Skrämmande vittnesbörd om mörkret i dagens Kristenhet, En Otäck läsning

Hej Jon-Are!

Här kommer min berättelse baserad på erfarenheter av att själv ha varit i de flesta församlingar du varnar om. Jag känner nästan alla ledare personligen.

Jag var i Arken i Kungsängen 10 år och kom väldigt nära ledarskapet, särskilt Linda Bergling. Många kallade mig för hennes högerhand, jag brukade svara att hon har en egen högerhand. När jag började i bibelskolan hade inte media kommit igång än, när tv sändningen startade blev det ännu värre. De som filmade blev tillsagda att inte filma allt, de fick inte filma tomma stolar och så småningom kom det upp skärmar under inspelningen för att dölja att det inte var så mycket folk. De blev också tillsagda att sluta filma om det var något budskap som Linda tyckte var obekvämt , från hennes sida. Ett flertal talare har genom åren förmanat ledarskapet men det har tagits bort.

Jag har läst på FRI, föreningen rädda individen och där står det om kännetecken för en sekt och Arken har flera.

Värvning

Linda Bergling

Linda och resten i ledningen åker runt i hela Norden och försöker värva folk, oftast ifrån andra församlingar. Arken säger till de som vill börja att de kan vara kvar som medlemmar i sina församlingar och sen bli associativa medlemmar i Arken. Men vartefter man går där pratas det om att Arken har den rätta läran och när folk säger de mår sämre så är det satan som attackerar dem genom deras förbindelser med andra församlingar. De letar reda på de svaga och sjuka och ger dem uppmärksamhet, kanske lite extra uppmuntran och rekommenderar att den personen kommer till bibelskolan Jesus helar och upprättar och går på upprättelse linje. Säger att de ska bli omhändertagna och helade.

I själva verket fungerar upprättelse linjen först och främst som ett arbetsläger. De som går där får städa, fixa fika och serva. Sen får de lite undervisning. Men vill man ha extra förbön eller samtal kostar det extra utöver kursavgiften. Ibland värvar hon såna hon tror hon kan dra nytta av, tex läkare, lärare eller de med inflytande och ger olika löften som sedan inte blir av eller som blir de utnyttjade.

De flesta som har varit gifta skiljer sig under åren på Arken. De som har mått ok, blir sämre. Och mår man sämre får man gå om upprättelse linjen om och om igen för du måste vara upprättad för att börja ettan. Och för att ha någon andlig funktion, tex förebedjare måste du gå i trean. Jag har sett och träffat de som fortfarande går där men som inte kan ta sig ur, och de blir bara sämre och sämre. Det är flera som tagit livet av sig, det är otroligt tragiskt. Jag känner personligen en som jobbar på st Görans Psyk som berättar att det är alarmerande många som hamnar på psyket som varit eller är i Arken.

Pengatiggeri

De har timslånga tal för att få in mycket i kollekten, det är bara att gå in och titta på en av deras möten för att se att det är så.

Väldigt ofta så har de inte fått in den astronomiska summan de bett om och då kommer de upp mot slutet av mötet och säger att nu måste alla lyssna in en gång till från herren för att det är nån eller några som inte har hört vilken summa Gud sagt till dem. Detta är hemskt då de flesta som sitter där är sjukskrivna eller lever på existensminimum för att ha råd att gå på bibelskolan. Jag vet folk som levde på potatisskal. Människor som från början hade arbete, pengar,hus och bilar säljer allt för att ge pengar till Arken och deras barnhem.

Man får inte ifrågasätta

Om någon började ifrågasätta läran eller var upprörd för något fick man höra att man hade förkastelse eller upprorsandar. Man blev ombedd att gå in på toaletten och tala tungor i tio minuter så man inte sa något man ångrade. Man fick heller inte kritisera ledarskapet eftersom man ”inte ska gå emot Herrens smorde”.

Isolera sig från de som kritiserar Arken.

På bibelskolan blev man tillsagd att om man t.ex. var hemma hos släkt och vänner på jul och någon började kritisera att man gick på Arken eller deras lära så skulle man vänligt men bestämt resa sig upp,säga att det här tar jag inte emot, och sen gå därifrån.

Och dessutom skulle man bara ge bort saker köpta på Arken eller deras secondhand. Linda har också ett speciellt sätt att se på sina församlingsmedlemmar. Hon sa flera gånger att hon inte kunde vara vän eller umgås med någon för hon var läkare och medlemmar och elever var hennes patienter.

Jag har läst lite om skillnaden mellan hjärntvätt och Mind Control och upplever att Arken ägnar sig åt det sistnämnda. Man invaggas i någon sorts trygghet, man tror att det är fel på en själv, att det som sägs är sanningen och alla runt omkring har fel.

Österländska influenser

Linda har studerat österländska kulturer i flera år och även skrivit böcker på det temat. Flödesbön och den inre bönen är väldigt influerat av detta. I flödesbön ska man ligga passiv på golvet eller i vilstol och några från trean eller ledare går runt och ”krigar” och ber och sen får någon nåt ord .

Hotar om man vill ta sig ur

Jag försökte under flera år gå ur Arken. Jag gick till andra församlingar, jag var t.o.m. aktiv och följde med på missionsresor mm. Men Linda ringde ledarna i de församlingarna och sa att jag tillhörde Arken och inte skulle vara hos dem. Sista tiden innan jag verkligen kom ur blev jag inkallad på möten med Hilde Melin och Anita Björk och även Linda där de försökte övertala mig att vara kvar. Allra sista mötet med Linda hotade hon mig och sa att akta dig för att prata illa om Arken. Sen förbannade hon mig och sa att ingen församling eller ledare kommer nånsin vilja ha mig, jag kommer aldrig vara välkommen nånstans och jag kommer aldrig att få stå på en plattform någonsin. Jag vet flera som lyckats ta sig ur som råkat ut för liknande. Jag fick hjälp av en väninna att gå ur. Hon sa aldrig till mig att jag inte skulle gå till Arken utan att hon kunde följa med isf. Vi var där två gånger och sedan kunde jag ta mig därifrån. Men det tog år för mig att känna mig fri.

De senaste tio åren har de flesta i ledningen gått ur ,bara ett fåtal är kvar och det gäller även medlemmar och elever. Följden har blivit att Linda börjar ha helande konferens i andra städer och det är så många som mår dåligt och grabbar efter sista utvägen och går på hennes helande dagar , väldigt tragiskt.

Kraftkällan med Mikael och Sanna Enroos

När jag försökte komma loss gick jag ibland på möten i Kraftkällan. I början var det ganska ok, men Mikael hade ganska ofta utbrott och kunde t.o.m ge sig på folk handgripligen om någon ifrågasatte honom. Men sedan Mikael skiljde sig och gifte sig med Sanna så blev det ännu värre. Plötsligt ändrades undervisningen från att ha varit kristen till att bli messiansk . De sa båda två att de har judiskt påbrå. Undervisningen gick mer och mer över till att bli lagisk och baserad mest på gamla testamentet. De undervisade om judiska högtiderna, slutade äta blod, fläsk och skaldjur och började fira sabbat. Både Sanna och Mikael undervisade om detta och började fördöma alla som firar gudstjänst på söndagar och firar kristna högtider.

Båda två har varit på Arken och det finns mycket likheter. De ville också ha pengar men hade ett mer sofistikerat sätt, ofta talade Gud direkt genom Mikael att någon skulle ge allt de hade för att Gud ville det. Eller att om man sådde in ordentligt i församlingen skulle man få stora välsignelser eller ekonomiskt genombrott eller komma i sin tjänst.

Sanna började med profetisk dans och själavårdande profetisk dans där den som hade behov fick komma och ligga på golvet och ‘ ta emot från Gud” Sanna och ibland några till var klädda i vackra klänningar och dansade runt och ”utlöste helande ”genom dansen.

Mikael hade helande mirakel timmar då man fick skriva upp innan vad man ville ha hjälp med och sen kallades man upp i tur och ordning och fick ett profetisk tilltal och de flesta föll till marken och ” under kraften” i flera minuter.

När jag och min väninna ifrågasatte bemötande ifrån Sanna då hon skällde ut mig för att jag inte serverade henne middag vid pastorsbordet kom Mikael springandes och skrek till oss att vi skulle ut ur hans församling och hans altare. Efter att vi lämnat har vi fått fortsatta rapporter av de som var kvar länge. Flera, särskilt kvinnor mådde sämre, både psykiskt och fysiskt. Eftersom Sanna började förbjuda mer och mer mat, det var bara vegetarisk kost som var bra och dessa kvinnor hade inte pengar till att kunna köpa ordentlig kost, för de lade pengarna i kollekten.

Sanna började sen blanda in New Age i läran. Hon började med regnbågsmassage, en klassisk New Age terapi där man med hjälp av olika oljor skulle må bättre. Sedan tog hon en zonterapeut till församlingen. De som var med blev på ett manipulativt sätt övertalade att delta och lade massor av pengar på det. Sedan sålde Mikael och Sanna en slags vatten Asea,som skulle göra underverk med kroppen, mycket dyrt som de fick medlemmar att köpa. Kraftkällan hade lokal i Kallhäll men fick stänga igen och bli en husförsamling.

Matthias Lekardal

Men tack vare kontakter med Mathias Lekardal har de börjat sprida sin lära mer.

Mathias har alltid sagt sig vara deras vänner och jag och min väninna har stött på honom på ett flertal möten och han brukar introducera Mikael som ett stor Gudsman och profet. Mathias brukar ofta komma med gudsord och löften om att komma ut i sitt kall genom att man ska så in pengar i Divine favour som är hans ministry. Han har hisnande berättelser om hur vi kan påverka omgivningen med hjälp av änglar och den helige ande. Han har en berättelse om när han satt i ett plan och det började brinna i motorerna och han gick in och stred i andevärlden och då slutade motorerna att brinna. Han predikar mycket om andlig favör och hur man kan använda helige ande till sin fördel, ekonomiskt och i sin tjänst.

Sedan har Mathias en vän till som också kallar sig för messiansk. Anders Pettersson i Hebrew home i Rotebro. Det påminner väldigt mycket om kraftkällan men Anders Pettersson är ännu mer dömande av kristna som firar kristna högtider, däremot brukar de inte tigga pengar.

När det gäller Tommy Dahlman så har jag träffat honom några gånger och det jag kan säga är att jag är orolig för hans skull när han börjar åka runt på kampanjer tillsammans med Mikael och Mathias.

E-Church

I mars förra året kom jag och min väninna i kontakt med Echurch. Till en början kändes det ok. Vi blev väl mottagna. Det var bra lovsång och ok predikan och inte så långa kollekttal. De höll till i Göteborgs nations lokal i Uppsala. Vi var med på en missionsresa till Estland och vi hjälpte till i köket på fester och möten. Onsdagar var det bönemöte hemma hos Edefors. Dessa började med en halvtimme högt tungotal för att ”bli förenade i Anden” och ”bryta igenom” Sen från juli så gick övrig tid mest år till att be att nuvarande regeringen inte skulle bli omvald och den ” socialistiska demonen” ska fara ut ur Sverige. Dessa möten leddes oftast av Johnny Foglander. I oktober stod de nya lokalerna klara på Kvarngärdet i hyrda lokaler med löfte om ett år i taget. Strax innan slutade pastorsparet Skogvard och Johnny blev ansvarig pastor för den inre församlingen och Stefan Edefors för evangelisation och mission. Och hela atmosfären ändrades. Stefan hade innan dess lovat ett flertal personer att de skulle få komma in i sina kall och få uppgifter men Johnny hade inte alls den önskan. Man tog också in paret Marklunds och Hans Marklund började leda samlingar och möten , utöver Johnny och Stefan.

Många kände sig besvikna och ifrågasatte varför de inte fick komma i den funktionen de blivit lovade och svaret blev att först och främst så måste ledningen få ha möten och kyrkan är ju så ny. Det fanns inte heller församlingsmöten och ingen insyn i ekonomin. Stefan berättade för mig att han pumpade in pengar och hans fru sa att hennes pengar gick till deras räkningar och Stefan bara slösade bort sina pengar på kyrkan och annat. Stefan sa också att det inte var någon idé att berätta för församlingen om ekonomin eftersom det inte fanns någon. Vartefter tiden gick började det bli längre och längre kollekttal.

Jag och min väninna efterlyste församlingsmöte men Johnny bara hänvisade till att församlingen var så ny. Stefan, Johnny och Hans har mirakel möten varannan torsdag och Stefan predikade om att adressen Kvarngärdet 1 och Echurch kommer bli känt i hela Sverige eftersom alla kommer att bli helade. Han hade haft en syn där han såg hur människor strömmade till Echurch ifrån alla väderstreck. Sen pratar han om att folk kommer att komma i ambulanser och rullstolar i ena änden och sen komma ut helade i andra änden , som på löpande band. Han har också en vision om att det ska bli 50 000 medlemmar i Echurch, i Uppsala,bestående av nyfrälsta. Han har också sagt till mig att det är bara Echurch som är en bra församling i Uppsala.


Insändaren har valt att vara anonym.


82 reaktioner på ”Skrämmande vittnesbörd om mörkret i dagens Kristenhet, En Otäck läsning

 1. 10 år som Lindas högra hand. Och inte våga säga något till henne om alla \”fel\” är ganska fegt att först nu göra det anonymt. Linda har ett stort varmt hjärta och förtjänar inte att bli smutskasta på detta sätt. Som högra hand är väl konstruktiv kritik något nödvändig. Har du hållit med om allt 10 år. Vi har ett ansvar som kristna med konstruktiv kritik. Helandeundervisning är något positivt. Att någon fortsatt mår dåligt är inget bevis att bibel undervisning och förbön är fel.

  Gilla

 2. Tack för din kommentar.Det vittnesbörd du läste handlar om psykisk misshandel och grova övergrepp under många år, vilket lett till psykiskt sammanbrott för väldigt många. Som berättelsen visar så har många även tagit sitt liv. Det tar tid för den lidande att återhämta sig och våga berätta om sina upplevelser. Efter att jag la ut detta inlägget har flera skrivit till mig, både kommentarer på mitt FB-inlägg och på chatten, där de beskriver liknande upplevelser under Linda Bergling.Att kalla det fegt att inte ”våga stå upp och säga att något är fel”, känns lite motsägande då även du väljer kommenterar anonymt. Du tyckte nog att det var tryggast att kunna skriva en anonym kommentar. Du såg möjligheten att ”gå emot” och till försvar för en människa som ställt till mycket problem och svårigheter för andra människor utan att någon får veta vem du är. Att Linda är ”trevlig” tror jag säkert hon är. Vargen kan ju inte visa sin intention att äta fåren. Det är en sak att stå framför en församling eller framför en kamera, en annan att se henne i vardagen. Och i vittnesbördet fick vi en vardagsbeskrivning av henne. Och det är verkligen inte bilden av en gudskvinna vi ser skildras. När det gäller bibelundervisning vore det ju bra om Linda Bergling verkligen förstod vad hon så självsäkert talar om. De flesta av dagens predikanter förstår inte ens det mest grundläggande av Bibelns lära, för de är bedragna och bedrar andra.Flödesbön är ingen bön en kristen ska syssla med, inte ens fundera på. Den sortens bön är hämtat från det ockulta och en Guds tjänare kan inte blanda ljus och mörker. Men detta tror många bara är ett förslag från Herren, ett ödesdigert misstag att kasta Guds ord bakom sin rygg som skräp.Se nu bara till att du ställt dig på Guds sida. Försvara inte människor som går emot Herren ord och inte lever rätt.

  Gilla

 3. Hej! Jag vill inte på något sätt negligera problemen som kan finnas i olika sammanhang, inte heller trampa någon på tårna men, om samma person åker runt till olika platser och församlingar och bara hittar fel, så tror jag att problemet ligger hos personen själv.

  Gilla

 4. HaFo kommentar:Vad som är fegt och klandervärt är att här ställa sig på brottsutövarens sida och börja anklaga brottsoffret. Vilket modigt, klargörande informativt och ärligt genuint vittnesbörd om hur det egentligen är på ARKEN och med Linda Bergling. Hur det är ställt med Kraftkällan Enros och Lekardal. Att Tommy Dahlman farit illa av sina kontakter med Mikael och Mathias har vi ju märkt av hans inlägg på FB. Vad som var nytt för mig var E – Church. Men när tydligen Johnny Foglander är med i ledarskapet så kan det ju inte annat än gå fel. Följande lärde Foglander under sin tid på Livets Ord:\”Adams andliga natur förändrade sig och han blev andligt död. Satan blev hans andlige far. Andlig död är alltså en natur som har satan till far. Du har blivit andligt död genom synd som du personligen har begått, precis som Adam … Jesus var verkligen död – inte bara fysiskt, men också andligt. Det betyder att Jesus på några dagar behövde sona det som skulle varit vårt eviga straff i helvetet för dig och mig.\” (Rättfärdighet – nåd eller förtjänst? – sid. 19 – 25.) Länk om Arken och Linda: https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/05/20/en-diskussion-med-en-broder-angaende-linda-bergling-och-den-inre-bonen/Länkar om Enroos och Lekardal:https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/04/09/naddes-av-en-undran-kring-mattias-lekardal-mikael-enroos-och-divine-mission/https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/05/04/trion-enroos-lekardahl-och-sallander/https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/05/04/varfor-varnar-du-for-enroos/https://hafosfunderingar.wordpress.com/2019/04/12/fick-en-forfragan-hur-jag-sag-pa-eva-windahl-katarina-halldorf-marita-orevi/

  Gilla

 5. Hej och Tack för din kommentar.Så enkelt är det inte i dagens församlingar. Alla de församlingar som nämns i vittnesbördet har länge varit problemförsamlingar. Och alla dessa tillhör trosrörelsen på något sätt. Och eftersom personen som skrivit detta har en bakgrund inom just trosrörelsen är det bara naturligt att denne söker sig till något som känns bekant. Det är läran det är fel på, inte offren. När ett humanistisk evangelium med människan i centrum predikas blir Jesus bara en galjonsfigur eller en betjänt, och Guds Ande rör sig inte i sådana sammanhang. Trosrörelsens evangelium har varit fel från början av och det vi ser nu är skörden av de offer som fallit längs vägen. Jag har själv en bakgrund inom trosrörelsen och även den församling jag var med i var likadan.Men Gud har visat sig trofast mot många av offren, och har börjat upprätta dessa till en normal tillvaro där de vågar tro att Gud älskar dem och kan lägga undan alla skuldkänslor. Läs gärna mina andra inlägg där många av dem tar upp läran och vem som är centrum för vår tro.

  Gilla

 6. Vill bara fråga: var i ligger felet i följande citerade text?\”Adams andliga natur förändrade sig och han blev andligt död. Satan blev hans andlige far. Andlig död är alltså en natur som har satan till far. Du har blivit andligt död genom synd som du personligen har begått, precis som Adam … Jesus var verkligen död – inte bara fysiskt, men också andligt. Det betyder att Jesus på några dagar behövde sona det som skulle varit vårt eviga straff i helvetet för dig och mig.\” (Rättfärdighet – nåd eller förtjänst? – sid. 19 – 25.) Jesus sa att fariséerna hade Satan till sin far. I Johannes 1:12 läser vi: Men åt alla dem som tog emot honom (Jesus) gav han rätten att bli Guds barn. Alltså innan man tagit emot Jesus som sin frälsare och genom det blivit GUDS barn så är man väl Satans \”barn\”?Och att Jesus dog \”fullständigt\” är väl också sant? Jag har inget annat att invända mot utan jag känner endast en bävan för hur viktigt det är att vi håller oss nära Jesus. Tar tid att själva studera Ordet och söka Herren.

  Gilla

 7. Hej!Jag gick en kort tid på Arkens upprättelselinje. Slutade ganska omgående då jag reagerade starkt på en del saker. De blandar in New Age i sin undervisning. Vi skulle bla gå genom nån slags bönetunnel där de från de högre klasserna skulle stå å be skrikandes. Det kändes väldigt obehagligt å d hela påminde om något jag varit med om i ett sammanhang där man praktiserade New Age. Upplevde att d inte var Guds ande som var medverkande. De från de högre klasserna skulle be för oss och bla en kvinna skrek så fruktansvärt men d verkade inte som att hon blev fri från det hon plågades av utan att d snarare blev värre. Den inre bönen reagerade jag på att den påminde mkt om nån form av meditation. En annan sak var att man ständigt bad deltagarna om att ge pengar. Det var väldigt påtvingande då det togs upp flera ggr varje dag. Linda å Gunnar tog även upp detta flera ggr i sin undervisning. Det var även hårda regler för eleverna. exakt när lektionen började så stänges dörrarna av andra elever å om man försent 3 ggr så skulle man få prata m rektorn. Man fick inte ta någon personlig kontakt med Linda, Gunnar, eller lärarna utan man använde sig av ett system m lappar där man fick skriva meddelanden till dom. Vi fick inte heller sitta vart vi ville i salen. Vi blev utan att själva bli tillfrågade indelade i olika cellgrupper som vi skulle vara med i på fritiden. Helandeundervisningen gick ut på att man skulle följa ett visst system för att Gud skulle kunna hela en. Det gällde att be på rätt sätt, tänka på rätt sätt osv. Helst skulle man gå på Bibelskolan i många år för att Gud skulle kunna göra sitt verk i en. Så länge man var kvar på skolan så stod man under Arkens beskydd men om man valde att lämna gjorde man inte d längre. Blev man tex förkyld så skulle man bli frisk genom att tro att man skulle bli frisk. Blev man inte frisk så var d ens tro d va fel på. Innan jag kom t Arken så trodde jag utifrån hur dom beskrev sig själva å skolan att eleverna skulle bli väl omhändertagna där, att d skulle vara en kärleksfull miljö. Tyvärr var d inte så utan miljön kändes väldigt kall å man verkade inte bry sig om eleverna. Eleverna verkade mest vara till för att mjölkas på pengar och att de skulle bli fast för resten av livet på Arken. Fick intrycket av att eleverna gick där i evighet utan att komma nån vart. Hörde också talas om att d förekom mkt självmord bland eleverna. Jag e glad att jag packade väskan å drog därifrån så fort som möjligt!

  Gilla

 8. Jag känner igen mig mycket i beskrivningen, jag har gått på arkens bibelskola. Var där ett år pluss att jag åkt ditt hel del på olika konferenser. Jag är så ledsen för alla människor som mått dåligt och antagligen kommer må dåligt av att ha gått där eller gör det nu. Det är en sorg för jag tycker att deras vision är så bra. det har tagit mig minst 12 år att komma därifrån i mitt tänkande och kännande. Nu ber jag ganska regelbundet för arken, att en förändring skall ska ske där, att Jesus verkligen skall vara i centrum. Att det skall bli sunda och omvända sig. Det finns så mycket dåliga rörelser i kyrkan idag att jag blir förskräckt. MÅnga tar detta allt för lätt, och förstår inte hur dåligt det är. Be gärna med mig för att Guds ljus skall lysa in med sanning i kärlek och barmhärtighet. hjälpa alla som tagit skada och för omvändat ledarskap.

  Gilla

 9. Sätter in några röster som hört av sig på annan plats med anledning av denna bloggpost av Jon-Are Pedersen.Jag gick på Arken bibelskolan i nästan 2 år. Kan skriva under på detta! Dessa åren gjorde mej stor skada, psykisk och andligt. Jag mådde dårligt när jag kom dit, hade förhoppningar om att jag skulle få hjälp att må bättre.I stället blev jag sämre och sämre, hade även mina två , små barn med mej där, som båda gick på församlingens dagis .Min yngste dotter, som var ca. 3 år vid den tiden, blev avstängd från dagiset, därför att hon blev utåtagerande mot andra barn. ( hon påverkades av mitt mående, självklart) Jag hade svår ångest under tiden där, hamnade även på akut-psyk. Vet inte hur många \”förbönssamtal\” , \”kärlekstunnlar\” och förbönsköer jag stått i. Inget hjälpte, jag fick höra att jag måste \”lära mej att ta emot från Gud\”. Dock sa ingen hur detta skulle gå till…Alltså var allting mitt eget fel.. Aldrig skulle man ens våga att tilltala Linda eller Gunnar som om dom vore en \”vanlig församlingsmedlem\”. Människor som mår dårligt,dras till Arken, för att bli friska. Men, jag såg aldrig så många människor med psykisk ohälsa som där, även dem som varit där länge,och fortfarande inte mådde bra. Det var en sådan fruktansvär prestationskrav där, kände aldrig nån vila. Man var så fokuserad på \”mej, mitt och mitt eget helande\”. Aldrig hörde man undervisning om korset, dö bort från sej själv,osv. Min tid där är en lång historia, kan inte skriva allting här. Men, jag är så glad jag kom ifrån detta.Konsekvenserna finns kvar, delvis, endå, efter dessa åren, men Gud har helat mycket.____________________________________________________________Oj, nu förstår jag, varför jag känt så konstig atmosfär, när jag sett henne predika på Kanal 10. Har aldrig kunnat lyssna färdigt, eftersom jag känt bara NEJ, NEJ, NEJ………………………..har inte vetat något om detta förut, så det har INTE varit några \”förutfattade meningar\”, utan en konstig känsla.________________________________________________________________En gång i tiden när jag själv hade dragning till trosrörelsen o dess förgrundsgestalter, var jag på en kurs med Arken team o Linda Bergling. Hon lärde ut, Be aldrig ske Guds vilja för den vet du redan….Skrämmande o detta var en av ögonöppnarna för mig för att förstå hur tokigt läromässigt TR är

  Gilla

 10. Jag kom till Arken då jag attraherades av deras helandeundervisning. Led av psykisk ohälsa m.m. Andra elever var där av samma anledning. Jag blev med tiden övertygad om att detta var fel sammanhang och lämnade. Tyvärr tror jag att många svaga individer kommer dit i hopp om att få ta emot helande och när de väl är fast där så orkar de inte bryta sig loss. Jag hade tack och lov någon annanstans att ta vägen. Men det tog väldigt hårt på psyket att lämna församlingen. Hade även en del annat med mig i bagaget som gjorde det ännu tyngre. Det har tagit många år att bli någorlunda återställd efter detta. Även om jag inte är frisk och inte vet om jag någonsin kommer bli det. Har den övertygelsen idag att inte alla blir helade. Men har min tro i behåll och det är jag mycket tacksam över!

  Gilla

 11. Du har en sorg efter Guds hjärta, som blir en bön till Gud. Jag står med dig i din bön, och jag har bett samma bön, att Gud må rädda människor ur mörkret och komma med sitt ljus till frihet.

  Gilla

 12. De här församlingarna måste alltid locka med något och de vet att många lider och längtar efter frihet. Detta utnyttjas och så skapas det en rörelse kring \”inre helande\”, \”Själens helande\” osv. Det finns alltid riktig ost i en råttfälla. Prisa Gud att du tog dig ur, och precis som du har det tagit många år för mig och andra att bli återställd. Vad jag tror, är att de som lider av detta är Guds slumrande hjältar, som kommer stå upp för Herren i kraft. Gud välsigne dig.

  Gilla

 13. Tycker det är mycket märkligt att en skola använder eleverna för att finna evidens för sina metoder (t.ex. den inre bönen) men inte bryr sig om att öht ha någon form av elevråd, elevrepresentant eller enkätundersökning där det framgår hur eleverna själva upplever undervisningen och miljön. Nej eleverna verkar bara finnas där för att utnyttjas på olika sätt för Arkens egen vinning. Tragiskt men sant..

  Gilla

 14. Linda PRedikar och säger: nej i Jesu namn går jag inte och tröstäter en hambugare när jag mådde dålig. Lätt att säga när man inte hal alvarliga ätstörningar att kämpa med. har försökt att komma över min a olika störningar genom att tro men inte lyckats,. är det mig och min tro det är fel på? iallfall enligt dom är det så verlar det som då ska man int tröstäta mm utan proklamera jesusdå övervinner man alla hinder säger dom Konstigt att livet är så jobbigt det ska ju bara vara bra om man är troende ebligt dom. hur länge man än gå där så blir man inte bättre konstigt nog varfr inte då

  Gilla

 15. ps. Gunnar säger att i jesu namn är jag inte sjuk då kan man itne bli sjuk men om man inte tror så blir man sjuk ändå hur fungerar det då är det min tro det är fel på eller om jafg ändå blir sjuk eller. sensäger han att man ska inte sprätta iväg en tia in i skogen det betydyer ingenting utan ge så at det svider ordentligt ge av det som betyder nåt til det som betyder nåt dvs Arken Linda pch Gunnar

  Gilla

 16. , sen säger Gunnar här er ni en som är syndfri jag är fullkomlig rättfärdigt utan synd annars tror man itne på jesus på rätt sätt för då är man utan synd man behvöver ingen mer förlåtelse utan inför gud är man helt syndfri. man ska inte säga man är syndare de t är fel

  Gilla

 17. ps sen är det livets ord kraftkällan södeermalmskyrkan församlingen Immanuel ARken där jag hört att pastorn är bara under Gud ingen annan är över utan den är tillsatt av gud själv ocj igen annan ska säga nåt för dp rör man guds smorde. då har mn rätt att tom slå personen som inte underordna sig sin pastor då ör man stor syndare. det finns inget vittne och ingen tror att pastor kan vara eller annat vem ska tro på den som är svag och itne har nåt vittne. det är som i Knutby och vme vet hur det sluta

  Gilla

 18. Hahaha.. Ja d är tragikomiskt d du skriver. Känner igen den där liknelsen med att sprätta ut mynt ut i skogen. Du kan sprätta ut en tia, du kan t.om. sprätta iväg två. Det gör ingen skillnad. Med andra ord så vill inte Gunnar ha en massa småpengar i kollekten. Arken blir inte glad över att få en \”kärleksgåva\” på tjugo spänn. Nej du ska även ge i tro när du inte har några pengar. Då finns det små fiffiga lappar som man fyller i och lovar en summa. Sen ska tiondet vara innan skatt så det blir extra saftigt. Sen vet jag inte va du har för erfarenhet av församlingen Immanuel (antar att du menar den i Dalarna) men vad jag förstått så e alla ledare där skolade på Livets Ords Bibelskola. Huvudpastorn jobbade visst tidigare i en annan församling som hon försökte ta över helt. Detta misslyckades dock men hon fann tslut sin lilla krets i Borlänge som hon styr med järnhand. Det kan ju faktiskt jämföras med Knutby då hon har sin närmsta krets med undersåtar som lyder minsta vink.

  Gilla

 19. Haha ok försökskaniner då m andra ord.. Nä varför ska dom bry dig om elevernas intressen. Dom ska ju bara underordna sig ledarskapet å göra som dom blir tillsagda. Vem har sagt att det ska vara demokratiskt när det kan vara kristen diktatur istället? Mkt smidigare ju så slipper man ta en massa hänsyn 🙂

  Gilla

 20. Jag e oxå med i bön. Men anser att verksamheten e så genomrutten att den skulle behöva göras om från grunden..

  Gilla

 21. Nånting som verkligen inte kändes tryggt öht var att dessa elever i trean över oss skulle fungera som förbedjare. Det var nog inte deras fel, men de kändes inte tillräckligt friska för att kunna utöva det. Det var mkt skrik och drama med folk som trillade baklänges. Allt övervakades av Linda som såg mkt nöjd ut över spektaklet. Själv stod jag som förlamad av skräck och undrade vad det var för dårhus jag hade hamnat på. Nej inte blev msn friskare av att vara där så mkt kan jag säga!

  Gilla

 22. Ja känner igen mig i en hel del. Det där med bestämda sittplatser var oxå en sjuk grej. De ville styra detta i detalj så att de lättare skulle ha kontroll på oss. Man skulle då sitta på exakt samma stol under hela läsåret. Detta motiverades av Anita med att då skulle dom lättare få koll på skolkare. Kände mig kvävd. D va obehagligt..

  Gilla

 23. En annan sak var att se skillnaden i levnadsstandard mellan elever och en del av ledningen. Elever som vände på varenda krona och delade på en termos med kaffe varje dag. Samtidigt som de förväntades ge av sitt existensminimum till Arken. Sen bl.a. Anita i ledningen som hade fin bil, bodde i ett stort fint hus och hade fem dyra pälsar i garderoben. Stackars djur förresten. Sen blir folk utkickade från skolan för att de inte har råd med terminsavgiften. Var finns barmhärtigheteb där undrar jag?!

  Gilla

 24. Håller med om att visionen är jättebra. Jag önskar det fanns ett sånt ställe \”på riktigt\”. Ska be för det för det behövs verkligen!

  Gilla

 25. Jag tror att man behöver komma tillbaka till barnaskapet i Gud. Glöm alla tekniker, metoder och system för att påverka Gud. Vi ska leva i en enkel relation med Gud som en Fader och hans barn. Vi behöver bli fullständigt beroende av honom och lita på hobom totalt. Han kan låta allt samverka till det bästa!

  Gilla

 26. Sen så tror jag det är mkt farligt att som pastor anses endast stå under Gud själv. Det betyder att man inte e mottaglig för ngn kritik öht (om d inte e från Gud själv vs). Har man inte den rätta ödmjukheten då så kan mkt gå fel..

  Gilla

 27. Skulle vilja uppmana Anita Björk att sälja sina exklusiva smycken å pälsar å donera för att hjälpa dom elever på existensminimum som inte kan betala sina terminsavgifter. Samla inte dina skatter på jorden utan i himlen!

  Gilla

 28. Ja det blir desto mer tragiskt när det rör sig om svaga och sjuka människor som behöver hjälp men som hamnar i klorna på Arken. Det är människor som redan är såpass nedbrutna att dom kanske ser det som sin sista chans att få komma dit. För en del blir det tyvärr också det sista dom gör i livet. När man då hamnar där å bara blir sämre å sämre å inte ser nån annan utväg. Vi får be för dessa arma själar.. Gud förbarma dig över oss!

  Gilla

 29. Vad sa Jesus till sina lärjungar?\”Se till att ingen bedrar er!\”Hur gör vi det?-Älska Sanningen! Älska Jesus! Håll hans bud! Älska Ordet! Be om sanningen varje gång du går in i ett sammanhang. Våga ifrågasätta! Tala så de som är på väg att gå vilse ser vägen de ska gå! Var obekväm! Du kommer att bli hatad av många men räddar fler. Det är viktigt att du fokuserar på Kristus Jesus! Se inte på den \”vitkalkade muren\” som är runt församlingen. Där bor det mycket ockult. (Den varningen fick jag av en ängel sänd av Gud när jag var på Arken.) Så syskon i Herren! -Var vaksamma och frukta Herren din Gud! Hata det onda och dra er bort från dem som presenterar en annan Jesus! Var inte rädd och orolig! Lyft er blick och se: \”Vår förlossare kommer snart!

  Gilla

 30. nej vet att det äe en osund kultur i lefarskapet där. ungefär som i Knutby att det skapas en kult kruing en särkild person. tror inte folk har så stor insyn i vad som försigår, inte ens de i församlingen. det är en inre och yttre krets där denövriga församlingen står utanflr själva kärnan eller vad man säge r. sen finns det dom som farit illa där men kan itne säja så mycke om det . det är ånt man inte skriver om på nätet tycker jag

  Gilla

 31. Eftersom alla verkar vara anonyma här då är jsg det med, Detta är en riktigt patetisk neg-blog! Finns det inget positivt att skrivs om? Vilka församlingar rekommenderar ni? Finns det någon?

  Gilla

 32. Det som startade denna tråden påminner om nåt. det finns 2 kvinnor som varit med i olika församlingar : Charlotte Salomonsson & Pirjo Demirbek. Dom berättar att dom varit med i dessa församlingar som beskrivs här ovan men även ytterligare församlingar där dom inte kunnat vara kvar men fått lämna av olika anledningar. Senaste dom är med i eller var är ecurch i Uppsala + att dom också är med Zoran Kovacevik i `The Light house`, där Pirjo presenteras som profetissa, evangelist, predikant och Charlotte som lovsångare, predikant och sångare. Pirjo och Charlotte har också varit med några gånger senaste tiden på de kristna TV kanalerna Vision Sverige och HimlenTV 7.Pirjo berättar att hon och Charlotte nu skriver på en bok som ska avslöja sanningarna om de församlingar hon och Charlotte varit med i. Verkar kunna vara utkast från den boken som presenteras i denna blog.

  Gilla

 33. Det är inte lönt att spekuelera. Insändaren är anonym. Jag har varit i kontakt med flera som säger de håller på att skriva en bok om detta. Det är tydligen ett hett ämne.

  Gilla

 34. Vad är negativt med att avslöja mörkret? Det borde ju vara en glädje för alla sant troende. Bra församlingar finns i hela landet. Korsets Kraft i Katrineholm är en. Parousia Mission i Göteborg en annan.

  Gilla

 35. tycker det är anmärkningsvärt att du väljer att dela en sådan här typ av text från en anonym person. vill man gå ut \”offentligt\” på internet med sådant här, ska man inte kunna stå för det också?Inte ett positivt ord om stefan, johnny och e-church. endast skribentens egna upplevelser. det är respektlöst och extremt vinklat och onyanserat. stefan edefors har en underbar förkunnelse, han är glad och ödmjuk och en driven missionär, jag har träffat honom, hört honom tala flera gånger och träffat många som har haft samarbete och gemenskap med honom och har enbart hört positiva omdömen om honom. johnny är mycket kunnig, hängiven, erfaren och sund. anser skribenten dem vara bröder i Herren eller är det djävulens barn? /Petter Allgulin

  Gilla

 36. Ok, mycket man hör behöver inte stämma. Det är svårt att veta vad som är människors egna erfarenheter och vad som är hörsägen. Men man kan behöva bli varse att det finns negativa tendenser i olika församlingar. Just dessa församlingar har ju alla kopplingar till Livets Ord och Trosrörelsen vad jag har förstått. Personligen håller jag mig borta från allt sådant p.g.a. tidigare erfarenheter. Tycker man kan se att det blivit en del dålig frukt i sådana sammanhang.

  Gilla

 37. nej det ör sant. tror nog Linda och Gunnar egentligen bryrsig om sina elever men det ör deras lära det är fel på. Vi får be att de kommer til insikt och omvänder sig. på nåt sätt så är de säna mäniskor man skulle vilja ha som mormor och morfar. de är så mysiga som perosner. känner mej kluven då då jag tycker om d m som prsoner. de andra församlingarna har ja bara hört talass om genom andra. men varför skulle an ljuga omdet. men tror inte alla som ä där är onda inte heller pastorer. Men dt finns många me dåliga erfarehneter. det borde få en att tänka eter lite ..

  Gilla

 38. När jag var nyfrälst 1986 så lyssnade jag på Lindas undervisning men upptäckte att \”Jaget\” hennes var mycket i centrum. Vi ser idag en köttslig Andlighet som lockar människor bort från sanningen. Talet om Korset är det få som vill höra idag! När jag rörde mig inom Arken, Trosrörelsen och Vineyard så hörde jag ingen förkunnelse om omvändelse, Korsets budskap och Jesu tillkommelse. Det var ett annat evangelium som predikades. Arkens undervisning är inte grundat i klippan Kristus och korset är inte i Centrum av undervisningen…

  Gilla

 39. Jag var på Arken i 2 år och jag kan bara bekräfta kritiken som finns här. Jag hade demonisk aktivitet i mitt liv de åren. Nåt som jag har sökt att bli fri från sen jag \”tog emot Jesus\”. Kämpade från – 97 till 2011 då jag träffade min man som visste vad hjälp jag behövde.Jag blev fri och fick rätt undervisning. Nu vandrar jag med Jesus, där han förbereder varje god gärning för mig. Prestationslöst, bara av Nåd och åter Nåd får jag tjäna min frälsare till andras frälsning. Gud vare tack för din barmhärtighet och godhet!

  Gilla

 40. Ja det kan säkert vara så att de i grund och botten har ett hjärta för denna målgrupp som är i behov av helande. Men att de har hamnat väldigt fel. Vi får be för dom och hela skolan!

  Gilla

 41. Tycker det är fel att gå till personangrepp på någon som inte är här och kan försvara sig. Vad vet du om ifall Anita har fem pälsar i garderoben, har du varit där och kollat själv?! Det är väl inte kriminellt att ha en fin bil och ett fint hus. De kanske har andra inkomster än från Arken då jag antar att hon ev. har en man också. Hon är förövrigt en kvinna med skin på näsan som inte är rädd att säga vad hon tycker. Det är bra. Sen men de bestämda sittplatserna tror jag att de ändrade sig. Det var inte heller Anitas idé utan den dåvarande rektorns. Det kanske är bra att skolan har en viss koll på eleverna och ser till att man är där i tid osv. Jag är inget stort fan av Arken men detta tyckte jag var orättvis kritik.

  Gilla

 42. Jag vet att ledarskapet ber över detta med självmorden. Det är en stor tragedi och verkligen inget de önskar ska hända. Man måste komma ihåg att det är väldigt trasiga människor som kommer till dit och man kan inte lasta Arken för allt som sker heller.

  Gilla

 43. Varför är det fel att predika/be om tionde och gåvor? Det gör ju alla församlingar. Sen är vi ju rättfärdiga inför Gud genom Jesus, så på så sätt stämmer det ju som Gunnar säger. Men vi behöver förlåtelse varje dag tror jag. Nog tror jag att Gud kan hela även den med ätstörningar. Tror inte Linda menade något illa med det hon sa. Ingen är perfekt eller formulerar sig perfekt. Men självklart ska vi inte acceptera villoläror. Men det är en annan sak!

  Gilla

 44. Men det är väl nödvändigt med att söka evidens? Det borde ju ligga även i elevernas eget intresse. Kristen diktatur är väl att ta i. Vi behöver alla gränser och det kan finnas kärlek i deras agerande. De kanske utgår från elevernas bästa i allt de gör?

  Gilla

 45. Självklart önskar inte ledningen att folk ska komma till Arken och ta livet av sig! Det är det totala motsatta till deras målsättning, att hela och sätta människor fria!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s