Bekänn därför era synder för varandra…. Vad i all sin dag?

Jakobs brev

Bekänn era överträdelser för varandra och be för varandra så att ni blir helade. En rättfärdig mans bön förmår uträtta mycket.

Jak. 5:16

Jakobs förmaning kommer sist i brevet och hela hans brev tar upp olika onda företeelser.

Han tar upp att deras brist på visdom (1:5), ostadiga tro (1:6), skryt över rikedomar (1:9), att de skyller frestelserna på Gud (1:13), och påpekar att de bedrar sig själva (1:16), att de har blivit tröga att höra (1:19), att de styrs av vrede (1:20) och kallar detta orenhet, att de inte styr sin tunga (1:26), att de gör skillnad mellan rika och fattiga (2:1), och pekar på kärlekens lag – som han också kallar frihetens lag. De påstod sig ha tro men deras gärningar visade på annat (2:14). han tar även upp såna som är ”lärare” i den församlingen som inte ger rätt undervisning (3:1), stridigheter och lögn och avund (3:14) och visar att den församlingen hade blivit Guds fiende genom att göra sig till världens vän – kompromiss med Guds sanna ord (4:4), att de förtalade varandra (4:11) och skröt med sina framgångar i affärer och handel (4:13). Han går även emot de som förtröstar på rikedomar (5:1). Sedan börjar han sin avslutning med att säga: Klaga inte på varandra, för att ni inte ska bli fördömda, se domaren står för dörren. Jakob går tillrätta med olika synder som församlingen gjort mot VARANDRA och avslutar sedan med att dessa skulle söka upp varandra och be om förlåtelse för den orätt de gjort.

Den här församlingen hade alltså inte vandrat i Anden eller levt i kärlek. De hade gjort varandra illa och syndat både mot Gud och varandra. Det är mot den bakgrunden vi läser ”Bekänn era överträdelser för varandra och be för varandra, så att ni blir helade.”

När vi syndar syndar vi mot Gud. Och om vår synd mot Gud inkluderar en annan människa behöver vi i ödmjukhet gå till den personen vi syndat mot och be om förlåtelse. Men Jakob talar inte här om att hela församlingar ska mötas för att bekänna sina synder för varandra. Jag har ofta sett på FB bröder och systrar som lägger ut hela sitt liv till allmän beskådning och skadar därmed sig själva och ger djävulen utrymme att anklaga. Och det kommer oftast genom syskonen. Och även många icke-troende läser och får förakt för vår tro.

Jakobs brev har också använts inom heavy-shepherding rörelsen för att tvinga medlemmar att berätta sina hemligheter och på så vis har ledarskapet fått en hake de kan använda mot dessa. Det har lett till maktmissbruk.

Syskon, om vi syndar så bekänner vi våra synder inför Gud, och har vi syndat mot en syster eller broder, söker vi upp denne och ber om förlåtelse. Jakobs brev tar alltså inte upp personliga synder, men en församling som har gått vilse från Guds ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s