Korsets Kraft!

Är korset en piedestal eller en avrättningsplats för köttet? 
Korset var en skammens plats, inga Romerska medborgare kunde bli dömda till en död på korset. Det var avsett för de mest avskyvärda brottslingar som förtjänade en grym och långsam död. En romersk medborgare som gjort sig skyldig till ett fruktansvärd brott fick nåden att halshuggas för att slippa korsets skam. De bilder vi ser av Jesus på korset, där han har ett tygskynke runt sina höfter, är en förfinad, censurerad version. Faktum är att de som dömdes till korsets död hängde naken, till skam och spott för alla som såg dem. Att hänga utblottad och naken på ett kors innebar därför en ännu större skam och förnedring än vi ens kan föreställa oss. Jesus korsfästes bredvid en stor väg in till Jerusalem och mycket folk gick förbi och fick se honom, Jesus, som dagarna innan hyllades som Davids Son, Messias, Kungen som skulle komma. 
Smärtan måste varit olidlig. Den ställning man hängde upp människor på korset gjorde att man inte kunde andas fritt. Det fanns inget som kunde ge ens en minuts lindring. Andningen var svår, smärtan i handlederna enormt grym. Enda sättet att kunna kippa efter andan var att lyfta upp sig efter armarna, men gick inte utan smärta. Fötterna var genomborrad på ett sätt där man inte kunde använda dem för att lyfta sig upp utan smärta. Törsten måste ha varit hemsk där han hängde i stekhet sol, tungan måste ha fastnat i gommen av törst. 
Det var vid tredje timmen de korsfäste honom, klockan var nio på morgonen. Vid sjätte timmen kom ett mörker över hela landet som varade ända till nionde timmen, klockan tre på eftermiddagen. 
Han blev hånad av alla som gick förbi. Hans trofasta motståndare, fariséerna, prästerna och de skriftlärde, stod runt och skrek glåpord till honom: ”Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa. Kristus, Israels kung, må nu stiga ner från korset, så att vi kan se och tro.” Rövarna smädade honom också. 
Innan korsfästelsen blev han piskad, misshandlat och slagen, fick utstå en skenrättegång där rättvisan inte hade tillträde. Han blev slagen av soldaterna, piskad och avklädd sina kläder, fick en krona av törne intryckt i huvudet. Vi kan knappt begripa den sorg, den smärta, den förnedring vår Kung fick genomlida innan korset. 
Men det här var bara det vi med våra ögon kunde se. Den största och svåraste sorgen var att Gud, Faderns, vrede över synden lades på honom. Han fick lida själiska kval, andliga attacker, och ta straffet för våra synder. Gud lät djävulen få gå loss på honom där han hängde, döende och blödande, lidande och sörjande i det fysiska. Allt vi kan föreställa oss av fruktan, ångest, psykoser, ja, allt ont vi känner till och ännu mer, slog emot honom i hans förnedring. Alla svek honom, ingen trädde upp till hans försvar, ingen tröstade honom eller styrkte honom. Gud tog bort sitt skydd och lät Satan få gå lös på honom och Gud lät honom tro han vunnit seger över Guds Son. Faderns vrede över synden är så mycket större än vad vi kan föreställa oss. 
Han genomled allt detta för vår skull, inte för att vi skulle kunna hänga ett silverkors runt halsen som tecken på vår tro, inte för att vi ska låta vårt ego och själviskhet få en piedestal eller en scen att stå på. Korset är vår avrättningsplats, vår förnedring, vårt ställe att möta döden, en skammens plats för oss, där en dog för alla, därför har alla dött. 
Vi är kallade att ta upp vårt kors varje dag och följa Jesus. Att dö bort från oss själv, att lida smälek, att lida hat och förakt, att göra som Jesus gjorde på korset när han sade: ”Förlåt dem Fader, för de vet inte vad de gör.” 
Nu vill jag veta hur dessa övermåttan stora apostlar kan göra korset till en piedestal för sitt kött, ego, själviskhet, och säga: ”Korset uppenbarar inte min synd, utan den uppenbarar mitt värde”. Det är som dessa säger: ”Titta, titta, jag hänger på korset, coolt!” 
Korset är tung, det gör ont och ger lidande, men bara för vårt kött!!! Jesus sa: Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, och jag skall ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat, och ni skall finna ro för era själar. Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt. Matt 11:28-30 
Nej! Korset är en avrättningsplats för köttet!!! Inte en piedestal för vårt ego. 
Är du villig att ta upp DITT kors varje dag och följa Jesus?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s