Fråga: Detta med att vara ledd av Anden…

Tjena.. sitter å läser dina inlägg.. såå bra.. Men hjärnan går på högvarv 🤣 Detta med att vara ledd av Anden.. förstår inte det riktigt.. det låter bra, och jag förstår att det är det rätta ..men är det något man själv ” känner ” att man är ledd i eller? Och detta med att vi ” låter ” den helige Ande levandegöra Ordet för oss.. HUR låter jag honom göra det? Bara genom att be? Jag känner mig såå dum som inte fattar 🥺 och tänker att det är nått fel på mig 😔 Är såå orolig att jag inte är på den smala vägen.. att jag blir ett lätt byte för fienden.. Fattar inte att jag inte tycks bara kunna slappna av å lita på att Gud frälst mig och att ingenting hänger på mina ” gärningar ” eller brist på gärningar .. Men är rädd att Gud säger på domens dag; ”Erika du visste det å det, men ändå gjorde du inget ” 😫 Förlåt att jag stör så mycket med alla mina frågor.. har ingen att vända mig till.. Vilket i sig är tragiskt, att inte fler Sanna bibeltroende kristna finns i ens närhet som inte strukit med i nån sorts villfarelse .. Ingen brådska med svar ❤️ Gud välsigne dig för allt du lägger ner å ger till andra…betyder mer än du nånsin kan ana.. vet inte vart jag vart idag om inte du hjälpt mig med förklaringar mm

Hejsan.

Återigen: Felaktig undervisning har gjort att det att vara ledd av anden blitt så svårt och lite excentriskt, som bara vissa personer som nått hög mognad kan klara. Men att vara ledd av Anden är mycket enklare än som så.

Oftast leder Han genom Ordet. Andra gånger genom en magkänsla. Inte så ofta genom en inre röst, men det kan också hända. När vi förstår Guds vilja handlar vi efter den och då är vi ledd av Anden. När vi vet vad som är rätt, gott och riktigt, och gör efter detta, så är vi ledd av Anden i vår vardag. Det kommer tillfällen då Anden vill varna för nåt speciellt, och då kanske alla dessa tecken sker samtidigt. Vi får ett Guds ord, vi får en magkänsla, och en inre röst som alla samstämmer med varandra.

Det som är viktigt att förstå är att Anden inte talar mer än nödvändigt. Han kallas Hjälparen, Tröstaren, och kommer med tröst när du behöver det. Om du känner dig nerstämd kan Han tala ord till dig, som alltid stämmer överens med det skrivna Ordet. Ibland kan det vara genom en inre röst, men inte alltid. Ofta kan det komma en bibelvers med tröst, eller ett bibelord med hjälp. t.ex. om du känner dig fördömd ger Han dig Rom. 8:1 Så finns nu ingen fördömelse för den som är i Kristus Jesus.

Oftast när jag känner mig förvirrad och inte vet vilken riktning jag ska gå, så är Han tyst och väntar på att jag ska besluta mig. I samband med en sådan situation slog det mig, att Han kommer vara med mig oavsett vilken riktning jag väljer, och Han vet att jag kommer välja rätt. Så ibland överlämnar Han åt oss att välja, och det visar att vi litar på att vi har Anden, för Han är den som verkar i dig och mig för att Hans goda vilja ska ske.

Han kan leda genom drömmar, genom syner, genom uppenbarelser, genom andra syskon, genom omständigheter och tidstecken. Det viktiga i det hela är att vi förstår att vi är en ande med Honom. Vi är i Kristus, vilket gör att vi har fått Kristi sinne, och Hans sinne, tankar och känslor förenas mer och mer med oss så att vi vågar välja det rätta och vågar tro att vi har valt det rätta. Är Han tyst är det för att Han vet att vi borde veta, vilket vi oftast också gör.

Paulus säger att vi ska träna våra sinnen att skilja mellan gott och ont, och det är oftast där striden står. För när Gud talar och kanske avslöjar nåt felaktigt i våra liv kommer ofta fördömelse med det. det beror på att vår fiende märker var Han arbetar med oss, och Herren tillåter den onde att anklaga oss för att vi ska växa till i Hans nåd. Inte heller här finns det någon fördömelse från Gud. Det sker helt enkelt för att vi ännu tydligare ska höra Hans röst och känna igen Hans ord.

Ett annat sätt att känna igen Hans röst är t.ex. om vi läser Jehovas Vittnens bibelöversättning. Man hör inte herdens röst i den översättningen eftersom JV har gjort allt de kan för att dölja att Jesus är Herren. Så att höra Guds röst är också att inte höra Guds röst i en skrift. Eller om en predikant predikar ett annat evangelium hör vi inte herdens röst genom den predikanten. Man upplever det som andefattigt, eller man får en magkänsla som varnar, fast man inte kan sätta fingret på vad det är.

Allt som allt fungerar den Helige Ande i en helhet genom Ordet, en inre röst, en magkänsla som säger att nåt inte står rätt till, och Han ger hjälp och tröst när vi behöver det. Han uppmuntrar och styrker, och alltid genom Ordet eller i enlighet med Ordet. Ju mer Guds ord du fyller på i hjärtat, ju mer talar Han i hjärtat. Målet är att vi ska ha våra sinnen och tankar övade att skilja mellan rätt och fel, mellan gott och ont. Och Han kan även leda genom omständigheter. En vilja att vara ledd är då en förutsättning för Hans ledning. Man kan be om Guds ingripande i t.ex. möten på arbetsplatsen, att Gud leder oss till möten med människor som behöver höra evangeliet, att man kan få träffa såna som är öppna för evangeliet, man kan be om få bli använd genom kunskapens ord, visdomens ord, profetia osv. Ha ett öppet hjärta och Han kommer använda dig.

Att vara ledd av Anden behöver inte vara så svårt eller så ”övernaturligt”. Många gånger använder Han oss utan att vi vet om det.

Jag vill lära dig och undervisa dig om den väg du skall vandra, jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig. Ps. 32:8

2 reaktioner på ”Fråga: Detta med att vara ledd av Anden…

 1. Hej Jon!

  Härligt att du tar upp detta och sannerligen ligger problemet i dålig undervisning, eller ingen undervisning alls.
  I början på min vandring sa en man att man skall lyssna på friden, har man frid så är det rätt, har man ofrid så är det fel. Jag tränade mig att lyssna och efterhand började Gud lägga till fler sätt som han talade på, men visade samtidigt att det är Kristi frid som är den slutgiltiga domaren. Låt Kristi frid regera står det i kol 3. Varje syn, vare tilltal, varje profetia ja vad som än dyker upp så är det slutgiltigen Kristi frid som avgör frågan. Förr sa man, jag har frid över det och det, eller, det har jag inte frid över.

  Att träna upp sin känslighet tar tid och det är en skillnad på själens frid och Kristi frid. Själens frid kan kännas bra i början, men efter en stund kommer en stress, ett stirr på insidan. Jakob 3:17 är en bra igenkänningsvers.

  3:17  Men den vishet som kommer ovanifrån är först och främst ren, vidare fridsam, foglig och mild, full av barmhärtighet och andra goda frukter, fri ifrån tvivel, fri ifrån skrymtan.

  Vänligen Björn

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s