Dave Hunt sa i en debatt med Joseph Pipa så här angående kalvinismen:

Video följer längst ned.

Citat:

Kalvin skrev: ”Gud kan bara älska den Han rättfärdiggjort. Det betyder Hans utvalda.” Han hänvisade till de icke-utvalda som ”det var Guds glädje att fördöma till fördärvet, och vilka Han är glad att exkludera från sin frälsning.”

James White, en känd kalvinist skrev: ”Varför reses en människa upp till liv och en annan till fördärvet? Det är i enlighet med Guds goda intentioner av Guds vilja. Därför är det Guds godhet som gör att Han frälser så få, och fördömer så många.”

Kalvinismen gör Gud till syndens upphovsman.
A. W. Pink i Guds suveränitet skriver: Gud förutbestämmer allting, påbörjar allting.

R. C. Sproul skriver i Allsmäktig Överallt: Det är Guds vilja allt som sker. Gud önskade att människan skulle falla i synd. Gud skapade synden.

E. H. Palmer skriver i Kalvinismens fem punkter : Allting sker därför att Gud förutbestämt dem. Varje onda tanke, ord och gärning genom hela historien, skrivfel, ja även synden. Gud förutbestämde synden och människan bär skulden.

Skriften säger att synd är uppror mot Gud. Därför kan det omöjligen vara Guds vilja. Kalvinismen säger: Från den äldste evigheten utropade Gud att människans tankar och vilja ska röra sig i exakt den kurs som Han har förutbestämt – Guds vilja. Det är på denna extrema syn på suveränitet, vilket förnekar människan kraften till en fri vilja, som kalvinismen bygger.

Zane Hodgers skriver: Om det är en punkt som fem-punkts kalvinister håller fast med stor styrka så är det tron på att Gud inte kan vara suverän om det finns någon som helst grad av fri vilja. Om den här fantasin om en fri vilja tas emot var är då Guds allmakt? 

Faktum är att fri vilja inte utmanar Guds suveränitet. Att människan bryter mot Guds tio budord tar inte bort Guds suveränitet. Genom att människan är oförmögen att älska Gud blir människan bara en marionettdocka. Han är förutbestämt att göra det han gör. Och kalvinismens extrema syn på suveränitet MÅSTE göra Gud till syndens upphovsman, för annars skulle människan i sin syndiga tillstånd handla tvärtemot Guds vilja. Och det kan vi inte tillåta.
Men många skriftställen gör klart för oss att Guds vilja inte alltid görs. 
  • Moses påminner Israel: ni [var] upproriska mot befallningen från HERREN (5 Mos. 9:23). 
  • Gud själv sörjer: Barn har jag fött upp och fostrat, men de har gjort uppror mot mig (Jes. 1:2). 
  • Om Israel säger Gud: Om ni är villiga att höra, skall ni få äta landets goda. Men om ni vägrar och är motsträviga, skall ni förtäras av svärd (Jes. 1:19-20) 
  • Uppenbarligen hade de en vilja. Välj i dag vem ni vill tjäna (Jos. 24:15)
  • Bönen som Kristus lärde sina lärjungar: Komme ditt rike. Ske din vilja visar att Guds vilja för närvarande inte görs. 

Världen är i uppror.

Till och med Augustinus som Kalvin hämtade så mycket från, sa: Jag förstod lika tydligt som att jag levde, att jag hade en vilja, och jag förstod att där fanns orsaken till min synd.

Den här extrema synen på den fria vilja är roten till alla andra felaktiga läror inom kalvinismen.
Citat slut.
Hela debatten finns här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s