Kända kalvinister och deras läror!

Tim Challies har gjort ett flödeschema över Ny-Kalvinismens historia. Klicka här för att få fram hela listan.

Tim Keller(Google) Social-Justice Evangeliet, Kontemplativ/Emergent

The premier edition of the new Purpose Driven/Reader\’s Digest magazine will feature several well known Christian figures including Max Lucado, Bill Hybels, Kay Warren, Lee Strobel, and Tim Keller. It will also feature an interview between Rick Warren and Barack Obama. (Lighthousetrailsresearch.org)
Lectio Divina, Kontemplativ,
Flera som avfallit från tron har haft kalvinistisk bakgrund: Kristen Powers, Josh Harris
Luio Gigilo (Google) passion-konferenserna, med deltagare som Beth Moore och John Piper. Giglio har börjat närma sig NAR.

In all seriousness, Louie Giglio is another one to watch. 
I\’m afraid with Passion Conference\’s continued invites to folks like Christine Caine, Beth Moore, Jesus Culture (Bethel), and other #NAR types, that it won\’t be long before we see Bill Johnson himself or Kris Vallotton preaching at a Passion 2020: VISION or something like that.Here\’s just one example (of several) of Giglio smattering a passage from the Bible.(Disclaimer, I did like and follow Giglio in the past, enjoyed his preaching, and was exposed to John Piper via my first Passion Conf. Not saying he\’s gone NAR, but just saying, we hope he doesn\’t.)

John Piper (Google) Kristen Hedonism 
Jim Wallis (Google) Social-Justice Evangeliet Min översättning av en artikel
C.J. MaHaney (Google) Han fick avgå som pastor för en mega-kyrka på grund av anklagelser om sexuella övergrepp. Al Mohler skriver om honom: https://baptistnews.com/article/al-mohler-says-he-was-wrong-about-c-j-mahaney/#.XXaaHztMRqM
Al Mohler (Google) (SBC) som han splittrade, kalvinister mot traditionalister.
Mark Driscoll (Google) Känd för sitt fula, vidriga språk i sina predikningar. Han har närmat sig Brian Houston och Hillsong.
James McDonald (Google) (Google2)
James White (Google) Interfaith – Dialog med andra religioner. Hyper-Kalvinist.

John Stott (Google) (YouTubeAnnihilationism: Om du inte är född på nytt och döms till evig död, kommer du förintas.

BillHybels (Google) John MacArthur menar att Hybels är arminian, men det är bara andra sidan av samma mynt. Arminius var kalvinist!

Några av Kalvinismens Läror

Postmillennialism:
Det är en eskatologisk lära om att vi nu lever i tusenårsriket och att när Jesus återkommer sker domen samtidigt där ALLA människor ställs inför den Stora Vita Tronen (Upp. 20:11-12). Två kända läror inom postmillennialismen är Dominionism och Kingdom Now. (Pre-millennialism lär att vi lever FÖRE tusenårsriket, och att vi väntar på Jesu återkomst och upprättandet av tusenårsriket.)
Frälsningsvisshet
Kalvinisterna lär att de inte kan veta om de är frälsta. Det får de veta när de står inför den stora vita tronen, och därför är de enda tecknen för dem att de kanske är på väg till himlen, att de är uthålliga i att göra goda gärningar. Detta är gärningslära och deras tro är inte baserat på Kristi gärningar som Upp. 2:26säger.

Och den som segrar och håller fast vid mina gärningar ända till slutet…

Cesassionism.
Läran att den Helige Andes nådegåvor har upphört efter att kanon avlutats.

Ny-Kalvinismen
Moderna kalvinismen består av många olika grupperingar som alla samlas runt T U L I P . Grupperingarna kan ha vilken som helst teologi så länge de håller fast vid T U L I P. Detta kallas ”stora teologiska uttryck”.

Jeremy Walker, en ny-kalvinist skriver i sin bok: Det är denna teologiska uttrycksfrihet som gör ny-kalvinismen, inte monolitiskt, och absolut inte en enhetligt väsen. Ny-kalvinismen inkluderar karismatiker, baptister, fundamentalister, reformerta, förbundstroende och emergent, och inte alla ny-kalvinister har en kalvinistisk bakgrund. Det som håller den här löst sammansatta gruppen tillsammans är T U L I P . Du får tro på nästan vad som helst så länge du håller fast vid kärnan.
Ny-kalvnisimen har splittrat församlingar och fört in förvirring till kristenheten. Vi måste dock göra skillnad på ny-kalvinism och traditionell kalvinism. Den senare har varit stabil i sina läror sen flera hundra år tillbaka. Ny-kalvinismen däremot, tror på en pågående ändring av lära och utförande. Den förändras hela tiden. Men de håller ändå alltid fast vid T U L I P . Det är kärnan i den ny-kalvinistiska rörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s