One Verse To Rule Them All! Del 13

One Verse To Rule Them All

Jak. 1:21 Lägg därför bort all orenhet och all ondska och ta ödmjukt emot ordet, som är inplanterat i er och som har makt att frälsa era själar.

Kom ihåg att Ordet är säden som sås, om att Guds ord sås i människans hjärta och han kunde bära mycket frukt, och att djävulen kunde plocka bort Ordet som var sått, eller att det kunde kvävas EFTER att han kommit till tro. Och här säger Jakob att vi ska ta emot Ordet som inplanterat, det som föder på nytt, det som har makt att frälsa VÅRA SJÄLAR. Talar Jakob om vårt fysiska liv eller vårt andliga liv? Han talar om det andliga livet. Jakob använder ordet själ bara två gånger i sitt brev, i Jak. 5:20 och Jak. 1:21, och Ordet har makt att frälsa själarna. Men han ger även en kraftig varning i de sista två verserna:

Jak. 5:19-20 Mina bröder, om någon bland er kommer bort från sanningen och någon för honom tillbaka, så skall denne veta att den som återför en syndare från hans villoväg frälser hans själ från döden och överskyler många synder.

Han talar till bröderna, inte de otroende, Om någon bland er kommer bort från sanningen, och det är Ordet som har makt att frälsa våra själar, och om någon för honom tillbaka, så skall denne veta att den som återför en syndare från hans villoväg frälser hans själ från döden och överskyler många synder. Och det betyder en broder som går vilse kommer uppleva den andra döden om han inte omvänder sig. På samma sätt som den förlorade sonen som var död men nu har fått liv igen, är det med denne som vi återför tillbaka till sanningens ord. Bibeln lär om den andliga döden, den andra döden för den troende på många ställen. Det är inget vi bör ta lätt på som vissa OSAS-anhängare gör.

Jak. 1:12 Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått sitt prov skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom.

Den som håller ut i prövningen är välsignad. Han ska få livets krona och här har vi återigen kronan som ÄR livet, som Gud har lovat dem som älskar Honom. Om du är uthållig kommer du nå fram till fullkomningen, till Livet.

Och Paulus säger i Gal. 6:8Låt oss inte tröttna på att göra gott. Ty när tiden är inne får vi skörda, om vi inte ger upp.” Bibeln talar om hur vi har blivit frälsta, hur vi blir frälsta, och hur vi ska bli frälsta. Bibeln talar om frälsningen i tre olika tempus eller tidsformer – dåtid, nutid och framtid. Vi använder ord som frälst, helgelse och uppståndelse. Vi har fått liv, vi får liv och vi ska ärva evigt liv. Jakob ger ännu en varning:

Jak. 1:14-16 Var och en som frestas, dras och lockas av sitt eget begär. När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död. Bedra inte er själva, mina älskade bröder.

Fullmogen synd föder död! Kontexten i Jakobs brev är andligt död och andligt liv, och säger att fullmogen synd föder andlig död. Och han fortsätter med orden Bedra inte er själva, mina älskade bröder. Kan troende bli bedragna av synden? Ja, det är precis vad Jakob säger i sitt brev. Det är profetiska ord från Jakob, för det finns dem som bedrar genom läror som OSAS och säger som ormen och de falska profeterna ”Ni ska visst inte dö”. Djävulen kommer försöka bedra de troende med att dem inte kan gå från andligt liv till andlig död.

Den som fortsätter i tron, den som står fast i tron, den som står fast i nåden, kommer inte se den andra döden. Det är ett underbart löfte Herren gett oss. Vi ser alltså att det handlar om en pågående tro, en levande tro, en tro som är uthållig, som är trofast ända till slutet. Om du förtröstar på Jesus är du trygg. Om du håller dig till Herren kommer du klara dig. Jag tror på evig säkerhet, eng. Eternal security, vi är säkra och trygga i Kristus. Men vi är inte villkorslöst säkra. Vi är inte trygga oberoende av vad vi gör eller hur vi lever våra liv.

Har Gud förpliktigat sig att frälsa oss trots vår upproriskhet? Absolut inte! Löftena hör samman med varningarna, och tas inte varningarna på allvar gäller inte löftena. Bli inte bedragna, bedra inte er själva, mina bröder.

← Förra | Nästa →

Inledning | Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4 | Del 5 | Del 6 | Del 7 | Del 8 | Del 9 | Del 10 | Del 11 | Del 12 | Del 13 | Del 14 | Del 15 | Del 16 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s