få nåd. Och i förväg bestämt vilka som ska gå förlorade.Så när man läser i Bibeln att Jesus dött för alla människor, så är det inte riktat till alla människor, utan enbart till alla de som i sig själva är utvalda.Så då läser man att Jesus har dött för alla utvalda och inte för alla människor. Och räddningen är att man är utvald och någon som därför Jesus dött för. Medan de andra har Gud bestämt till att gå förloradeForts

    Gilla

  3. Hafo kommentar 2Men den som tror på Jesus är i HONOM utvald. Att vara utvald handlar inte om att Jesus bara skulle ha dött för alla de som i förväg var utvalda till att få nåd och att Gud har i förväg utvalt vilka som ska gå förlorade.Eftersom Bibeln lär att Jesus dött för alla människor så handlar en sådan lära om en annan Jesus en annan ande och ett annat evangelium. Alltså heresi.Men lyssna till Guds Ord 2 Kor. 5: 17 – 22: \”…Gud var i Kristus och försonade människorna med sig själv. Han tillräknar inte människorna deras synder\”. Alltså har Jesus dött för och försonat alla människor med Gud.Men varför blir då inte alla räddade? Jo, fortsättningen säger: \”Låt er därför försonas med Gud\”. Människan nås av budskapet att Jesus dött för alla, men ställs så inför att bejaka vad Jesus gjort: \”Låt er därför försonas med Gud\”. Det handlar inte om laggärningar eller att medverka till sin frälsning. Det är en trosgärning att handla efter Guds uppmaning.Skriften uttrycker än mer klart hur människan ställs inför ett erbjudande att bejaka och acceptera: \”Den som vill han kommer och tar Livets vatten för intet\”, \”Se jag står för dörren, om någon öppnar så ska jag gå in\”, \”åt alla de som tar emot Jesus ger han rättighet att bli Guds barn\”.Alla är försonade, \”Låt er därför försonas med Gud\”. Där i Din tro på Jesus, den utvalde, så är Du utvald till att leva en evighet i gemenskap med Gud!\”Gud vill att alla människor (inte bara speciellt utvalda) ska bli frälsta och komma till kunskap om sanningen\”.Rom. 5: \”Domen kom genom en enda och ledde till fördömelse, men gåvan kom efter mångas överträdelser och ledde till ett frikännande.För om döden kom att regera efter en endas fall genom denne ende, hur mycket mer ska då inte de som TAR EMOT den överflödande nåden och rättfärdighetens gåva få regera i liv genom den ende, Jesus Kristus\”Alltså: \”liksom en endas fall ledde till fördömelse för alla människor, så har en endas rättfärdighet lett till ett frikännande, till liv för ALLA MÄNNISKOR.\”Hebr. 2:9 \”Men Jesus, som en liten tid blev gjord ringare än änglarna, FÖR ATT HAN SKULLE LIDA DÖDEN, ser vi krönt med ära och härlighet, för att han genom Guds nåd skulle smaka döden FÖR ALLA.\”Så här ser Gud det: \”en har dött för ALLA, så har de ALLA dött\”. ALLA människor har i ALLA människors ställföreträdare inkluderats i Hans död och uppståndelse.\”Nu har det uppenbarats en rättfärdighet från Gud… en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus för ALLA som tror… de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus.Honom har Gud ställt fram som en nådastol genom tron på hans blod… I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han både är rättfärdig och förklarar den rättfärdig som tror på Jesus.\”\”Låt er därför försonas med Gud\” – \”Den (ALLA) som vill kommer och tar Livets vatten för intet\” – \”åt ALLA de som tog emot Honom (Jesus) gav han rättighet att bli Guds barn.\”https://hafosfunderingar.wordpress.com/2016/04/06/calvins-utkorelselara-predestinationslaran/https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/09/08/lankar-till-jon-are-pedersens-avslojande-av-det-falska-i-calvinismen/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s