Fakta nr. 9 och Fråga nr. 9

← Förra | Nästa →

Fakta nr. 9: Angående Herrens synliga, fysiska återkomst, säger Paulus: ”För Herren ska själv stiga ner från himlen med ett befallande rop, med ärkeängelns röst och med Guds basun, och först ska de som dött i Kristus uppstå. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp tillsammans med dem på skyar för att möta Herren i luften. Och så ska vi alltid vara hos Herren.” 1 Thess. 4:16-17

 
”Vi som lever och är kvar”? Vad är detta? Om aposteln Paulus verkligen trodde på och predikade ett Pre-Trib uppryckande, som Dispensationalisterna vidhåller, skulle han räkna med att ”vara kvar” på jorden vid Herrens högljudda, fysiska återkomst mot slutet av Vedermödan? Jag menar, han skulle nog inte räkna med att vara bland dem som tidigare ”lämnats kvar”. OM Pre-Trib var sant, skulle han inte ha förväntat sig ett ”uppryckande” tillsammans med resten av de rättfärdig i början av Vedermödan? Tydligen inte om vi läser Paulus egna ord i 1 Thess. 4:16-17.
 
*Det Grekiska ordet för att ”möta” är apantesis, är ett väldigt exakt och väldigt ovanligt ord. Det har betydelsen av ”att gå fram som en grupp människor för att eskortera en resande tillbaka in i staden eller vilostället från vilken dessa just kommit från”, som t.ex. ett folk i en stad skulle hälsa en segrande general eller kung. Det här speciella ordet finns bara på tre andra ställen i hela Nya Testamentet:
 
1). två gånger i liknelsen om de visa och oförståndiga jungfrurna, en grupp som väntade för att gå ut och hälsa brudgummen och sedan eskortera honom tillbaka till hans viloplats, tillbaka till den plats de just kommit från. Då ska himmelriket bli likt tio jungfrur som tog sina lampor och gick ut för att möta brudgummen. Men fem av dem var visa, och fem var oförståndiga. De oförståndiga tog sina lampor, men tog ingen olja med sig. Men de visa tog olja i sina kärl, tillsammans med sina lampor. När brudgummen dröjde, blev de alla sömniga och somnade. Men vid midnattstid hördes ett rop: Se, brudgummen kommer! Gå ut och möt honom. Då stod alla dessa jungfrur upp, och gjorde i ordning sina lampor. Och de oförståndiga sa till de visa: Ge oss av er olja, för våra lampor slocknar. Men de visa svarade: Den skulle inte räcka till för både oss och er. Utan gå hellre bort till dem som säljer, och köp åt er själva. Och medan de gick för att köpa, kom brudgummen. Och de som var redo gick in med honom till bröllopet, och dörren stängdes. Men efteråt kom även de andra jungfrurna och sa: Herre, Herre, öppna för oss. Då svarade han och sa: Sannerligen säger jag er: Jag känner er inte.Matt. 25:1-12
 
OCH
 
2.) en gång i Apostlagärningarna [Apg. 28:14-15], som beskriver en grupp människor som kommer ut från Rom för att möta Paulus och sedan eskortera/följa honom tillbaka till Rom, som de just kom ifrån. Där fann vi bröder och blev bjudna att stanna hos dem i sju dagar. Och så fortsatte vi mot Rom. Då bröderna där fick höra om oss, kom de ända till Forum Appii och till Tres Taberne för att möta (apantesiς) oss. När Paulus såg dem, tackade han Gud och fick nytt mod.Apg. 28:14-15
 
ALLA dessa bibelverser förklarar tydligt att en GRUPP av människor GÅR UT för att möta en INDIVID, och sedan kort därefter eskortera HONOM tillbaka till den plats DE just kommit från.
 
OM vi verkligen är fundamentala bibeltroende (som alla Dispensationalister påstår sig vara) förstår vi att vid det faktiska uppryckandet av församlingen som är förutsagt, när Kristus återkommer, kommer de troende ryckas upp för att möta (apantesis) Honom i luften, och sedan direkt återvända TILLSAMMANS med Herren till jorden, men inte i en förutsägbar eller specifik period av mänsklig tidsrymd. Allt detta, som är OMÖJLIGT med ett Pre-Trib/Mid-Trib uppryckande av församlingen, men där ALLTING passar perfekt i ett Post-Trib scenario.
 
Fråga nr. 9-A:Eftersom Paulus säger ”VI som lever och är kvar”, finns det då en möjlighet att aposteln Paulus inte såg sig själv vara rättfärdig nog att bli ”uppryckt” tillsammans med församlingen?
 
Fråga nr. 9-B:När Paulus säger att vid församlingens uppryckande, ska vi möta Herren Jesus i luften och sedan omedelbart återvända tillsammans med honom till jorden, vad gör detta med Pre-Trib/Mid-Trib teorin, vilket är en eskatologisk hörnsten i så många Laodicea-församlingar av idag?
 
 

← Förra | Nästa →


Inledning | Fakta nr. 1 och Fråga nr. 1 | Fakta nr. 2 och Fråga nr. 2 | Fakta nr. 3 och Fråga nr. 3 | Fakta nr. 4 och Fråga nr. 4 | Fakta nr. 5 och Fråga nr. 5 | Fakta nr. 6 och Fråga nr. 6 | Fakta nr. 7 och Fråga nr. 7 | Fakta nr. 8 och Fråga nr. 8 | Fakta nr. 9 och Fråga nr. 9 | Fakta nr. 10 och Fråga nr. 10 | Fakta nr. 11 och Fråga nr. 11 | Fakta nr. 12 och Fråga nr. 12 | Fakta nr. 13 och Fråga nr. 13 | Fakta nr. 14 och Fråga nr. 14 | Fakta nr. 15 och Fråga nr. 15 | Fakta nr. 16 och Fråga nr. 16 | Fakta nr. 17 och Fråga nr. 17 | Fakta nr. 18 och Fråga nr. 18 | Fakta nr. 19 och Fråga nr. 19 | Fakta nr. 20 och Fråga nr. 20 | Fakta nr. 21 och Fråga nr. 21 | Fakta nr. 22 och Fråga nr. 22

3 reaktioner på ”Fakta nr. 9 och Fråga nr. 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s