Pre-Trib använder Eisegetik i likhet med Jehovas Vittnen!

I mina samtal med Jehovas Vittne stöter jag jämt på argumentet om att när Gud sa: ”Låt oss skapa människor i vår avbild” så menar de att Han talade till sitt kungliga hov, alltså änglarna.

Ingen troende skulle läsa det så eftersom ordet änglar inte finns med i texten och för att vi förstår att Gud är treenig och att det var ett internt samtal mellan Fadern, Sonen och den Helige Ande. Bibeln vittnar ävenom det på många andra ställen.

Jehovas Vittnen måste därför på förhand bestämma hur de ska tolka versen och ”Läsa in” något som inte finns i texten för att få sin lära att stämma eftersom de inte tror på en treenig Gud. I det här fallet läser de in att det var till änglarna Gud talade. Detta kallas EISEGETIK.

Websidan Synonymer.ccoch Tyda.se definierar Eisegetik så här: Läsa in sina egna åsikter i en text och tolka en text till sina egna åsikters fördel. På Engelska säger de: personal interpretation of a text (especially of the Bible) using your own ideas.

WikiPedia skriver så här: Eisegesis (/ˌsɪˈsɪs/) is the process of interpreting text in such a way as to introduce one\’s own presuppositions, agendas or biases. It is commonly referred to as reading into the text.[1] It is often done to \”prove\” a pre-held point of concern, and to provide confirmation bias corresponding with the pre-held interpretation and any agendas supported by it.

Eisegesis is best understood when contrasted with exegesis. Exegesis is drawing out text\’s meaning in accordance with the author\’s context and discoverable meaning. Eisegesis is when a reader imposes their interpretation of the text. Thus exegesis tends to be objective; and eisegesis, highly subjective. [Länk]

Det är precis likadant med Pre-Trib. Om det inte står i Bibeln läser ni ”mellan raderna” och stoppar in ett hemligt uppryckande där det är möjligt. Ingen som tror på Pre-Trib skulle acceptera Jehovas Vittnens eisegetiska tolkning av 1 Mos. 1:26 så varför gör Ni på samma vis?


Ni kan läsa min artikel  Exegetik Vs. Eisegetik

I den här artikeln Borde vi inte rätta oss efter gällande lagstiftning? jämför jag hur viktigt det är för svenska jurister att följa Svensk lagstiftning med hur vi kristna borde rätta vår undervisning efter vad som EGENTLIGEN står i Guds ord. Texten förklarar sig själv.

OBS! Det är bara när det gäller ett uppryckande i all hemlighet och alla märkliga läror som uppstått som förklaring, som t.ex. Läran om Imminens, som Pre-Trib troende kan jämföras med Jehovas Vittnen. 

En reaktion på ”Pre-Trib använder Eisegetik i likhet med Jehovas Vittnen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s