Mer trolig läsning av Joh. 16:30

Joh. 16:30 Nu vet vi att du vet allt och inte är beroende av att någon frågar dig. Därför tror vi att du har utgått från Gud.

Varje gång jag läser denna vers blir jag förvirrad och får inte texten att gå ihop. När jag då läser Jesaja 40:13-14 så känner jag igen lärjungarnas bekännelse i Joh. 16:30, och min tanke är att detta är vad lärjungarna egentligen hänvisar till.

I Joh. 16:30 finns, som jag förstår texten, två motstridande uttalande som jag menar beror på en fel ordföljd ”Du vet allt” ↔ ”inte är beroende av att någon frågar dig”. Det är väl egentligen tydligt i alla evangelierna att Jesus gärna svarar på frågor, och det är lika självklart att Han inte heller är beroende av frågor. Och det är här jag menar att förvirring uppstår när den andra klausulen i versen står i motsats till den första.

Jag menar att lärjungarna förstod enligt Skriften vem Han är, och att de fått uppenbarat för sig vad Jes. 40:13-14 vill uppenbara för oss alla – att Jesus är HERREN!

Joh. 16:30 Nu vet vi att du vet allt och inte är beroende av att någon frågar dig. Därför tror vi att du har utgått från Gud.Jes. 40:13-14 Vem har utforskat HERRENS Ande, och vem kan ge honom råd och undervisa honom? Vem rådfrågar han, för att denne skall ge honom förstånd och lära honom den rätta stigen, lära honom kunskap och visa honom förståndets väg?

När vi läser prologen i Johannes evangeliet visar med all tydlighet att Jesus är Gud kommen i kött, något som också är målet med hans evangelium, och Joh. 16:30 är ännu ett sådant bevis. Jesaja säger att HERREN inte behöver rådfråga någon eller hämta undervisning från någon annan. Men Joh. 16:30 är förvirrande och jag tror att ordföljden är fel, vilket är fullt möjligt i Grekiskan.

Jag menar att det ska stå:

Joh. 16:30 Nu vet vi att du vet allt, och inte behöver rådfråga någon. Därför tror vi att du utgått från Gud.

Nu blir texten mer begriplig och visar på Nya Testamentets djupa rötter i Gamla Testamentet. Joh. 16:30 är ännu en bekännelse från lärjungarna att Jesus är den Jesaja talade om i Jes. 40:13.

Det skulle vara intressant att höra från olika teologer och spännande om det blev bekräftad av bibelöversättare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s