Noahide-konferensen 2015

Den 9de November 2015 FN HQ

I veckan med de värsta terroristattackerna i den senaste historien i Europa, träffades nyheter som har skakat det internationella samfundet till sin kärna, en grupp män och kvinnor, diplomater, journalister och rabbiner, imamer och pastorer/kyrkoherdar, vid FN för FNs 9 november-toppmötet med mobilisering av Kulturell Och Religiös Etik för Agenda 2030

Det är anmärkningsvärt att det var Panamas ständiga uppdrag till FN som var värd för denna händelse, med tanke på att detta lilla och framträdande latinamerikanska land, årtionden tidigare, hade varit en av visionärerna för att främja den judiska advokaten, Raphael Lemkin och hans 1948 Folkmordskonventionen, som i slutändan var hörnstenen för Internationella brottmålsdomstolen nu baserad i Haag. 
Medfinansierat av Insitute of Noahide Code, plattformen för detta evenemang den 9 november, var den universella Noahide-koden ”UNC”, där den internationella diplomatiska och religiösa gemenskapen lade fram vad filosofen Hugo Grotius citerade som grund för FN: s 1945 Stadga och därmed hörnstenen i all internationell rätt. Grotius påpekade vidare att ”UNCär det praktiska sättet, genom vilket mänskligheten kan sträva efter att leva i enhet och i fred och därmed kan uppfylla sin potential att se alla jordens familjer välsignade. Dessa lagar om fred och enhet omfattar respekt för G-d, för mänskligt liv, respekt för familjen, för andra människors egendom, för skapandet, respekt för rättssystem plus respekt för alla varelser och miljön
Bland de som deltog, Hennes excellens, ambassadören Laura Flores i Panama, som var huvudinförande och öppnade evenemanget som välkomnade alla. Ambassadör Flores framhöll de ansträngningar som ska göras nu, så att kommande generationer ärver och kan njuta av en fredskultur byggd på respekt och förståelse. Fred som verkligen i tankar, och även i muren framför FN: s högkvarter, visas tydligt inte långt där ambassadören Flores talade. Där på den berömda Jesaja-muren 1948 läser vi, ”Då skall de smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte mer lyfta svärd mot varandra och inte mer träna sig för krig.” (Jes. 2:4)
En annan anmärkningsvärd talare bland många framstående deltagare som The Honorable H. Lincoln Douglas, minister från Trinidad och Tobago, var Gianni Picco, före detta FN: s generalsekreterare. Den 9 november talade Mr. Picco som var instrumentell och aktivt involverad i att frigöra många västerländska gisslan i Mellanöstern, särskilt Beirut, om hans medling bland terrorister och sedan några regionala tyranner, för att rädda liv, återförena familjer, skona världen till mer blodsutgjutning. Moderering av händelserna var borgmästaren i Lawrence, Long Island, Mr. Martin Oliner, där den drosiska ledaren, Coronel (ret.) Munib Bader talade om hur drusarna inte har några ambitioner om att bli ett land eller omvandla någon till sin monoteistiska religion eller tradition och är lojala mot människorna där de bor. Eftersom 2.000.000 Druzim bor i Syrien, i Libanon och i Israel, är droserna unikt placerade för att få fred bland dessa människor i regionen, enligt Coronel Bader. 
Bland andra framträdande talare vid Förenta nationerna, רבי Elie Abadie, från Yale University Center for Faith and Culture, och Chief Rabbiner i Safra Synagogue på Manhattan och Imam 
Shamsi Ali, andlig ledare för Jamaica Muslim Center i New York. Medan Rabbi Abadie talade om hur religiösa ledare måste hitta ett sätt att överföra religiösa värden på ett sätt som är både positivt och som bidrar till icke våld, sa Imam Ali att han aktivt har drivit byggandet av broar mellan de olika religionerna som härrör från Abraham. 
Rabbi Yakov David Cohen, grundare av institutet för Noahide Code och ackrediterat vid Ekonomiska och sociala rådet vid FN, öppnade panelen för religiösa och kulturella värden. Han tackade först bland andra Dina Katz, utan vars experts medverkan händelsen skulle ha varit mycket svår att organisera. Vidare talade Dr. Leonard Grunstein om ekonomi och utveckling som ett sätt att stärka människor. Rabbin Cohen nämnde också, Mrs Judy Schaffer, som modererade en panel för utveckling. Men det var Rabbi Yakov Cohen, som påminde de som var närvarande vid detta första UNC-toppmöte vid FN, att grunden för samlingen var Noahs 7 lagar, med den gemensamma tråden i minnet om förstörelsen och förtvivlan, på vilken FN grundades. Rav påminde de närvarande om att evenemanget hölls på 77-årsjubileumet för Krystallnacht, en tid av mörker och desperation, vilket minne som placeras på dessa deltagare, och deras beståndsdelar och församlingar, det unika ansvar som mänskligheten bär för att vara budbärare av godhet, vänlighet och global förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s