Costi Hinn; jag kom ut ur trosrörelsen

Benny Hinn är min farbror, men välstånds-predikningar är ingenting för mig
Som en del av familje-imperiet, levde jag ett liv i lyx. Då började tvivlen leta sig upp till att ytan.
 

Costi Hinn 20 september 2017

För nästan 15 år sedan, stod jag på en strand utanför Aten, Grekland, övertygad i mitt förhållande till Herren och min tjänst-bana. Jag reste världen runt på en privat jet i ”evangeliets” tjänst och njöt av all lyx pengar kunde köpa. Efter en bekväm flygtur och min favorit måltid (lasagne) gjord av vår personliga kock, förberedde vi oss för vår resa i evangeliets tjänst genom att vila på The Grand Resort: Lagonissi. Med min egen havsutsikt, komplett med privat pool och över 2 000 kvadratmeter boyta, låg jag uppe på klipporna ovanför vattnet och gladde mig över det liv jag levde. Jag tjänade ju hela tiden Jesus Kristus och levde det rikliga livet han hade lovat.
 
Lite visste jag att den här kusten var en del av Egeiska havet – samma vatten som aposteln Paulus seglade på medans han spred Jesu Kristi evangelium. Det var bara ett problem: Vi predikade inte samma evangelium som Paulus.

Överdådig Livsstil

Att växa upp i Hinn-familjens imperium, var som att höra till någon hybrid av kungafamiljen och maffian. Vår livsstil var överdådig, vår lojalitet verkställdes, och vår version av evangeliet var stor verksamhet. Även om Jesus Kristus fortfarande var en del av vårt evangelium, var han mer en magisk ande än Kungars av Kung. Gnugga honom på rätt sätt – genom att ge pengar och ha tillräckligt med tro – skulle låsa upp ditt andliga arv. Guds mål var inte hans ära men vår vinning. Hans nåd var inte att frigöra oss från synden utan att göra oss rika. Det rikliga livet han erbjöd var inte evigt, det var nu. Vi levde välstånds evangeliet.
 
Min far var föreståndare för en liten kyrka i Vancouver, British Columbia. Under mina tonår reste han nästan två gånger i månaden med min farbror, Benny Hinn. Välståndsteologin betalade otroligt bra. Vi bodde i en 10 000 kvadratmeter herrgård bevakad av en privat grind, körde två Mercedes Benz-fordon, semestrade på exotiska ställen och handlade på de dyraste butikerna. Dessutom köpte vi ett havsutsikt på 2 miljoner dollar i Dana Point, Kalifornien, där en annan Benz gick med i flottan. Vi var rikligt välsignade.
Under dessa år mötte vi otalig kritik både inifrån och utanför kyrkan. Dateline NBC, The Fifth Estate (ett kanadensiskt nyhetsprogram) och andra shower gjorde undersökande arbeten. Välkända ministrar tog radiovågorna till hjälp för att varna för våran undervisning, och lokala pastorer varnade folk och sa till dem att hålla sig undan våra predikstolar, fyllda av ”Hinn”.. Då trodde jag att vi förföljdes som Jesus och Paulus, och att våra kritiker bara var avundsjuka på våra välsignelser.
Inom familjen tolererade vi inte kritik. En dag frågade jag min far om vi kunde hela min vän från skolan som hade förlorat sitt hår på grund av sin cancer. Han svarade att vi borde be för henne hemma istället för att gå och hela henne. Jag tänkte för mig själv, borde vi inte göra vad apostlarna gjorde om vi har samma gåva? Vid den tiden ifrågasatte jag inte vår förmåga att hela, men tvivel började röra sig angående våra motiv. Vi gjorde bara helanden i korstågen, där musik skapade atmosfären, pengar bytte händer, och människor kontaktade oss med ”tillräcklig” tro.
Andra tvivel kom upp till ytan. Vad sägs om de helande-försök som misslyckades? Jag lärde mig att det var den sjukas fel för den tvivlade på Gud. Varför talade vi i tungor utan tolkning? ”Släck inte Anden”, blev jag tillsagd. ”Han kan göra vad han vill.” Varför stred många av våra profetior mot Bibeln? ”Sätt inte Gud i en låda.” Trots frågorna litade jag på min familj för att vi var så framgångsrika. Tusentals människor följde oss årligen, miljontals packade arenor kom för att höra min farbror. Vi helade de sjuka, utövade mirakel, gnuggade armbågar med kändisar och blev otroligt rika. Gud måste vara på vår sida!
Innan jag gick på college tog jag ett år och följde med Bennys i hans tjänst som en ”uppfångare” (en som fångar de människor som är ”faller i anden”) och personlig assistent. Detta var en sorts ceremoni i min familj, eftersom nästan alla brorsöner har arbetade för honom vid någon tidpunkt. Det var en show av lojalitet och tacksamhet. Det året var en virvelvindsturné av lyx: kungliga sviter som kostade 25 000 dollar per natt i Dubai, badorter i Grekland, turer i de schweiziska Alperna, villor på Comosjön i Italien, solning på den gyllene kusten i Australien, shopping turer på Harrods i London, och många resor till Israel, Hawaii och överallt däremellan. Lönen var stor, vi flög vårt egen privata jet, och jag fick köpa egna kostymer. Allt jag behövde göra var att fånga människor och se andlig ut!

En livsförändrande vers

Efter examen från college och återvändandet hem, träffade jag min fru, Christyne. Jag hade ingen aning om att Gud skulle använda henne för att nå mig för frälsning. Faktum är att min familj och jag var nervösa eftersom hon inte talade i tungor. Vi bestämde oss för att åtgärda problemet genom att få henne att delta i en av Bennys korståg, men inget hände. Därefter deltog hon i en gudstjänst i min hemkyrka i Vancouver, men det fungerade inte heller. Slutligen fick hon lite träning/vägledning vid en ungdomskonferens, men hon kunde inte hantera mer än några mumlade stavelser. Jag trodde verkligen att jag aldrig skulle kunna gifta mig med henne om inget förändrades.
Sedan en dag, pekade hon på en vers som jag aldrig hade sett: 1 Kor 12:30 (”Har alla helandets gåva? Talar alla i tungor? Tolkar alla?”). Jag blev djupt skakad. Där var det synligt, i fullt dagsljus – inte alla måste tala i tungor. Snart började dominoeffekten. Andra långvariga övertygelser misslyckades med det bibliska testet. Inte längre trodde jag att Guds syfte var att göra mig glad, frisk och rik. Istället såg jag att han ville att jag skulle leva för honom oavsett vad jag kunde få från honom. 
Samtidigt som jag kämpade för att slå mig fram i ministeriet, fick jag ett samtal från en pastor-vän som planterade en kyrka i Kalifornien, han erbjöd mig en plats som ungdomspastor på deltid. Det verkade som ett perfekt ställe att lära sig och att växa, så Christyne och jag packade upp och tog ett steg av tro som nygifta.
Ganska kort efter att ha gått med i staben lade Gud in den sista sprickan i mitt falska trossystem, och sanningen kom ut som en våg av nåd. Ett av mina första predikningsuppdrag var John 5: 1-17-helandet i Bethesda. När jag studerade för predikan gav min pastors-vän mig en pålitlig kommentar. Sedan tog den Helige Ande över. Passagen visade att Jesus helade en man ur en mängden, mannen visste inte vem Jesus var och mannen blev direkt helad!
Detta lämnade tre högt värderade trossatser i bitar. Är det inte alltid Guds vilja att hela? Nej, Jesus helade bara en man ur en folkmassa. Helar Gud inte bara de som har tillräckligt med tro? Nej, den här förkrossade mannen visste inte ens vem Jesus var (än mindre trodde han på honom). Behöver inte helande en smord helare, speciell musik och en erbjudande? Nej, Jesus helade genast med endast ett kommando. Jag grät bittert över mitt deltagande i den giriga, manipulativa tjänst jg varit i och mitt liv av falsk undervisning och övertygelse, och jag tackade Gud för hans barmhärtighet och nåd genom Jesus Kristus. Mina ögon var helt öppna.
Jag är tacksam att min fru var villig att ifrågasätta mitt krav på att tala i tungor och att min pastor älskade mig tillräckligt mycket, för att disciplinera mig angående förvirringen jag fått i m av välståndets evangeliet. Jag har sett hur Gud använder evangeliet och lärjungaskapet för att förvandla förlorade själar till frälsta heliga. En kristens största förmåga är tillgänglighet. När Guds folk är villiga att ta ett steg av tro och tala sanning i kärlek, förändras livet och Gud förhärligas. Du vet aldrig vem han kan rädda genom din trofasthet.
 
Översättning Ingemo Jonsäll. Hämtat med tillstånd från hennes blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s